Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Σε συνέχεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου στη Χίο, οι Βασίλης Τεντόμας και Ηλίας Γιαννίρης, που διαφώνησαν με την απόφαση του οργάνου να εκδοθεί ψήφισμα για την απόσυρση του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος περί της εκτός σχεδίου δόμησης στα νησιά, πλην Κρήτης και Εύβοιας, δημοσιοποίησαν τις θέσεις τους.
Ο κ. Γιαννίρης αναφέρεται αναλυτικά στην πρόταση του «Οικολογικού Ανέμου» για το θέμα, υπογραμμίζει πως η εκτός σχεδίου δόμηση επιβάρυνε το περιβάλλον σε πολλά νησιά και συνέβαλε σε αυθαιρεσίες, ενώ επισημαίνει:
«Είμαστε υποψιασμένοι για τις ενδεχόμενες προθέσεις του νομοθέτη. Επίσης, γνωρίζουμε ότι το Υπουργείο κινείται αποσπασματικά, χωρίς να κάνει σωστή και πλήρη διαβούλευση και χωρίς να έχει πρόγραμμα. Θεωρούμε όμως ότι η πρόταση του Προεδρικού Διατάγματος για δόμηση στα οκτώ στρέμματα και την κατάργηση των παρεκκλίσεων είναι σε θετική κατεύθυνση και προτείναμε να ισχύσει για όλη την Ελλάδα και να είναι ένα πρώτο βήμα.»
«Μπορεί ο κ. Σηφουνάκης να είναι ο δημιουργός πολλών πρόχειρων αλλά και λαθεμένων νομοθετημάτων, μπορεί να επέβαλε με αντιδημοκρατικό και αδιαφανή τρόπο ρυθμίσεις που θίγουν χωρίς λόγο τους μηχανικούς και ταλαιπωρούν τους ιδιοκτήτες. Από κει και πέρα, όμως, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στη διαιώνιση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης στην εκτός σχεδίου δόμηση, στο όνομα της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας.
Ούτε, ακόμη, η επίκληση της καθυστέρησης ολοκλήρωσης των ΣΧΟΟΑΠ, των πολεοδομήσεων κ.λπ. μπορούν να είναι δικαιολογίες για να επιβραδυνθεί περαιτέρω η διαδικασία εξασφάλισης περιβαλλοντικής ποιότητας και αειφορίας στα ελληνικά νησιά», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Τεντόμας, αιτιολογώντας τη συμφωνία του «με τη βασική φιλοσοφία του Σχεδίου, που οδηγεί στη σταδιακή κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, που είναι και πάγια θέση μας».
Και σχόλια…
Σχολιάζοντας το ίδιο θέμα, ο Μιχάλης Μπάκας, γραμματέας της Περιφερειακής Οργάνωσης Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων, σε δήλωσή του υποστήριξε μεταξύ άλλων: «Η αύξηση του ορίου αρτιότητας, που προωθείται από το υπό υπογραφή Π.Δ., δεν είναι παρά ένα στοιχειώδες, θετικό κατ’ αρχήν, μέτρο. Σε καμμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει δόμηση εκτός οικισμών, πολύ περισσότερο σε ευαίσθητες περιοχές με μεγάλη οικολογική σημασία όπως τα νησιά μας. Το έμμεσο κόστος αυτού του παραλογισμού, για το περιβάλλον αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες, είναι ήδη υψηλό και θα γίνεται ακόμη υψηλότερο στο μέλλον.»