Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Μια πρώτη δημόσια συζήτηση, στην περιοχή την οποία άμεσα και κατά προτεραιότητα απασχολεί το θέμα της μεγάλης επένδυσης στην αιολική ενέργεια, έγινε το βράδυ της Τετάρτης στην Άντισσα. Η πρωτοβουλία ανήκει στην τοπική κοινωνία, που ζήτησε απ’ το γεωγραφικό αντιδήμαρχο να διοργανώσει μια άτυπη συνάντηση για τις ανεμογεννήτριες.
Όπως μας είπε ο αντιδήμαρχος Ερεσού - Αντίσσης, Αντώνης Κουμαράς, σε συνέχεια του αιτήματος του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Άντισσας απηύθυνε πρόσκληση στον Όμιλο Ρόκα και έτσι το βράδυ της Τετάρτης, στην κοινοτική αίθουσα του χωριού, έγινε ενημέρωση για την επένδυση με τις ανεμογεννήτριες, απ’ τους Δημήτρη Χριστοφοράτο και Απόστολο Γκίζα.
Η όλη διαδικασία δεν είχε κανέναν επίσημο χαρακτήρα, όπως ανέφερε ο κ. Κουμαράς, αλλά ήταν ιδιαιτέρως εποικοδομητική, γιατί δόθηκε η δυνατότητα να γίνει αναλυτική συζήτηση και να διατυπωθούν ερωτήσεις κι απορίες από εκπροσώπους φορέων της Άντισσας που συμμετείχαν. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα δεδομένα της επένδυσης που βρίσκεται στη φάση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων και απάντησαν στα θέματα που τέθηκαν.
Στην ίδια εκδήλωση συμμετείχαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Απόστολος Αθανασιάδης και Γιώργος Πάλλης, όλο το Τοπικό Συμβούλιο, πολίτες της περιοχής, όπως και εκπρόσωποι του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Σκαλοχωρίου «Δρυς».
Στρατής Κόρακας:
«Όχι στις ανεμογεννήτριες του Ρόκα»
Στα 125 ευρώ τη μεγαβατώρα θα πληρώνει η ΔΕΗ το ρεύμα που θα αγοράζει από την εταιρεία «Ρόκας», που πρόκειται να δημιουργήσει αιολικά πάρκα στη Λήμνο, τη Λέσβο και τη Χίο.
Κόστος που θα πέσει στις πλάτες του λαού, όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Περιφερειακό Συμβούλιο, Στρατής Κόρακας.
Οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν εξασφαλίσει μακροχρόνια συμβόλαια εγγυημένης απορρόφησης της παραγωγής τους, με τιμές πολλαπλάσιες από τις άλλες μορφές ηλεκτροπαραγωγής. Αλλά οι μεγάλοι ωφελημένοι είναι οι τράπεζες, που χορηγούν «πράσινα δάνεια», και οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι, που θα αναλάβουν δουλειές δισεκατομμυρίων, όπως υπογραμμίζει ο κ. Κόρακας. Υποστηρίζει, στη συνέχεια, πως οι ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτριες, γεωθερμία κ.λπ.) μπορούν να αναπτυχθούν προς όφελος του λαού μας μόνο μέσα στα πλαίσια ενός κεντρικού σχεδιασμού, με τον απόλυτο έλεγχο του Δημοσίου, που θα υπηρετεί την εξουσία του λαού και όχι τα κέρδη των ολίγων.
Τέλος, ζητάει το θέμα να συζητηθεί άμεσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, προκειμένου αυτό να πάρει σαφή θέση.