TEDx Lesvos: «Τολμώντας» μέσα κι έξω!

05/06/2018 - 14:10 Ενημερώθηκε 10/07/2018 - 11:53

Της ΑΝΘΗΣ ΠΑΖΙΑΝΟΥ

Το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης δεν είναι όμορφο μόνο εσωτερικά γιατί αποτελεί κοιτίδα πολιτισμού, είναι όμορφο και εξωτερικά, με το περιποιημένο γκαζόν και τα δέντρα του. Το φετινό TedX Lesvos, λοιπόν, το 4ο κατά σειρά αξιοποίησε κάθε χώρο, μέσα κι έξω, πραγματοποιώντας μια γιορτή έμπνευσης για τους ανθρώπους που άλλαξαν τη ζωή τους, παλεύοντας γι’ αυτήν, δείχνοντας με περισσή ταπεινότητα τον τρόπο, ώστε καθένας και καθεμιά μας να σκεφτούμε πώς μπορούμε να τη ζήσουμε καλύτερα, μέσα από τους στόχους που θέτουμε- όσο «αστείοι» ή ανέφικτοι μας φαίνονται. Η οργάνωση που διήρκησε έξι μήνες σχεδόν ήταν φανερή σε κάθε σημείο. Πενήντα άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι με φρέσκιες ιδέες δούλεψαν εθελοντικά για άλλη μια χρονιά για να βγει ένα επαγγελματικό αποτέλεσμα. Οι ομιλίες πολύ ενδιαφέρουσες, από τα video games και την πολιτική αναμέτρηση, ως τα διαφυλικά παιδιά (intersex)- ομιλία που μας έκανε να δακρύσουμε, τα παιδιά με αυτισμό και την κορυφή του Έβερεστ. Και ανάμεσά τους διαλείμματα για καφέ, χυμό, σνακς και γεύμα που μπορούσαμε να απολαύσουμε στον αίθριο χώρο, πάνω στο πράσινο. Μια Κυριακή, η πρώτη του Ιούνη που άξιζε που μείναμε στην πόλη και δεν πήγαμε για μπάνιο!

Συλλέξαμε λοιπόν κάποιες στιγμές, από την περασμένη Κυριακή στο TEDx με φετινό σύνθημα το «Τολμώντας» για να σας τις παρουσιάσουμε:

4ο ΤΕDxLesvos: Τόλμησαν και ανακάλυψαν πού μπορούν να φτάσουν! 

Εμπνευσμένες ιδέες και άνθρωποι

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΗ

Ομιλητές και εθελοντές αγκαλιά στο τέλος της διοργάνωσης- φωτό Β. Ραϊστέλλης

«Που βρίσκονται τα όριά μας; Πως μοιάζει ο κίνδυνος όταν τον παρακάμπτεις; Πως είναι να ξεπερνάς τον εαυτό σου; Τι συναντάς όταν διεκδικείς τα δικαιώματά σου; Πόσο θάρρος θέλει η αλήθεια σου; Γίνεται το εμπόδιο σκαλοπάτι; Τολμώντας θα το ανακαλύψεις!», μας προέτρεπαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι διοργανωτές του TEDxLesvos, το οποίος επέστρεψε στο νησί για 4η συνεχόμενη χρονιά με θέμα το Daring, την περασμένη Κυριακή. Παρουσιάζουμε λοιπόν τους ομιλητές του TEDX που ενέπνευσαν το ακροατήριο του Δημοτικού Θεάτρου.

 

ΕΡΡΙΚΑ ΠΡΕΖΕΡΑΚΟΥ

Πρωταθλήτρια άλματος επί κοντώ, δημιουργός Replayce

«Ίσως το πιο δύσκολο πράγμα στη ζωή ενός ανθρώπου μοιάζει να τολμήσει απλά να… είναι! Ο λόγος μας έχει δύναμη και δημιουργεί μια πραγματικότητα. Όταν εκπέμπουμε, σκεφτόμαστε και νιώθουμε θετικά τότε το σώμα μας κάνει θαύματα. Το σώμα μας είναι απομονωμένο από το πνεύμα. Ενώ είμαστε μια ολότητα, εμείς συνήθως αυτά τα διαχωρίζουμε. Όμως στην εκπαίδευση, θα πρέπει να δουλέψουμε και τις τέσσερις βάσεις μας», ανέφερε η Έρρικα Πρεζεράκου που ήταν αναμφίβολα μια ιδιαιτέρως θετική παρουσία στη σκηνή του TEDxLesvos. «Για να ανθίσουμε, πρέπει να ανακαλύψουμε τι είδους μοναδικό λουλούδι είμαστε», τόνισε και στη συνέχεια προσπάθησε (και κατάφερε) να «παίξει» με το κοινό, ωθώντας το να ανακαλύψει αυτές τις τέσσερις βάσεις του.

Ο δικός μας, Βαγγέλης Παπαντώνης συντονίζει συζήτηση στο διάλειμμα του TEDX Lesvos,

στο αίθριο με την Κική Τσακαλδήμη, την πρώτη Ελληνίδα που ανέβηκε στο Έβερεστ και τον Παναγιώτη Διμπαμπή, έναν πραγματικό υπερ-αθλητή τριάθλου, έξω από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΡΥΣΟΣ

Συνιδρυτής sarantaporo.gr

Μια παρέα φίλων από το Σαραντάπορο της Θεσσαλίας καταφέρνουν να διατηρήσουν την παιδική ικανότητα: να στέκουν ατρόμητοι απέναντι στο ενδεχόμενο της αποτυχίας. Σε μια προσπάθεια να ανοίξουν στο χωριό τους την επτασφράγιστη πόρτα προς το ψηφιακό παγκόσμιο ιστό του διαδικτύου, οραματίζονται τον τρόπο και κάνουν πράξη το Holy Internet. Η κοινότητα του δικτύου τους αποτελείται όχι από απλούς χρήστες, αλλά από συμμέτοχους στην όλη προσπάθεια. Η τεχνολογία γίνεται εργαλείο στα χέρια αγροτών και κτηνοτρόφων, δίνοντάς τους δύναμη να αποφασίζουν προς τα πού θέλουν να επεκτείνουν το δικό τους δίκτυο παραγωγής. Εξυπηρετούν τους εαυτούς τους, αλλά και απομονωμένους συγχωριανούς τους. Δρουν συλλογικά και πετυχαίνουν ένα κοινό σκοπό. Αυτή είναι περίπου η ιστορία του Βασίλη Χρυσού και των συντοπιτών του, που συγκίνησε μικρούς και μεγάλους, αναγνωρίζοντας ότι μια μικρή παρέα τόλμησε και έδωσε «πρόσβαση» στον υπέροχο κόσμο του ίντερνετ.

Η πρώτη Κυριακή του Ιουνίου έξω από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης βρήκε κόσμο να χορεύει, να γευματίζει, να συζητά, να πίνει καφέ, να είναι στο TEDX

 

ΙΩΣΗΦ ΜΠΟΤΕΤΖΑΓΙΑΣ

Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής και Κοινωνιολογίας

Πρόεδρος του Συλλόγου «Η Κιβωτός»

Προφανώς τα ζώα δεν είναι «ίδια» μεταξύ τους, όπως και οι άνθρωποι δεν είναι «ίδιοι» μεταξύ τους. Θα πρέπει να αναγνωρίζουμε σε όλα τα ζώα κάποια δικαιώματα; Πρέπει να έχουν όλα τα ζώα τα ίδια δικαιώματα μεταξύ τους; Τρώγονται τα σκυλιά; Έχετε ποτέ αναρωτηθεί τι είναι το μοσχαράκι γάλακτος; Πιστεύετε ότι είναι δυνατόν να δεχθούμε πως τα ζώα ή έστω κάποια ζώα, θα αποκτήσουν ποτέ δικαιώματα αντίστοιχα με τον άνθρωπο; Ο Ιωσήφ Μποτετζάγιας μίλησε για τρομερές αλήθειες και το κοινό κυριολεκτικά τον απόλαυσε.

 

CHRISTANGELOS

Σχεδιαστής

O σχεδιαστής μόδας Χριστάγγελος ανέβηκε στη σκηνή και δημιούργησε σε πραγματικό χρόνο ένα ρούχο. Θέλοντας μάλιστα να δώσει τη δυνατότητα στο κοινό να βάλει τη δική του «πινελιά» στο δημιούργημά του, ζήτησε από όλους να γράψουν μία λέξη σημαντική για τον καθέναν πάνω σε αυτό.

Και ποιος δεν ήθελε να βγάλει μία σέλφι με την Έρρικα Πρεζεράκου;

 

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

Συγγραφέας, μουσικός

Μια ομιλία για τη βία και την επιθετικότητα στα video games, που αποδεικνύει ότι είναι ψεύτικη. Μπορεί να χρειάζεται περισσότερη έρευνα, όμως ο Κώστας Ζαφειρίου εξήγησε σε γενικές γραμμές ότι δεν υπάρχει κάποιος ισχυρός αιτιολογικός δεσμός ανάμεσα στα βίαια βιντεοπαιχνίδια και στη βίαιη συμπεριφορά, επισημαίνοντας αυτό που κατά βάθος γνωρίζαμε, ότι τελικά τα video games είναι ένα παραμύθι, το οποίο μάλιστα το βλέπουμε οι ίδιοι να ξετυλίγεται μπροστά μας με διαδραστικό τρόπο.

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΙΜΠΑΜΠΗΣ

Μηχανουργός, αθλητής IRONman

«Ξεκίνησα, συνέχισα, δυσκολεύτηκα, αλλά τερμάτισα. Ήταν ο στόχος μου. Ήταν το βραβείο μου αυτός ο τερματισμός.» μας εξήγησε ο Παναγιώτης Διμπαμπής, που έπειτα από ένα χειρουργείο στη μέση του, αποφάσισε να αλλάξει τρόπο ζωής και έφτασε σε σημείο να τερματίζει δύο φορές τον πιο απαιτητικό αγώνα τριάθλου, εις διπλούν, εμπνέοντας μικρούς και μεγάλους!

 

ΡΗΝΙΩ ΣΥΜΕΩΝΙΔΙΟΥ

Μηχανικός ήχου και ακτιβίστρια

«Intersex καλείται η ζωντανή εμπειρία των κοινωνικο-πολιτισμικών συνεπειών που βιώνουν οι άνθρωποι που γεννιούνται με σώματα, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις κανονιστικές κοινωνικές κατασκευές για το αρσενικό και το θηλυκό». Η πιο δυνατή και συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία της ημέρας. Η Ρηνιώ Συμεωνίδη άνοιξε την ψυχή της στη σκηνή του TEDxLesvos, τόλμησε να μοιραστεί την εμπειρία της και εισέπραξε το θερμό, παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού. 

Καφές και χυμός από το fisheye, τον Νίκο Γιαννάκα και ομάδα bartender για το διάλειμμα και δίπλα μπουφές για το μεσημεριανό

 

ΚΙΚΗ ΤΣΑΚΑΛΔΗΜΗ

Ορειβάτρια

«Μέχρι πριν από δύο χρόνια δεν είχα ιδέα πώς είναι να τολμάς να ζεις τη ζωή που πραγματικά ονειρεύεσαι...», ανέφερε η Κική Τσακαλδήμη, που αν και δεν είχε την παραμικρή σχέση με την ορειβασία, κατάφερε να γίνει η πρώτη Ελληνίδα που ανέβηκε στο Έβερεστ. Συγκλόνισε με την περιγραφή της, αλλά και με την ιδιαίτερη ανατροπή της ιστορίας της. Όταν αναγκάστηκε να βάλει όρια στην τόλμη της, επιλέγοντας να επιστρέψει στη ζωή. «Αυτή είναι η δική μου κορυφή», τόνισε και απέσπασε τα κολακευτικά σχόλια του κόσμου.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Καθηγητής πολιτικής συμπεριφοράς

Μια ιδιαίτερη ομιλία για το πρόσφατο δημοψήφισμα. «Γιατί κέρδισε το ΟΧΙ; Γιατί δεν ήταν μία μάχη της τόλμης με το φόβο, αλλά του θυμού με το φόβο»; Ο Γιάννης Κωνσταντινίδης εξήγησε το πώς αντιμετωπίζεται ο φόβος. Με τόλμη. Και τι χρειάζεται η τόλμη; Γνώση, όχι θυμό…

Είναι όντως… cool!

 

 

ΝΤΙΝΟΣ & ΜΑΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

Κατασκευαστές μοτοσικλέτας DCR-017

Η μοναδική ιστορία ενός πατέρα και του γιου του, που πήραν την απόφαση να επεκτείνουν τη δραστηριότητά της επιχείρησής τους, η οποία τους είχε φέρει στην κορυφή παγκοσμίως για το καλύτερο φίλτρο αέρος, σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας μια 100% ελληνική μοτοσικλέτα. Τριάντα χρόνια εμπειρίας και γνώσης ξετυλίχθηκαν στη σκηνή του TEDxLesvos, σε ένα πρότζεκτ - αποθέωση της ελληνικής μηχανολογίας.

 

Με break dance ξεκίνησε το 4o ΤΕDx Lesvos, αλλά και έναν τενόρο που τραγούδησε «Figaro»! Ο χορευτής ήταν ο Μιχάλης Ζέρβας και ο βαρύτονος ο Μιχάλης Ψύρρας. Απρόβλεπτο και υπέροχο ξεκίνημα

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΚΟΥΡΤΣΟΥ – ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ

Πρόεδρος Συλλόγου γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό - Συνεξέλιξη

 

«Αποδοχή σημαίνει να αγαπάς το παιδί σου όπως είναι, όχι όπως θα ήθελες να είναι. Αν κοιτάξω κατάματα τη δυσκολία, ίσως η μισή να έχει φύγει. Η παραδοχή της μη αποδοχής ανοίγει το μονοπάτι της ειλικρίνειας και της απελευθέρωσης. Έμαθα μέσα απ τον αυτισμό του γιου μου, ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, όπως και ο κάθε άνθρωπος με αυτισμό είναι διαφορετικός…

Στην προσπάθειά μας να εντάξουμε σε κατηγορίες τους ανθρώπους, καταλήγουμε να ελαχιστοποιούμε την αξία τους. Η ενσυναίσθηση μας κινητοποιεί να λειτουργήσουμε με κατανόηση και αλτρουισμό. Δεν ταυτίζομαι με τον άλλον, απλά μπαίνω στη θέση του. Υπάρχεις εσύ, αλλά υπάρχω και εγώ κι έτσι μπορούμε να συμβιώσουμε με αλληλοσεβασμό. Τελικά ο αυτισμός είναι μέσα μας ή ανάμεσα μας;» αναρωτήθηκε η Αναστασία Σκούρτσου-Αναγνώστου, που έφερε μια ήρεμη δύναμη στη σκηνή του TEDxLesvos.

 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Εκπαιδευτικός θεολόγος

 

«Συνηθίσαμε στον θεολογικό, και ειδικότερα στον εκκλησιαστικό χώρο, καθετί διαφορετικό και τολμηρό που ακούγεται, πάντα να το ονοματίζουμε και να το χαρακτηρίζουμε ως βέβηλο, μιαρό και ανίερο. Υπάρχει άραγε ελπίδα, η μουσική να γίνει ένα αποτελεσματικό γιατρικό ενάντια στο ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, τις κοινωνικές ανισότητες και τις πολεμικές ανά τον κόσμο συγκρούσεις; Πιστεύω ακράδαντα πως ναι.» ανέφερε ο Αθανάσιος Καλαμάτας που τόλμησε τον διάλογο ανάμεσα στη θεολογία και τη ροκ μουσική στο σχολείο!

 

ΗΛΙΑΣ ΚΟΥΡΤΖΗΣ & ΕΛΠΙΔΑ ΚΟΥΡΤΖΗ

Κεραμίστες

 

Η ιστορία του Νίκου Κουρτζή, πατέρα του Ηλία και παππού της Ελπίδας, που βρέθηκε από την ορεινή Αγιάσο στην Αθήνα, φέρνοντας νέες τεχνικές, εφαρμογές και φόρμες μέσα από το λαϊκό εργαστήρι του. Η οικογένεια Κουρτζή δε σταμάτησε ποτέ να ψάχνει το νέο που θα ανανέωνε την κεραμική, συνεχίζοντας την υπάρχουσα οικογενειακή παράδοση 100 χρόνων. Και σήμερα, η Ελπίδα συνεχίζει ως έκτη γενιά να καινοτομεί, τολμώντας να ξεκινήσει μια επιχείρηση εν μέσω οικονομικής κρίσης. Και παρότι η Ελπίδα φοβόταν τη σύγκριση, «μην γίνω περίγελος και τα δικά μου έργα δεν καταφέρουν να σταθούν άξια δίπλα σε εκείνα του παππού μου», ένα είναι σίγουρο, ότι με την τόλμη της πήγε ένα βήμα πιο πέρα την οικογενειακή παράδοση.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey