Στο αεροδρόμιο από χθες τα δυο αεροσκάφη της 359 ΜΑΕΔΥ

Πετζετέλ - φύλακες άγγελοι!

18/06/2013 - 18:02

Ήρθαν χτες στη Μυτιλήνη από την αεροπορική βάση τους, το Τατόι, τα δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα, πετζετέλ. Η παρουσία των οποίων κρίνεται καθοριστική όσον αφορά στην άμεση επέμβαση την στιγμή που εκδηλώνεται μία πυρκαγιά.

Ήρθαν χτες στη Μυτιλήνη από την αεροπορική βάση τους, το Τατόι, τα δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα, πετζετέλ. Η παρουσία των οποίων κρίνεται καθοριστική όσον αφορά στην άμεση επέμβαση την στιγμή που εκδηλώνεται μία πυρκαγιά.

Στόχος γι’ αυτό το καλοκαίρι, όπως και κάθε χρόνο άλλωστε, είναι να διατηρηθεί το νησί πράσινο δεδομένου ότι φέτος προβλέπεται ότι το καλοκαίρι θα είναι πολύ θερμό. Αυτό σε συνδυασμό με την έντονη βλάστηση, λόγω των πολλών βροχοπτώσεων, αυξάνει τους κινδύνους εκδήλωσης πυρκαγιών. Για την άμεση αντιμετώπιση των πυρκαγιών προσγειώθηκαν στην 359 Μοίρα Αεροεφαρμογών Δημοσίων Υπηρεσιών, τα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου πετζετέλ.

Χτες το πρωί λίγο πριν τις 11, βρίσκονταν στη βάση τους, ενώ προηγουμένως οι πιλότοι των δύο αεροσκαφών, σμηναγός Χαράλαμπος Θεοδωρέλλης και ο υποσμηναγός Παναγιώτης Μίχος προτού προσγειώσουν τα αεροπλάνα, πραγματοποίησαν αναγνωριστικού τύπου πτήσεις.

Ο διοικητής της 359 Μ.ΑΕ.Δ.Υ., Σμήναρχος, Δημήτριος Αντωνίου, ο Υποδιοικητής και Σμήναρχος Παναγιώτης Δημητριάδης, ο σμηναγός Χαράλαμπος Θεοδωρέλλης, ο υποσμηναγός Δημήτριος Γάγγος, ο υποσμηναγός Παναγιώτης Μίχος και ο πιλότος με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου και πρόεδρος της Αερολέσχης Μυτιλήνης, Αδαμάντιος Ζυγομαλάς, είναι τα άτομα εκείνα που θα πιλοτάρουν τα αεροσκάφη, όσο καιρό εκείνα θα παραμείνουν στο νησί.

Τα πλεονεκτήματα
Την έγκαιρη επέμβαση και την ικανότητα προσέγγισης από αέρα σε σημεία, στα οποία η πρόσβαση είναι δύσκολη λόγω προβλημάτων στο οδικό και δασικό δίκτυο, επεσήμανε ο Διονύσης Ρούσσινος, μηχανικός της 359 Μοίρας Αεροεφαρμογών Δημοσίων Υπηρεσιών (ΜΑΕΔΥ).

Ο κ. Ρούσσινος εκτός από τα δύο αυτά πλεονεκτήματα των δύο αεροσκαφών, που μετά την προσγείωσή τους ελέγχονταν από τους μηχανικούς, επισήμανε κι ακόμη ένα εξίσου σημαντικό. Είπε ότι εκτός από τους 2,5 τόνους νερού που έχει στις δεξαμενές του το κάθε αεροσκάφος, υπάρχει και ένας επιπλέον μηχανισμός. Χάρη στον τελευταίο γίνεται πρόσμιξη του νερού με τον αφρό με αποτέλεσμα το υγρό που πέφτει στην περιοχή της πυρκαγιάς, να λειτουργεί ως «μονωτικός μανδύας» που εμποδίζει την εξάπλωση της φωτιάς.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι μπορούν να επέμβουν σε δεκαπέντε λεπτά από τη στιγμή που θα ειδοποιηθούν, κι αυτό είναι που τους κάνει αποτελεσματικούς. Μάλιστα επεσήμανε ότι με τα μέσα που τους διαθέτει η Πολιτεία, δηλαδή τα δύο πετζετέλ, εκείνοι μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που παρουσιάζονται και τόνισε ότι εκτός από την ύπαρξη των αεροσκαφών, εξίσου σημαντικός είναι ο ρόλος των μηχανικών, που ελέγχουν και φροντίζουν συνεχώς τα αεροσκάφη.

Τα δύο πετζετέλ

Τα δύο αεροσκάφη προβλέπεται να μείνουν στο νησί έως τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, 31 Οκτωβρίου 2013, ωστόσο δεν αποκλείεται το διάστημα παραμονής τους να παραταθεί, αυτό θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν.

Ο υποσμηναγός Παναγιώτης Μίχος, λίγο μετά την αποβίβασή του από το πετζετέλ, τόνισε την σημαντικότητα της παρουσίας αυτών των αεροσκαφών. «Μπορούμε να προλάβουμε τη φωτιά, όταν βρίσκεται ακόμη στην αρχή της, έτσι περιορίζεται η έκτασή της αλλά και η καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει», είπε και εξήγησε ότι σημαντικό ρόλο παίζει η έγκαιρη ενημέρωσή τους.

«Μπορούμε…»
Για τον ζωτικής σημασίας ρόλο των παρατηρητών, μίλησε και ο άλλος πιλότος, που ήρθε από το Τατόι, χτες το πρωί, ο σμηναγός Χαράλαμπος Θεοδωρέλλης, ο οποίος υπηρετεί για έβδομη συνεχόμενη χρονιά στη Λέσβο. «Με την ευελιξία που έχει το αεροσκάφος και την άμεση επέμβαση καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, μπορούμε να προλάβουμε τη φωτιά», είπε ο κ. Θεοδωρέλλης.

«Ευχόμαστε να έχει λίγες φωτιές φέτος και να υπάρξει σωστή στήριξη και συντονισμός από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με στόχο την αποτελεσματικότητα» είπε ο διοικητής της 359 ΜΑΕΔΥ, Σμήναρχος Δημήτριος Αντωνίου.

Ο συντονισμός είναι η λέξη κλειδί που χρησιμοποίησε και ο Αδαμάντιος Ζυγομαλάς, πρόεδρος της Αερολέσχης Μυτιλήνης, ο οποίος υπηρέτησε 27 χρόνια στην ΜΑΕΔΥ. Μάλιστα σε δήλωσή του στο «Ε», τόνισε ότι πρέπει να δουλέψουν όλοι για να διατηρηθεί η Λέσβος πράσινη. Βάσει της πολύχρονης εμπειρίας είπε ότι στη Λέσβο δεν υπάρχουν σημεία που είναι δύσκολα ως προς την πρόσβασή τους από τον αέρα. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που κάνουν την πρόσβαση δύσκολη ή εύκολη, όπως τα ρεύματα αέρα, οι καιρικές συνθήκες κ.λπ..

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey