Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ως επιβεβλημένη αναγκαιότητα που δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο, παρουσιάζει ο βουλευτής Λέσβου Νίκος Σηφουνάκης το σχεδιασμό που προώθησε με την ιδιότητα του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος για την εκτός σχεδίου δόμηση. Απαντώντας στις πρόσφατες διαμαρτυρίες Πολιτικών Μηχανικών και Τοπογράφων που, αντέδρασαν στο προωθούμενο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, ο πρώην υπουργός υποστηρίζει πως αν δεν υπάρξει σύγχρονη εθνική νομοθεσία, «θα μας επιβληθεί κι αυτό μέσω μνημονίου». Με την ίδια απάντηση, όμως, ανοίγει κι ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης με το Περιφερειακό Τμήμα τού ΤΕΕ, μετά την αναφορά του κ. Σηφουνάκη ότι «αδιαφορεί» στην ολοκλήρωση των νέων σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων για 16 παραδοσιακούς οικισμούς της Λέσβου.
Η κοινή ανακοίνωση των Συλλόγων Πολιτικών Μηχανικών και Τοπογράφων Μηχανικών της Λέσβου για τον «ξαφνικό θάνατο» που φέρνει στην εκτός σχεδίου δόμηση το προωθούμενο και εγκεκριμένο εδώ και λίγο διάστημα απ’ το Συμβούλιο της Επικρατείας Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, προκάλεσε χθες την απάντηση του Νίκου Σηφουνάκη. Ο κ. Σηφουνάκης αρχικά υπενθυμίζει ότι τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα βασίστηκαν σε μελέτες που εκπονήθηκαν τελευταία, από αρμόδια ΑΕΙ ή αρμόδιους επιστήμονες για τον προσδιορισμό όρων και περιορισμών δόμησης προστασίας του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, τόσο από το τέως Υπουργείο Αιγαίου όσο και από το ΥΠΕΚΑ και εντάσσονται - όπως επισημαίνει - «στο πλαίσιο της αναγκαίας συμπόρευσης της χώρας μας στα ευρωπαϊκά κρατούντα».
Ελληνική… μοναδικότητα
Ειδικότερα για την εκτός σχεδίου δόμηση, αρμόδιοι επιστημονικοί, νομικοί και περιβαλλοντολογικοί φορείς έχουν εκφρασθεί - όπως λέει ο κ. Σηφουνάκης - «κατά τρόπο σαφέστατο. Είμαστε η μόνη χώρα στον πολιτισμένο κόσμο που επιτρέπεται η ανέγερση κατοικίας οπουδήποτε, ειδικότερα στην Ευρώπη θεωρείται σχεδόν εγκληματικό.».
Ο ίδιος, στη συνέχεια, συμφωνεί με την άποψη που διατύπωναν οι Μηχανικοί ότι οι χρήσεις της γης πρέπει να προσδιορισθούν μέσω των χωροταξικών μελετών και ό,τι άλλο είναι αναγκαίο προκειμένου να δομείται ο χώρος συντεταγμένα και σύμφωνα με τη φορική του ικανότητα. Όμως, όπως λέει, «πώς μπορεί να γίνει αυτό όταν π.χ. οι γνωστές νοοτροπίες, εδώ και 15 χρόνια δεν επιτρέπουν να προχωρήσει το ειδικό χωροταξικό στην Καλλονή; Όταν το παράρτημα της περιοχής μας του ΤΕΕ, που έχει χρηματοδοτηθεί εδώ και τρία χρόνια να συντάξει σχέδια προεδρικών διαταγμάτων για την προστασία ορισμένων αξιόλογων αρχιτεκτονικά οικισμών της Λέσβου, αδιαφορεί;»
Με την ίδια απάντησή του, ο βουλευτής υπογραμμίζει απευθυνόμενος σε όλους «όσοι αρέσκονται μόνο στον καταγγελτικό λόγο, ότι δυστυχώς ήδη έχει τεθεί το θέμα και αν μόνοι μας δε μεριμνήσουμε, θα μας επιβληθεί και αυτό μέσω μνημονίου. Το σχέδιο Π.Δ. που πρόσφατα επεξεργάσθηκε και ενέκρινε το ΣτΕ για τα νησιά είναι ένα συμβιβαστικό-ενδιάμεσο βήμα μέχρι να υπάρξει η πλήρης εναρμόνιση. Όσοι δεν μπορούν ούτε αυτό να κατανοήσουν, δε βοηθούν ούτε τα δικά τους μικροσυμφέροντα.».
Προβληματισμός στο ΤΕΕ για τους 16 νέους παραδοσιακούς οικισμούς
«Να φύγουμε, να πάμε αλλού…»
«Όταν αναλάβαμε την εκπόνηση 16 μελετών για παραδοσιακούς οικισμούς της Λέσβου, η κατάσταση ήταν εντελώς διαφορετική. Πλέον, με τους νέους νόμους που ισχύουν, εξ αιτίας των οποίων όπως και της ανάγκης προσαρμογής των μελετών στα καινούργια δεδομένα υπήρξε καθυστέρηση, ειλικρινά δε γνωρίζουμε αν πρέπει να παραδώσουμε τα έτοιμα σχέδια ή να επιστρέψουμε τα χρήματα που μας δόθηκαν για την εκπόνησή τους», τονίζει ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του ΤΕΕ, Παναγιώτης Πιττός, ο οποίος με αφορμή την αιχμή του κ. Σηφουνάκη περί αδιαφορίας, προσθέτει ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός γιατί αν χαρακτηριστούν ακόμη 16 οικισμοί στη Λέσβο, θα πρέπει «πολιτικοί μηχανικοί, τοπογράφοι και ένα σωρό άλλες ειδικότητες μηχανικών να φύγουν και απ’ τη Λέσβο, και απ’ όλα τα νησιά. Άλλωστε, με το νέο τρόπο έκδοσης αδειών και τα επαγγελματικά δικαιώματα, στους παραδοσιακούς οικισμούς μόνο οι αρχιτέκτονες θα έχουν λόγο.».
Θερμομόνωση στο… σαχνισίνι
Ο κ. Πιττός επεσήμανε και κάτι ακόμη σε σχέση με την εξέλιξη των μελετών που είχε αναλάβει το ΤΕΕ υπογράφοντας προγραμματικές συμβάσεις με τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Ότι σημαντικό ρόλο στην καθυστέρηση που υπήρξε στην ολοκλήρωσή τους (έχουν ήδη τελειώσει, όπως είπε) έπαιξε η συνεχής νομοθετική παραγωγή.
«Κυριολεκτικά ήρθαν τα πάνω κάτω στο θεσμικό καθεστώς, αφού όλη την προηγούμενη περίοδο ίσχυσαν μια σειρά από καινούργια προεδρικά διατάγματα και νόμοι. Οπότε κάθε φορά, είτε αυτό λεγόταν ενεργειακός κανονισμός, είτε ΓΟΚ, είτε οικισμός κάτω των 2.000 κατοίκων κ.λπ., έπρεπε να προσαρμόζονται οι υπό μελέτη οικισμοί στα καινούργια δεδομένα», ανέφερε ο κ. Πιττός, φέρνοντας ως παράδειγμα τη θερμομόνωση ενός παραδοσιακού οικισμού, ή την τοποθέτηση ενός φωτοβολταϊκού, διαδικασίες που θα έπρεπε να προβλεφτούν. Μάλιστα, όπως ανέφερε, σε κάποιες περιπτώσεις η νομοθεσία είχε λάθη για τα οποία μέσα στο ίδιο διάστημα χρειάστηκε να γίνουν βελτιώσεις και διορθώσεις, με ό,τι αυτό σήμαινε για τις μελέτες.
«Κι όλα αυτά, σε συνδυασμό με την οικονομική κατάσταση, έφεραν το κραχ στην οικοδομή και την ανεργία, ειδικά στους νέους μηχανικούς», κατέληξε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος.