Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Με χαμηλότερους ρυθμούς προχωράει η αύξηση των κρουσμάτων του καταρροϊκού πυρετού στη Λέσβο και τη Λήμνο, μείωση στην οποία οδήγησε, όπως ήταν αναμενόμενο, η πτώση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.
Ειδικότερα, τα κρούσματα στη Λέσβο ανέρχονται σε 450, από τα 374 που είχαν καταγραφεί έως τις 9 Οκτωβρίου. Οι εστίες της νόσου στη Λήμνο ανέρχονται πλέον σε 70, από τις 40 που ήταν στις 9 Οκτωβρίου. Δηλαδή αθροιστικά στο Νομό τα κρούσματα ανέρχονται σε 520, που αντιστοιχούν στο 21,5% των δηλωμένων εκτροφών (2.415) του Νομού.
Μεγάλη είναι η αύξηση των θανατωθέντων ζώων στη Λέσβο. Όπως μας είπε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Λέσβου, Μιχάλης Σαχσαμάνογλου, ανέρχονται σε 3.000 πρόβατα. Η συντριπτική πλειοψηφία τους αφορά στη Λέσβο, καθώς οι θανατώσεις ζώων που έγιναν στη Λήμνο είναι ελάχιστες.
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων για τα πρώτα ζώα που θανατώθηκαν ως πάσχοντα από καταρροϊκό πυρετό.
Οι 185.000 ευρώ που δόθηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βρίσκονται στην Τράπεζα Πειραιώς και η υπηρεσία αυτές τις μέρες καταρτίζει τις καταστάσεις πληρωμής των δικαιούχων των αποζημιώσεων.
Πέρα από τα ζώα που θανατώθηκαν ως πάσχοντα από καταρροϊκό πυρετό, από το παραπάνω ποσό θα δοθούν οι αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν ως ύποπτα για εγκεφαλοπάθεια, για την προμήθεια εντομοκτόνων και άλλες δαπάνες που έγιναν στο πλαίσιο της καταπολέμησης του καταρροϊκού πυρετού.
Το καθαρό ποσό που θα δοθεί για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων, ανέρχεται στις 100.000 ευρώ κι αναμένεται να «καλύψει» τα θανατωθέντα ζώα έως το τέλος του Σεπτεμβρίου. Η υπηρεσία έχει ζητήσει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων άλλες 360.000 ευρώ για τις αποζημιώσεις των ζώων που έχουν θανατωθεί μετά από το Σεπτέμβριο.
Συνέχεια της συζήτησης
Τη Δευτέρα, στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος, μετά από ερώτηση του κ. Βογιατζή δήλωσε ότι θα αποζημιωθούν όλα τα ζώα που έχουν πεθάνει από τον καταρροϊκό πυρετό. Ωστόσο δε διευκρίνισε πώς θα γίνει η καταγραφή των ζώων που ενώ έχουν πεθάνει από τη νόσο, μέχρι σήμερα δεν έχουν καταγραφεί επειδή δε θανατώθηκαν με την έγκριση των κτηνιατρικών αρχών.
Στο μεταξύ, χθες, με πρωτοβουλία του Δήμου Λέσβου, ανοίχθηκε λάκκος στον οποίο θα θάβονται νεκρά πρόβατα από καταρροϊκό πυρετό, στην περιοχή των Μιστεγνών, όπως δήλωσε στο «Ε» ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Ιωάννης Αμπουλός.
Ξαναμελετούν τους εμβολιασμούς
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αυτή την περίοδο μελετά εκ νέου το θέμα των εμβολιασμών των προβάτων για να αντιμετωπιστεί η νόσος.
Η όλη συζήτηση επί της ουσίας αφορά στο 2015, αφού ακόμη κι αν αποφασιστεί άμεσα να γίνουν εμβολιασμοί, δεν υπάρχουν ούτε τα απαραίτητα κονδύλια, ούτε και τα εμβόλια που απαιτούνται για τα 12 εκατομμύρια πρόβατα που εκτρέφονται στην Ελλάδα.
Μέχρι σήμερα, η θέση του Υπουργείου είναι πως δεν υπάρχει εμβόλιο για την καταπολέμηση της νόσου στην Ευρώπη και σε καμμία βαλκανική χώρα από όσες έχουν καταγεγραμμένα κρούσματα, δεν έχουν προχωρήσει σε εμβολιασμούς.
Πιέσεις για την αλλαγή της στάσης του Υπουργείου στο θέμα ασκούνται από το Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας.