Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Τρία χρόνια μετά το κλείσιμο του πεδίου βολής της Άγρας, το «μνημόνιο», όπως όλα δείχνουν, περικόπτει τη δαπάνη για την απομάκρυνση απ’ το σύνολο της έκτασης όλων των μη διαρραγέντων βλημάτων. Έτσι, τις επόμενες μέρες αποχωρεί απ’ το νησί το κλιμάκιο των στελεχών του Στρατού που είχαν αναλάβει τον καθαρισμό του πεδίου βολής, δίχως όμως να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί πάνω απ’ το ένα τρίτο της συνολικής έκτασης να αποδοθεί «καθαρό» στους ιδιοκτήτες του. Για όσο, όμως, θα υπάρχουν στην περιοχή άσκαστα βλήματα, τόσο θα παραμένει «ενεργό» για την περίπτωση ατυχήματος ένα τεράστιο πεδίο βολής, απ’ το οποίο η Άγρα έδωσε αγώνες για να απαλλαγεί.
Απ’ τις αρχές τού 2009, μετά την απόφαση για το κλείσιμο του πεδίου βολής ως αποτέλεσμα των δυναμικών κινητοποιήσεων των Αγριτών το 2008, ειδική μονάδα του Στρατού απ’ ευθείας απ’ την Αθήνα, η Ομάδα Ναρκαλιευτών του Τάγματος Εξορύξεων Ναρκών Ξηράς, «δούλευε» συστηματικά στο πεδίο. Στο διάστημα αυτό, τα λίγα στελέχη της που βρίσκονταν στη Λέσβο, από τρία έως οκτώ κατά περιόδους, συγκέντρωσαν και εξουδετέρωσαν πάνω από 100 μη διαρραγέντα βλήματα. Ουσιαστικά έχει καθαριστεί και αποδοθεί πάνω απ’ τη μισή έκταση του καταργηθέντος πεδίου βολής «Ραχώνι» στους ιδιοκτήτες του, ενώ εκτιμάται πως απέμενε τουλάχιστον ενάμιση χρόνου δουλειά ακόμη, για να καθαριστεί όλο το πεδίο, που ως γνωστόν αποτελεί βοσκότοπο για τους Αγρίτες.
Μάλιστα, ενδεικτικό τού πόσο ξαφνική ήταν η απόφαση απομάκρυνσης της ομάδας απ’ το νησί είναι και το γεγονός ότι σε τοπικό επίπεδο είχε διενεργηθεί διαγωνισμός για τη μίσθωση καταλυμάτων (ενοικιαζόμενα δωμάτια) στην Καλλονή, στα οποία και έμεναν τα στελέχη της.
Ανάλογες δε διαταγές για διακοπή παρόμοιων εργασιών φαίνεται πως έχουν αποσταλεί και σε άλλες περιοχές, ενισχύοντας την άποψη πως η ανάκληση του Στρατού πριν απομακρυνθούν τα μη διαρραγέντα βλήματα, γίνεται για οικονομικούς λόγους.
Παρεμβάσεις…
Άλλη πηγή μάς είπε ότι σε κάποιες περιοχές ανακλήθηκε μετά από αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών η διακοπή του καθαρισμού των καταργηθέντων πεδίων, ενώ ανάλογη διαδικασία ενεργοποιείται και για το πεδίο βολής της Άγρας.
Η τοπική κοινωνία της Άγρας δεν έχει πληροφορηθεί ακόμη την αναστολή του καθαρισμού, αφού, όπως μας είπαν χθες και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κάσσιος αλλά και ο κ. Ταστάνης που είχε πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις για την κατάργηση του πεδίου βολής, δε γνωρίζουν ότι θα σταματήσει ο καθαρισμός. Κάτοικοι της Άγρας μάς ανέφεραν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως έκαναν και στο παρελθόν, θα ειδοποιούν κατά περίπτωση με τον εντοπισμό ενός μη διαρραγέντος βλήματος το Στρατό, για να επιληφθεί αυτού.
Ήδη για το θέμα έχει υπάρξει από άμεσα ενδιαφερομένους ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και του περιφερειακού συμβούλου Γιώργου Κουνάκα, ο οποίος είπε στο «Ε» ότι θα ζητήσει περαιτέρω πληροφορίες για το τι ακριβώς συμβαίνει και στη συνέχεια θα ενημερώσει την περιφερειακή αρχή ώστε να γίνουν όποιες ενέργειες κριθούν σκόπιμες.
Μία σημαντική διάσταση που θέτουν κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι και ανακινούν το όλο ζήτημα, είναι πως παραμένει εδώ ο κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος, αφού σχεδόν σ’ όλο το πεδίο βολής κινούνται κοπάδια και βοσκοί.