Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Μόνο τη μισθοδοσία, κι ας υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που δε σηκώνουν καμμιά αναβολή, φαίνεται ότι δεν έχουν πρόβλημα να διεκπεραιώνουν κανονικά οι υπάλληλοι των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου Λέσβου. Κι αυτό γιατί για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας των δημοτών, της ποιότητας ζωής και των σχετικών παρεχόμενων υπηρεσιών απ’ το Δήμο, σ’ όλο το νησί, εγείρουν την πάγια πλέον δικαιολογία ότι δεν επαρκούν για να τα βγάλουν εις πέρας.
Η πρακτική αυτή της υπηρεσίας, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΑΝΕΧΕΤΑΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ, σε συνδυασμό με τις αντικειμενικά μεγάλες δυσκολίες που έχει φέρει ο «Καλλικράτης», αλλά και τα μνημόνια, στη διαχείριση των οικονομικών θεμάτων της αυτοδιοίκησης, αποκλείουν την τοπική κοινωνία απ’ τη ροή σημαντικών πόρων, οδηγώντας οικογένειες και επιχειρήσεις σε ανέχεια και μερικές φορές ακόμη και σε καταστροφή.
Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα του ιδιότυπου αυτού αποκλεισμού στην εισροή χρήματος στον τόπο, παραδείγματα που αναδεικνύουν το ρόλο των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου σε τροχοπέδη για κάθε δραστηριότητα.
Πλήρης αδράνεια
Πιο συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων που μέσω του προγράμματος «Διαύγεια» αντλήσαμε απ’ το Δήμο, προ ημερών είχαμε αποκαλύψει ότι δεν έχουν διατεθεί πάνω από 10 εκατ. ευρώ από χρηματοδοτήσεις τού 2012 στην τοπική αγορά, που έμειναν ως αδιάθετο υπόλοιπο από πέρυσι στο ταμείο του Δήμου. Ταυτόχρονα, δεν έχει ξεκινήσει και δεν προβλέπεται να ξεκινήσει μέχρι τον Ιούλιο η εκταμίευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς προμηθευτές, εργολάβους κ.ά., για τις οποίες έχουν εγκριθεί και είναι στη διάθεση του Δήμου Λέσβου απ’ τις 2 Απριλίου συνολικά 7,3 εκατ. ευρώ.
Εξ αιτίας της αδυναμίας των υπηρεσιών να προβούν εγκαίρως σε διαγωνισμό για την προμήθεια καυσίμων - άλλοι δήμοι προκήρυξαν ανάλογους διαγωνισμούς την επομένη της έγκρισης του προϋπολογισμού τους -, βιώνει η Λέσβος την απαράδεκτη κατάσταση να μην υπάρχει πετρέλαιο να κινηθούν τα απορριμματοφόρα προκειμένου να κάνουν την αποκομιδή των σκουπιδιών.
Την ίδια ώρα στη γειτονική Χίο, και εκμεταλλευόμενος ο Δήμος τη δυνατότητα αξιοποίησης πιστώσεων ΣΑΤΑ (που κανονικά είναι μόνο για επενδυτικές πρωτοβουλίες-έργα), έχει προχωρήσει στην ανάθεση εργολαβιών για την καθαριότητα όλων των δημοτικών ενοτήτων του νησιού, με αποτέλεσμα απ’ άκρη σ’ άκρη η Χίος να απαστράπτει. Αυτό, φυσικά, αποτελεί πολιτική επιλογή της δημοτικής αρχής Χίου, προκειμένου να ξεπεραστούν προβλήματα που και εκεί υπάρχουν. Εδώ, με το επιχείρημα των ελλιπών εσόδων απ’ τα ανταποδοτικά τέλη, έχει καταργηθεί κάθε δραστηριότητα καθαρισμού κοινόχρηστων χώρων, τη στιγμή που παραμένουν αναξιοποίητα τουλάχιστον τρία εκατομμύρια ΣΑΤΑ.
Ένα ακόμη παράδειγμα της αδυναμίας των οικονομικών υπηρεσιών να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις του Δήμου, φιλοξενούμε στο σημερινό μας φύλλο, όπου δυο μήνες μετά την ανάθεση των εργασιών αποκατάστασης ζημιών απ’ τη θεομηνία, δεν έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρωθούν όσοι εργάζονται σε αυτές και να παραμένει αδιάθετο ακόμη μισό εκατομμύριο ευρώ.
Διακοπή έργων;
Ασφαλείς πληροφορίες μάς αναφέρουν ότι εξ αιτίας της αδυναμίας των οικονομικών υπηρεσιών να ανταποκριθούν σε ακόμη έναν τομέα ευθύνης τους, την πληρωμή των υλοποιούμενων έργων, κάποιοι εργολήπτες που έχουν να λαμβάνουν εδώ και πολλούς μήνες λογαριασμούς που έχουν υποβάλει, σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να διακόψουν τις εργασίες. Μάλιστα διερευνούν το ενδεχόμενο, εκμεταλλευόμενοι και τις σχετικές προβλέψεις-ρήτρες, να μπλοκάρουν και να διεκδικήσουν πολύ μεγαλύτερα ποσά απ’ αυτά που έχουν έως τώρα να λαμβάνουν για τα έργα που υλοποιούν.
Μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, ενώ είναι πολύ πιθανόν να υποθηκεύσει και τα έργα που θα δημοπρατηθούν. Ακόμη και εκείνα που εδώ και χρόνια προσπαθούσαν, και οι προηγούμενες, και η σημερινή αρχή, να εντάξουν στο ΕΣΠΑ.
Την ώρα λοιπόν που ο γειτονικός Δήμος Λήμνου, με τον ελαχιστότατο αριθμό υπαλλήλων, όχι μόνο διεκπεραιώνει όλα τα παραπάνω, αλλά και συγκαταλέγεται μεταξύ των 100 δήμων όλης της χώρας που δεν κινδυνεύουν από περικοπές χρηματοδοτήσεων γιατί έχουν ανταποκριθεί στις αυστηρές υποχρεώσεις του «παρατηρητηρίου», η Λέσβος «βουλιάζει» επειδή εκτός των άλλων δεν κινείται το δημοτικό χρήμα που θα μπορούσε να αποτελέσει μια αρκετά καλή ανάσα ρευστότητας της τοπικής αγοράς. Για όποιο λόγο κι αν εξακολουθεί να διαιωνίζεται αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, η δημοτική αρχή οφείλει έστω και τώρα, στο «και πέντε», να πάρει δραστικά μέτρα.
Μέτρα που θα αντιμετωπίσουν το «βραχυκύκλωμα» που έχει μπλοκάρει και υποθηκεύει όλη τη λειτουργία του Δήμου. Χωρίς να παραβλέπουμε το δικαιολογημένο αίτημα για ενίσχυση των οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου με προσωπικό, θεωρούμε πως τουλάχιστον ορισμένα, αν όχι όλα, απ’ τα πολλά παραδείγματα υστερήσεων που αναφέραμε, θα είχαν αντιμετωπιστεί εάν η υπηρεσία και η δημοτική αρχή που έχει την ευθύνη να την κατευθύνει, αναλάμβαναν τις ευθύνες τους.