Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Η αποτίμηση της επίσκεψης Σαντορινιού και οι παράλληλες προσδοκίες για την ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη αλλά και την επιδότηση καυσίμων
Στον αστερισμό του Μεταφορικού Ισοδύναμου ζει (και) η Λέσβος τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή βέβαια και την «επίσημη» παρουσίασή του από τη Μυτιλήνη, παρουσία και του Υφυπουργού Ναυτιλίας Νεκτάριου Σαντορινιού, την περασμένη Παρασκευή. Παράλληλα το βράδυ της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε με αξιοσημείωτη συμμετοχή και η πολιτική εκδήλωση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ για τη Λέσβο της μεταμνημονιακής Ελλάδας στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γ.Γ. Αιγαίου, με τη συμμετοχή και του Γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος Πάνου Ρήγα, για να δοθεί σήμερα πια η δυνατότητα αποτίμησης των όσων ειπώθηκαν και εκτιμήθηκαν από αυτή την δια ζώσης επαφή της Μυτιλήνης με τα κυβερνητικά στελέχη. Με πιο σημαντικά το ότι το Μ.Ι. που ξεκίνησε με δυσπιστία, έχει τη δυνατότητα να βελτιωθεί και να αποδειχθεί ένα ακόμη επιπλέον μέτρο υπέρ της νησιωτικότητας, με τη συνεισφορά πια και των ιδίων των τοπικών φορέων που «γεφύρωσαν» το χάσμα με την κυβέρνηση στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Εξίσου σημαντική ωστόσο θεωρείται και η διαβεβαίωση των κυβερνητικών στελεχών που ο μειωμένος ΦΠΑ «θα μείνει» και το 2019, αλλά και το «παράθυρο» που άφησε ο Ν. Σαντορινιός για να εξεταστεί σοβαρά η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Μυτιλήνης με τη Θεσσαλονίκη. Τέλος, ευοίωνη θεωρείται και η αρμόδια υπόσχεση ότι θα εξεταστεί σοβαρά η δυνατότητα να επιδοτηθούν και τα καύσιμα στο πλαίσιο της εφαρμογής του Μ.Ι.
Το μεταφορικό ισοδύναμο, ο νέος θεσμός που εφαρμόζεται από 1ης Ιουλίου, σύμφωνα με τον οποίο επιδοτείται μέρος του κόστους μετακίνησης μόνιμων κατοίκων νησιών (συμπεριλαμβάνονται οι φοιτητές), καθώς και η μεταφορά προϊόντων προς και από τα νησιά του Αιγαίου, μπαίνει πια στη ζωή μας. Και θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος -προκειμένου να καταστεί πράγματι ουσιαστικό μέτρο υπέρ της νησιωτικότητας- αυτή της πιλοτικής εφαρμογής του. Και αυτό φαίνεται ότι αναγνώρισε τόσο η ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας, όσο και οι τοπικοί φορείς της Λέσβου, που κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή του Μ.Ι.
Η πιλοτική εφαρμογή του και ο ρόλος του Συντονιστικού
Κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη, με συμμετέχοντες τους εμπλεκόμενους με το μέτρο φορείς, ο κ. Σαντορινιός σημείωσε ότι «η κατάκτηση της επιδότησης του κόστους μεταφοράς των νησιωτών καθώς και των προϊόντων των νησιών που μετακινούνται προς την άλλη Ελλάδα, όπως και των προϊόντων που μετακινούνται στα νησιά, με εξαίρεση αυτά προς κατανάλωση από μεγάλες αλυσίδες τροφίμων, ήταν ένα όνειρο 40 χρόνων που ήρθε για να μείνει». Για να ενημερώσει στη συνέχεια πως έχουν ήδη διατεθεί μέσω μιας πολύ απλής διαδικασίας 10.000 Μόνιμοι Αριθμοί Νησιώτη (ΜΑΝ). Ειδικά για τη Λέσβο, όπως ανακοίνωσε, έχουν διατεθεί 2.500 ΜΑΝ και έχουν εκδοθεί χρησιμοποιώντας τον αριθμό και 300 εισιτήρια. Ο υφυπουργός ακόμη υποστήριξε ότι κατά την έκδοση του εισιτηρίου το πρακτορείο καταγράφει τον ΜΑΝ στο εισιτήριο και στο τέλος του μήνα μέρος του εισιτηρίου (περί τα 14 ευρώ για το εισιτήριο προς ή από Μυτιλήνη) πιστώνεται στο λογαριασμό που έχει δοθεί κατά την έκδοση του ΜΑΝ. Επισημαίνεται εδώ ότι το εισιτήριο Γ θέσεως για Μυτιλήνη κοστίζει 46 ευρώ, δηλαδή επιδοτείται κατά 30% το κόστος μετακίνησης. Ιδιαίτερα σημειώνεται ότι το μειωμένο κατά 50% φοιτητικό εισιτήριο ή τα άλλα ειδικά μειωμένα ανάλογα εισιτήρια με την επιδότηση «πέφτουν» σε τιμή της τάξης των μόλις εννέα ευρώ.
Ο κ. Σαντορινιός τόνισε ακόμη πως το μέτρο θα γίνει καλύτερο «σύμφωνα με την εμπειρική λογική και ότι στο σημερινό του στάδιο εφαρμόζεται πειραματικά, μια και θα επανασχεδιάζεται και εν χρήσει θα υλοποιείται». Κάλεσε δε τα Επιμελητήρια του Αιγαίου να βοηθήσουν ώστε να ξεπεραστούν οι όποιες σημερινές δυσκολίες.
Η πιθανότητα ακτοπλοϊκής σύνδεσης με Θεσσαλονίκη
Πέραν όμως του Μ.Ι., η κουβέντα περί «νησιωτικότητας» άνοιξε ευρύτερα παρουσία του κ. Σαντορινιού στη Μυτιλήνη. Και από την Παρασκευή έγινε γνωστή η παρέμβαση του αντιδημάρχου Τουρισμού Κώστα Αστυρακάκη για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Μυτιλήνης με τη Θεσσαλονίκη. Στον απόηχο αυτής της παρέμβασης τώρα, όπου ετέθη σχετικό υπόμνημα για την επαναδρομολόγηση του πλοίου που θα συνδέσει τη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά τη Θεσσαλονίκη με τη Λέσβο, ο κ. Σαντορινιός εμφανίστηκε θετικό: Όπως είπε μάλιστα, «αποτελεί το αίτημα θέμα συζήτησης και δεν αποκλείεται».
Και η πιθανότητα επιδότησης (και) των καυσίμων
Ενώ πάντα στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Σαντορινιός έδειξε ότι έχει υπόψη του σοβαρά την δυνατότητα και επιδότησης των καυσίμων στο πλαίσιο της εφαρμογής του Μ.Ι. Τονίζοντας πάντως στη διάρκεια της πολιτικής εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου την Παρασκευή το βράδυ, ότι είναι μια πιο περίπλοκη διαδικασία. «Δεν έχει να κάνει μόνο με την απόσταση αλλά το γεγονός ότι τα μικρά κυρίως νησιά δεν έχουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων. Ωστόσο το υπουργείο βρίσκεται σε συζητήσεις με τις επιχειρήσεις πετρελαιοειδών και τον Σεπτέμβρη ευελπιστεί ότι θα είναι σε θέση να ξεκινήσει πιλοτική εφαρμογή του Μ.Ι στα καύσιμα σε ορισμένα νησιά και κάθε 2-3 μήνες να προστίθενται στη ρύθμιση κι άλλα νησιά.