Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Συμπληρώθηκε χτες η πρώτη εβδομάδα εκπτώσεων, με πέντε στους δέκα Μυτιληνιούς να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να αγοράσουν τίποτα γιατί τα οικονομικά προβλήματα τους πιέζουν και τους υπόλοιπους να λένε ότι θα διαθέσουν λιγότερα χρήματα στην αγορά σε σχέση με άλλες χρονιές.
Οι περισσότεροι καταναλωτές που διέσχιζαν την Ερμού, παραδέχτηκαν στο «Ε» ότι τα ποσοστά των εκπτώσεων είναι αρκετά υψηλά και οι τιμές των προϊόντων προσιτές. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι έμποροι, ιδιαίτερη κινητικότητα στις ταμειακές μηχανές δεν παρατηρείται.
Το ρευστό σε περίοδο εκπτώσεων είναι περιορισμένο, όταν άλλοτε σε ανάλογες περιόδους επικρατούσε στα μαγαζιά κυκλοφοριακό κομφούζιο.
Στο γεγονός αυτό έχουν συμβάλει οι περικοπές μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, καθώς και οι μειώσεις συντάξεων. Το χειρότερο πρόβλημα όλων ακούει στη λέξη «ανεργία». Όταν έσοδα δεν υπάρχουν, είναι πολύ φυσικό να μη γίνονται έξοδα, με εξαίρεση να αποτελούν εκείνα που αποσκοπούν στην ικανοποίηση των βασικών ανθρώπινων αναγκών, όπως τονίζουν οι καταναλωτές.
«Μόνο βόλτες στις βιτρίνες έχω κάνει», είπε η Στέλλα Καρατζά, μισθωτή, η οποία παραδέχτηκε ότι παλιότερα «έριχνε» περισσότερα λεφτά στην αγορά, ενώ φέτος, όπως και πέρυσι, λόγω οικονομικής κρίσης δε θα ξοδέψει πολλά.
Στέλλα Καρατζά: «Οι τιμές καλές, τα χρήματα δεν υπάρχουν»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του Κώστα Βουλαλά, συνταξιούχου του Ταμείου Εμπόρων, ο οποίος προσέθεσε: «Οι τιμές από μια πρόχειρη ματιά, είναι καλές, αλλά ευρώ για αγορές δεν υπάρχουν.» Μάλιστα ως γνώστης του εμπορικού κλάδου, υποστήριξε ότι παλιότερα οι γυναίκες, που αποτελούν την κινητήριο δύναμη της αγοράς, δεν υπολόγιζαν τα χρήματα που ξόδευαν σε περίοδο εκπτώσεων, ενώ σήμερα το φαινόμενο αυτό έπαψε να παρατηρείται.
Κώστας Βουλαλάς: «Σαφέστατα η κρίση επηρεάζει την αγορά»
«Είμαι άνεργη εδώ και πέντε χρόνια, έχω τέσσερα παιδιά και ένα εγγόνι. Ακόμη και να θέλω να ψωνίσω ρούχα ή παπούτσια λόγω εκπτώσεων, κάτι τέτοιο κρίνεται απαγορευτικό», εξομολογείται στο «Ε» η Μαρία Κουρούνη.
«Τα προϊόντα προσφέρονται σε οικονομικές τιμές, τα δικά μου οικονομικά δεν είναι καλά», είπε η 30χρονη Ευδοξία Παπάζογλου, που εδώ και πέντε χρόνια παραμένει άνεργη. Παράλληλα συμπληρώνει: «Τις βιτρίνες βλέπω μόνο, δεν ξέρω ακόμη αν θα αγοράσω κάτι.»
Ιωάννα Παπαναστασίου: « Φέτος θα ξοδέψω λιγότερα χρήματα για ψώνια»
Από την άλλη, η Ιωάννα Παπαναστασίου, που εργάζεται σε ταχυφαγείο εξήγησε ότι πριν από οποιαδήποτε αγορά, θα συντάξει λίστα με τα προϊόντα που θέλει να πάρει. Στη συνέχεια θα κάνει μία βόλτα στην Ερμού και σε άλλους εμπορικούς δρόμους της Μυτιλήνης, μέχρι να αποφασίσει ποια είδη του καταλόγου της θα αγοράσει και ποια όχι.
«Τα χαράτσια, η Εφορία, η ακρίβεια δε μας αφήνουν να αναπνεύσουμε. Πόσο μάλλον να ψωνίσουμε στις εκπτώσεις», είπε ο Γιώργος Αργυρόπουλος, που δε δουλεύει λόγω προβλήματος υγείας και ζει την οικογένειά του με το επίδομα της Πρόνοιας.
Γιώργος Αργυρόπουλους: «Με τόσα χαράτσια, πού ευρώ για αγορές;»
«Δεν κινείται»
«Κάθε πέρυσι και καλύτερα» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο Πέτρος Κακασαδέλλης, για να περιγράψει την εικόνα της αγοράς. Ο κ. Κακασαδέλλης, που διατηρεί κατάστημα με υποδήματα και δερμάτινα επί της Ερμού, τόνισε ότι ο τζίρος είναι πεσμένος σε σχέση με ανάλογες περιόδους του παρελθόντος. Ο λόγος που παρατηρείται αυτό, δεν είναι άλλος πέραν της οικονομικής κρίσης.
Πέτρος Κακασαδέλλης, έμπορος: «Κάθε πέρυσι και καλύτερα!»
Το γεγονός αυτό προκαλεί προβληματισμό, γιατί πολλοί έμποροι, υπολόγιζαν ότι ο κόσμος που δεν μπήκε στα μαγαζιά τους τα Χριστούγεννα, θα έμπαινε την περίοδο των εκπτώσεων. Ο Κλεάνθης Καρούλης που έχει μαγαζί με παπούτσια και τσάντες, είπε ότι οι εκπτώσεις κυμαίνονται σε πολύ καλά επίπεδα, αφού από την πρώτη εβδομάδα τα ποσοστά φτάνουν ή και ξεπερνούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, το 50%.
Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι οι επιχειρηματίες διανύουν μια δύσκολη περίοδο. Επεσήμανε δε, ότι εκείνοι που θα επιβιώσουν, είναι αυτοί που έχουν δικό τους ακίνητο για να στεγάσουν την επιχείρησή τους. Ακόμη είπε ότι αν στην επιχείρηση δουλεύουν άτομα της οικογενείας, τότε η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη, καθώς τα λειτουργικά έξοδα είναι λιγότερα.
Ελένη Κακασαδέλλη, καταστηματάρχης: «Είναι κουμπωμένοι και αυτοί που έχουν λεφτά»
«Ακόμα κι αυτοί που έχουν χρήματα, κάθονται κουμπωμένοι», υπογράμμισε η έμπορος Ελένη Κακασαδέλλη. Η κ. Κακασαδέλλη είναι ιδιοκτήτρια καταστήματος με οικιακά είδη. Η ίδια έχει ακούσει από αρκετούς καταναλωτές, που διαθέτουν ρευστό, ότι φοβούνται να το σπαταλήσουν. Σε αυτό συνηγορεί το φορολογικό σύστημα που επιβαρύνει συνεχώς τους πολίτες και η αγωνία για την πολιτικοοικονομικοκοινωνική κατάσταση της χώρας.
Παναγιώτης Παπαρίσβας, αντιπρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης: «Η κίνηση στην αγορά είναι υποτονική και ακολουθεί την κρίση»
«Όσο βαθαίνει η κρίση, ο θεσμός των εκπτώσεων ακούγεται δελεαστικός. Ωστόσο οι προσφορές που γίνονται εκτός περιόδου εκπτώσεων, έχουν ως αποτέλεσμα η υποτονική κίνηση να “μοιράζεται” σε μεγάλα χρονικά διαστήματα», είπε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Παναγιώτης Παπαρίσβας, εξηγώντας ότι η κρίση και οι αγορές είναι μεγέθη αντιστρόφως ανάλογα και όσο μεγαλώνει το ένα, μειώνεται και το άλλο.