Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σάρωσε με επίγεια και εναέρια μέσα, την πληγείσα περιοχή
Από την πρώτη στιγμή του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη νότια Λέσβο, ισοπεδώνοντας το μεγαλύτερο μέρος του χωριού Βρίσα, στον τόπο της τραγωδίας βρέθηκαν και στελέχη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ώστε να συνδράμουν τις έρευνες ως προς τα αίτια που προκάλεσαν την τραγωδία, καταγράφοντας με επιστημονικά μέσα και τις επιπτώσεις της ισχυρής δόνησης στην περιοχή.
Το πρωί της περασμένης Τρίτης, λίγες ώρες μετά τον σεισμό, βρέθηκαν στη Βρίσα ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας, Νίκος Σουλακέλλης, με ακαδημαϊκό προσωπικό και των τμημάτων Περιβάλλοντος και Επιστημών της Θάλασσας, σαρώνοντας το χωριό με επίγεια αλλά και εναέρια μέσα.
Μιλώντας στο «Ε», ο κ. Σουλακέλλης εξήγησε: «Είμαστε μπροστά σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη κατάσταση. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, έχοντας πολύ υψηλή τεχνογνωσία στα ζητήματα τρισδιάστατης χαρτογράφησης, ήρθε εδώ, με όλο το ανθρώπινό του δυναμικό, προκειμένου να χαρτογραφήσει σε τρισδιάστατη μορφή και σε πολύ υψηλή ανάλυση, το εύρος των ζημιών που προκάλεσε αυτός ο καταστροφικός σεισμός. Συνάδελφοι από όλα τα εργαστήρια και από τα τρία τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γεωγραφίας, Επιστημών της Θάλασσας και Περιβάλλοντος, συνεργάστηκαν με επιτυχία».
Αναφορικά με το πώς θα χαρτογραφηθεί η πληγείσα περιοχή, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου επεσήμανε: «Χρησιμοποιήσαμε τη φωτογραμμετρική μέθοδο, πολύ υψηλής ανάλυσης, με επίγεια φωτογράφιση αλλά και με drones. Ταυτόχρονα γίνεται η σάρωση με laser scanner, επίσης πολύ υψηλής ανάλυσης, επίγεια, ώστε να μας δοθεί το μέγιστο τρισδιάστατο αποτέλεσμα. Η προσπάθειά μας, δηλαδή, είναι να προχωρήσουμε σε μια τρισδιάστατη χαρτογράφηση των επιπτώσεων του σεισμού στην περιοχή».
Προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου
Με το ποσό των 38.000€ ενέκρινε ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο την πρόταση του Πανεπιστημίου Αιγαίου για την εκπόνηση του Εφαρμοσμένου Ερευνητικού Προγράμματος με τίτλο «Τρισδιάστατη Χαρτογράφηση υψηλής ανάλυσης της πληγείσας περιοχής Βρίσας, από το σεισμό της Λέσβου στις 12 Ιουνίου 2017».
Όπως σημειώνεται, το εγχείρημα είναι μοναδικό διεθνώς, σε τέτοια κλίμακα εφαρμογής, ενώ οι μέθοδοι που θα εφαρμοστούν, παρέχουν πλήρως αξιόπιστα χωρικά δεδομένα, υψηλής διακριτικής ικανότητας -μικρότερης του 1 εκατοστού- σε τρεις διαστάσεις. Τα δεδομένα που θα παραχθούν, μέσω κατάλληλων λογισμικών, θα αποδώσουν τρισδιάστατα μοντέλα σε επίπεδο κτιρίου, ικανά να δώσουν μετρητικές πληροφορίες στους επιστήμονες που μελετούν τη σεισμική συμπεριφορά του κτηριακού αποθέματος και την εκτίμηση των βλαβών.
Στόχος της ανάπτυξης του προγράμματος αυτού, πέρα του ερευνητικού χαρακτήρα, είναι η παροχή πληροφοριών προς την Πολιτεία, αλλά και στους μελετητές μηχανικούς ως προς τη μορφολογία του οικισμού και των κτισμάτων πριν την κατεδάφισή τους. Κάτι τέτοιο εξάλλου, θα αποτελέσει τη βάση για τη μελλοντική ανακατασκευή των κτηρίων, ώστε να διατηρηθεί ο χαρακτήρας του οικισμού.
Χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμός
Με βάση την πρόταση που εκπονήθηκε, ο προϋπολογισμός των 38.000€ περιλαμβάνει όλα τα στάδια της έρευνας, τις αμοιβές των επιστημονικών συνεργατών, τις δαπάνες αναλώσιμων και μετακινήσεων και τον Ειδικό Λογαριασμό Έρευνας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καθηγητές (μέλη ΔΕΠ) δεν λαμβάνουν καμία αμοιβή, ενώ επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο καθηγητής Νίκος Σουλακέλλης.
Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, η χρονική διάρκεια εκτέλεσης του ερευνητικού έργου είναι ένας μήνας, με δυνατότητα παράτασης ενός ακόμη μήνα.