Εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι απίθανο, είναι να δοθεί αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για τη φετινή μεγάλη απώλεια ελαιοκάρπου στη Λέσβο, τη λεγόμενη «πεσούρα».
Εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι απίθανο, είναι να δοθεί αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για τη φετινή μεγάλη απώλεια ελαιοκάρπου στη Λέσβο, τη λεγόμενη «πεσούρα». Ο πρώτος λόγος είναι η άθλια οικονομική κατάσταση του Οργανισμού, ο οποίος είναι υπερχρεωμένος με περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η μεγάλη καρπόπτωση οφείλεται στην προσβολή του καρπού από τον δάκο.
Κι αυτή είναι μια αιτία που δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ, καθώς το κράτος δαπανά σημαντικά ποσά κάθε χρόνο για την καταπολέμηση του δάκου. Στα παραπάνω πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι εδώ και πολύ καιρό η κυβέρνηση, διά της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μπατζελή, δεν πρόκειται να συνεχιστεί το καθεστώς της κατ’ εξαίρεση πληρωμής αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.
Τοπικές προσπάθειες
Σε τοπικό επίπεδο, η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της νομαρχίας έχει συντάξει έγγραφο που αποδίδει την καρπόπτωση στις καιρικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες κ.λπ.), σε μια προσπάθεια να στηριχθεί το αίτημα για την καταβολή αποζημιώσεων στους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου.
Ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει και σε πολιτικό επίπεδο από τη νομαρχιακή αρχή και από δημάρχους του νησιού, που έχουν στείλει σχετικά έγγραφα στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, ενώ έχουν παρέμβει με αιτήματά τους και οι βουλευτές της Ν.Δ. Σπύρος Γαληνός και του Κ.Κ.Ε. Σταύρος Σκοπελίτης.
Το πρόβλημα της καρπόπτωσης είναι πραγματικά πολύ μεγάλο και έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί η εκτιμώμενη παραγωγή ελαιολάδου από τους 25.000 τόνους (αρχικές εκτιμήσεις κατά την περίοδο της ανθοφορίας), στους 8.000 τόνους (τελικές εκτιμήσεις Οκτωβρίου). Σε άρθρο του στο «Ε» που δημοσιεύτηκε πριν από μερικές μέρες, ο γεωπόνος Στρατής Τσιρτσής εξήγησε επιστημονικά πού οφείλεται η καρπόπτωση και το σάπισμα του καρπού όταν πέφτει στο έδαφος. Όμως, ακόμη και οι ελιές που δεν έχουν πέσει κάτω, αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα προβλήματα από τη δακοπροσβολή. Αυτό φαίνεται στις υψηλές οξύτητες των πρώτων ελαιολάδου που έχουν παραχθεί στη Λέσβο. Τα λάδια βγαίνουν δυάρια και τριάρια, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε ακούσει για λάδια οξύτητας έως και 17 βαθμών.