Προς άρση καραντίνας για ευλογιά και καταρροϊκό

Ακτοπλοϊκό μπλόκο στις εξαγωγές σφαγίων

13/12/2013 - 16:35

Στα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται η πλήρης άρση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων που έχει επιβληθεί μετά τα δύο κρούσματα που εμφανίστηκαν στο νησί. Είναι πολύ θετικό ότι δεν υπάρχει νέο κρούσμα. Την ίδια ώρα, μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στις εξαγωγές σφαγίων.

Στα μέσα Ιανουαρίου αναμένεται η πλήρης άρση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων που έχει επιβληθεί μετά τα δύο κρούσματα που εμφανίστηκαν στο νησί. Είναι πολύ θετικό ότι δεν υπάρχει νέο κρούσμα. Την ίδια ώρα, μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στις εξαγωγές σφαγίων.

Τα μειωμένα δρομολόγια των πλοίων της ακτοπλοΐας, σε συνδυασμό με τις απαγορεύσεις απόπλου λόγω κακών καιρικών συνθηκών, περιορίζουν δραματικά και τις μεταφορές.

Ήδη έχουν περάσει 21 ημέρες από την εμφάνιση του δεύτερου κρούσματος, ωστόσο η Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκτιμά ότι θα πρέπει να περάσουν 45 ημέρες από την εμφάνισή για να αρθούν οι περιοριστικοί όροι. Σήμερα, λόγν των περιοριστικών όρων, έχει απαγορευτεί η εξαγωγή δερμάτων, χορτονομών (άχυρο) και ζώντων ζώων όταν προορίζονται για άλλες περιοχές της χώρας ή τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό σημαίνει ότι τα αρνιά και τα κατσίκια της Λέσβου την περίοδο των Χριστουγέννων θα πρέπει να εξαχθούν σφαγμένα.

Παρά τις έρευνες που έγιναν από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Λέσβου, δεν κατέστη εφικτό να εντοπιστεί πώς έφτασε η νόσος στη Λέσβο.

Πολύ θετική εξέλιξη για την κτηνοτροφία του νησιού αποτελεί το ότι δεν εμφανίστηκε κανένα κρούσμα καταρροϊκού πυρετού τη φετινή χρονιά.

Αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την άρση της καραντίνας την άνοιξη, μια και κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εμφανιστεί κρούσμα καταρροϊκού, καθώς δεν κυκλοφορούν τα κουνούπια που μεταφέρουν τη νόσο από τα απέναντι τουρκικά παράλια.

Οι τιμές των αρνιών

Αυτή την περίοδο οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου πωλούν τα αρνιά γάλακτος από 4,20 έως 4,50 ευρώ το κιλό. Την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η τιμή παραγωγού για τα σφάγια ήταν 4,70 ευρώ το κιλό.

Η ζήτηση για αρνίσιο κρέας είναι μειωμένη, ωστόσο σημαντικό μέρος της τοπικής παραγωγής διοχετεύεται στην Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως αν δεν υπήρχαν επαρκείς εξαγωγές, οι τιμές παραγωγού θα είχαν πέσει χαμηλότερα.

Τεράστιο πρόβλημα για τις εξαγωγές σφαγίων είναι τα μειωμένα δρομολόγια των πλοίων της ακτοπλοΐας σε συνδυασμό και με τις απαγορεύσεις απόπλου λόγω καιρού.

Την προηγούμενη εβδομάδα, φορτηγό ψυγείο με 1.000 αρνιά που κατευθυνόταν στην Ιταλία, δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του, καθώς η παραγγελία ακυρώθηκε από τον Ιταλό χονδρέμπορο που θα τα παραλάμβανε. Αιτία, η μεγάλη καθυστέρηση στην αναχώρηση του πλοίου «Αριάδνη» από τη Μυτιλήνη για τον Πειραιά. Όπως είχε αποκαλύψει το «Ε», το πλοίο παρέμεινε για επιπλέον 12 ώρες στη Χίο, παρά την άρση του απαγορευτικού.

Η ενέργεια αυτή είχε ως συνέπεια να ματαιωθεί ουσιαστικά ένα προγραμματισμένο δρομολόγιό του από Μυτιλήνη προς Χίο και Πειραιά. Όταν αναχώρησε το πλοίο, το φορτηγό ψυγείο με τα 1.000 αρνιά μεταφέρθηκε στον Πειραιά, όμως η παραγγελία είχε ματαιωθεί. Το κακό δε σταμάτησε εκεί.

Τα σφάγια, επειδή επρόκειτο να πάνε σε ευρωπαϊκή χώρα, είχαν σφραγιστεί με κόκκινη σφραγίδα και έτσι δεν κατέστη δυνατό να πουληθούν ούτε στην αθηναϊκή αγορά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey