Στην Λέσβο ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης

O πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Παραρτήματος Αιγαίου Παναγιώτης Κατσαβέλλης O πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Παραρτήματος Αιγαίου Παναγιώτης Κατσαβέλλης

Οι ανύπαρκτες αποζημιώσεις του Καταρροϊκού & τα πλασματικά νούμερα

19/12/2023 - 09:30

Αρχές του 2024 αναμένεται να έρθει στην Λέσβο ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης προκειμένου να ενημερωθεί για ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα με ιδιαίτερη έμφαση στις νόσους των ζωών με τις οποίες έχουν έρθει ξανά αντιμέτωποι κτηνοτρόφοι του νησιού και οι οποίες δεν αποζημιώνονται.  

Της προγραμματισμένης επίσκεψης είχε προηγηθεί συνάντηση στο Υπουργείο στην οποία συμμετείχαν ο κυβερνητικός Βουλευτής Χαράλαμπος Αθανασίου, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Παραρτήματος Αιγαίου Παναγιώτης Κατσαβέλλης και ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων Αγροτικών Υπηρεσιών (ΠΕΦΑΣΥ) Γιάννης Φλωρίδης. 

«Αυτό που θα πρέπει να δει το υπουργείο με διαφορετικό μάτι είναι ότι ο ορότυπος του καταρροϊκού που εντοπίζεται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, είναι ο ορότυπος 16, ο οποίος είναι εισαγόμενος από την Τουρκία. Η υπόλοιπη Ελλάδα και ο Ευρωπαϊκός χώρος διαχειρίζεται προσβολές από τον ορότυπο 4 για τον οποίο υπάρχει αντίστοιχο εμβόλιο σε αντίθεση με τον ορότυπο 16. Το δεύτερο ζήτημα που θίξαμε είναι η τρομερή πυκνότητα μονάδων που υπάρχει στην ύπαιθρο της Λέσβου με αποτέλεσμα όταν η Κτηνιατρική Υπηρεσία σε περίπτωση εμφάνισης της νόσου εφαρμόζει τα επιβεβλημένα από την Πολιτεία μέτρα επηρεάζει εκατοντάδες χιλιάδες ζώα. Αυτή η πυκνότητα δεν υπάρχει πουθενά στον Ελλαδικό χώρο, με αποτέλεσμα όταν τα μέτρα εφαρμόζονται εκεί επηρεάζουν μερικές χιλιάδες ζώων», είπε στο «Ε» ο κ. Κατσαβέλλης.  

Δεδομένου ότι η Ευρώπη έχει αντιμετωπίσει τον δικό της καταρροϊκό με εμβόλιο, δεν αποζημιώνει έναν καταρροϊκό που προσβάλει τον Ευρωπαϊκό Νότο, για λίγα μόλις δηλωμένα κρούσματα.  

Το μείζον ζήτημα  

Το θέμα που προκύπτει και οδηγεί σε φαύλο κύκλο είναι ότι τα κρούσματα καταρροϊκού είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που δηλώνονται και αυτό γιατί αφενός δεν προβλέπονται αποζημιώσεις, αφετέρου διότι οι κτηνοτρόφοι χάνουν και από τις επιδοτήσεις λόγο απώλειας κεφαλαίου. Αυτό έχει σαν συνέπεια να μην αποτυπώνεται στα επίσημα έγγραφα η πραγματική εικόνα που θα μπορούσε να αποτελέσει μέσο πίεσης, προκειμένου να ζητηθούν αποζημιώσεις, ή έστω να μην κόβονται οι επιδοτήσεις ως έμμεσο αντιστάθμισμα δημιουργίας νέου ζωικού κεφαλαίου στην θέση εκείνου που χάθηκε.  

Το άλλο ζήτημα που έχει προκύψει με τον καταρροϊκό πυρετό είναι ότι στην λογική της μη αποζημίωσης υπάρχει αναρχία από κτηνοτρόφους ως προς την διαχείριση του ζητήματος με αποτέλεσμα να πετάνε τα πτώματα των ζώων άτακτα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Οπότε πρέπει να υπάρξει μέριμνα περισυλλογής και σοβαρότητα στο θέμα των νεκρών ζώων» τόνισε ο κ. Κατσαβέλλης επισημαίνοντας ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα πρόληψης όπως είναι ο ψεκασμός σε στάσιμα νερά, όπου διαβιούν οι σκνίπες που διαδίδουν την νόσο, και μέτρα στις πύλες εισόδου.  

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey