Ενάντια στη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Λήμνο

Οι Λημνιοί της Αθήνας αντιδρούν

05/04/2012 - 18:01

Την αντίθεσή τους στο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας «Αιγαία Ζεύξη» για την εγκατάσταση στη Λήμνο 125 ανεμογεννητριών, ισχύος 250 MW, εξέφρασαν η Ομοσπονδία Λημνιακών Συλλόγων και οι τοπικοί σύλλογοι, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ώστε να ενημερωθούν για τη σχεδιαζόμενη επένδυση.

Την αντίθεσή τους στο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας «Αιγαία Ζεύξη» για την εγκατάσταση στη Λήμνο 125 ανεμογεννητριών, ισχύος 250 MW, εξέφρασαν η Ομοσπονδία Λημνιακών Συλλόγων και οι τοπικοί σύλλογοι, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ώστε να ενημερωθούν για τη σχεδιαζόμενη επένδυση. Η συνάντηση έγινε τη Δευτέρα 2 Απριλίου στα γραφεία της Ομοσπονδίας στην Αθήνα με πρωτοβουλία τής ΟΛΣΥ και συμμετείχαν το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας, καθώς και τα διοικητικά συμβούλια των τοπικών συλλόγων από τα χωριά όπου θα τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες, Φυσίνη, Σκανδάλη, Αγία Σοφία, Πλάκα, Παναγιά και Κοντιάς.

Μετά από πρόσκληση της ΟΛΣΥ, παρευρέθηκαν και ενημέρωσαν ο μηχανικός στο Τμήμα Κατασκευών τής ΔΕΗ Νίκος Κοτσίλιτης και ο περιφερειακός σύμβουλος Ηλίας Γιαννίρης.

Για την ενημέρωση που έγινε σχετικά με το σχεδιασμό της εταιρείας «Αιγαία Ζεύξη» συμφερόντων «Ρόκας - Iberdrola» για τη Λήμνο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λημνιακών Συλλόγων, Αντώνης Καραγιάννης, μιλώντας στο «Ε», δήλωσε:

«Διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει καμμία ενημέρωση στους κατοίκους για ένα τεράστιο έργο που θα δεσμεύσει τεράστιες εκτάσεις στη Λήμνο. Κατατέθηκαν ενστάσεις για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών σε σημεία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπως οι αμμοθίνες, δίπλα σε αναστηλωμένους ανεμόμυλος, μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους, όπως τους μεσαιωνικούς πύργους της Φυσίνης, ενώ υπήρξε και προβληματισμός για τα αντισταθμιστικά οφέλη.»

Σ’ ό,τι αφορά στις επόμενες κινήσεις τής ΟΛΣΥ, ο κ. Καραγιάννης τόνισε: «Δε θα επιτρέψουμε την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών αν δεν υπάρξει ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και των κατοίκων που μέσα στις περιουσίες τους θα τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες. Αυτές οι επενδύσεις αφορούν το μέλλον και δε θα επιτρέψουμε να σχεδιάζουν χωρίς να μας ενημερώνουν.»

Ακόμη υπήρξε ενημέρωση και για τις επιπλέον αδειοδοτήσεις που έχουν εκδοθεί από τη ΡΑΕ για το χερσαίο και το θαλάσσιο μέρος της Λήμνου και που θα προωθηθούν αργότερα, για τις προστατευόμενες περιοχές, τους βιοτόπους, το απολιθωμένο δάσος της Λήμνου, το τοπίο και τα αρχαιολογικά, βυζαντινά και νεώτερα μνημεία του νησιού. Σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν και με τα στοιχεία που υπάρχουν για τα συνολικά σχέδια της ΡΑΕ, αυτά αφορούν σε 423 χερσαίες και θαλάσσιες ανεμογεννήτριες στη Λήμνο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey