Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Μια παλιά εκκρεμότητα, κοντά δύο δεκαετιών, φαίνεται πως πολύ σύντομα κλείνει οριστικά για τη Λέσβο. Απ’ τον έλεγχο που έκαναν χθες στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου, προκύπτει πως το έργο του βιολογικού Καλλονής έχει καταστεί πλέον απόλυτα λειτουργικό. Με τη διαπίστωση αυτή, πέρα απ’ την περιβαλλοντική αξία της ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου έργου, παύει ταυτόχρονα και ο κίνδυνος επιστροφής κοινοτικών χρημάτων που «πονοκεφάλιαζε» έντονα το Δήμο εξ αιτίας του γεγονότος ότι ο βιολογικός παρέμενε προβληματικός και «ημιτελής».
Η βασική αρχή που διέπει έως σήμερα όλα τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, αφορά στην εξασφάλιση της λειτουργικότητά τους. Για όσο λοιπόν διάστημα μια παρέμβαση που χρηματοδοτήθηκε από κοινοτικούς πόρους δεν εξυπηρετεί στο ακέραιο το σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκε, ελλοχεύει ο σοβαρότατος κίνδυνος να κληθεί το κράτος-μέλος να επιστρέψει τα χρήματα που πήρε για την υλοποίησή της.
Ανάποδα…
Σ’ ό,τι αφορά στο Γ΄ Κ.Π.Σ., θα έπρεπε ήδη απ’ το 2008 με το κλείσιμο του προγράμματος να έχουν γίνει λειτουργικά όλα τα έργα που εντάχθηκαν σ’ αυτό. Το τελευταίο έργο που δεν είχε λειτουργήσει πλήρως σε επίπεδο Βορείου Αιγαίου, ήταν - όπως είχε επισημάνει μιλώντας στο «Ε» ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής, Γιώργος Πλακωτάρης - ο βιολογικός καθαρισμός ή πιο σωστά τα δίκτυα αποχέτευσης Καλλονής, που χρηματοδοτήθηκαν με περίπου επτά εκαυτομμύρια ευρώ απ’ το Γ΄ Κ.Π.Σ. και με την κατασκευή τους συμπλήρωναν-ολοκλήρωναν το υλοποιημένο ήδη απ’ το Α΄ Κ.Π.Σ. έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων Κεραμίου.
Ίσως και επειδή ο βιολογικός έγινε ανάποδα, προηγήθηκε του μεγαλύτερου τμήματος των δικτύων Καλλονής, Δαφίων, Αρίσβης και Σκάλας Καλλονής (εκκρεμούν ακόμη τμήματα δικτύων στην ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου και στα Παράκοιλα), δημιουργήθηκαν στην πορεία μια σειρά από ανυπέρβλητα εμπόδια, που αύξησαν κατά πολύ το χρόνο της όποιας προσπάθειας να λειτουργήσει το σύστημα αποχέτευσης - επεξεργασίας λυμάτων. Σύστημα το οποίο όχι μόνο θα εξυπηρετήσει σε πλήρη ανάπτυξη περί τις 2.500 κατοικίες της περιοχής Καλλονής που θα συνδεθούν με αυτό, αλλά και τους κατοίκους Αγίας Παρασκευής και Νάπης.
Τελεσίγραφο
Όπως έγραψε το «Ε» στις 31 Ιανουαρίου, ο Δήμος Λέσβου πήρε απ’ τη Διαχειριστική Αρχή προθεσμία ενός μήνα προκειμένου να θέσει σε πλήρη λειτουργία το βιολογικό καθαρισμό της Καλλονής. Σύμφωνα με μελέτη που ολοκλήρωσε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, για να επιτευχθεί αυτό απαιτούνταν περί τις 330 χιλ. ευρώ πίστωση, που εξασφαλίστηκε με τη βοήθεια του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Χαράλαμπου Αθανασίου, και έτσι ξεκίνησε απ’ τα μέσα Φεβρουαρίου η εκτέλεση των υπολειπόμενων εργασιών, που αναμένεται να ολοκληρωθούν πολύ σύντομα.
Όμως ήδη το έργο, που ξεκίνησε να λειτουργεί στα τέλη τού 2010 με τη σύνδεση αρχικά 159 οικιών της Καλλονής στο βιολογικό, είναι ήδη απολύτως λειτουργικό και όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε λίγο μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου που έγινε, «τα λύματα βγαίνουν κρύσταλλο».
Χθες, παρουσία του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος, Γιάννη Βατού, και του μηχανικού του Δήμου Λέσβου Ανδρέα Παπαχριστοφόρου, τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής Μαρία Φίλιογλου, Μαρία Αργυρού και Γιώργος Μαντός έλεγξαν όλα τα στάδια επεξεργασίας, διαπιστώνοντας τη λειτουργικότητα του έργου, που ως τελικό προϊόν των λυμάτων «παράγει» νερό κατάλληλο προς άρδευση.
Ο τελικός έλεγχος θα γίνει απ’ τη Διαχειριστική εν ευθέτω χρόνο, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες ο Δήμος θα καταθέσει στην υπηρεσία ακριβές χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή προοπτική των συνδέσεων του συνόλου των κατοικιών. Για αυτά τα θέματα αναμένεται να ενημερώσει αύριο το Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Βατός, ενώ ένα ζήτημα που θα πρέπει να αποφασιστεί απ’ το Δήμο άμεσα, είναι ποιος θα αναλάβει τη διαδικασία των συνδέσεων, αφού η Δημοτική Ενότητα Καλλονής ως γνωστόν δεν έχει υπαχθεί στη ΔΕΥΑΛ.