Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Οι σοβαρές δυσλειτουργίες στην παροχή των δημοτικών υπηρεσιών, που μέρα με τη μέρα οξύνονταν σ’ όλο το νησί, αλλά και η κοινωνική πίεση που εμμέσως προκάλεσαν αυτά τα προβλήματα, προς όλες τις πλευρές του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι οι βασικές αιτίες που υπερψηφίστηκε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης ο προϋπολογισμός τού 2013 του Δήμου Λέσβου. Γ
ιατί «ανάγκα και οι θεοί πείθονται», ότι θα έπρεπε να βρεθεί τρόπος να πληρωθούν τα προνοιακά επιδόματα, να εξοφληθούν εργολάβοι και προμηθευτές, να αγοραστούν καύσιμα για να κινηθούν γκρέιντερ και απορριμματοφόρα, να προσληφθεί εποχικό προσωπικό για την καθαριότητα, αλλά και να αντιμετωπιστεί ό,τι άλλο παρέπαιε ή είχε τελματώσει ελλείψει εγκεκριμένου προϋπολογισμού.
Έτσι, είτε υποκύπτοντας σε εκβιαστικά μνημονιακά διλήμματα, είτε εξασφαλίζοντας μερική τροποποίηση του προϋπολογισμού, οι δημοτικοί σύμβουλοι συμφώνησαν σε ένα βασικό συναινετικό πλαίσιο για το πώς θα γίνει η διαχείριση της μιζέριας, ενός «ευνουχισμένου», όπως τον χαρακτήρισε ο δήμαρχος, προϋπολογισμού, ύψους περί τα 93 εκατ. ευρώ, ώστε να λειτουργήσει ο Δήμος.
Ο Δημήτρης Βουνάτσος, που σε πολύ καλή συνεργασία με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτη Ζαφειρίου, έδωσαν υπόσταση, με τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης, στα ευχολόγια να υπάρξει συναίνεση, δέσμευσε την αντιπολίτευση να κρατήσει την ίδια συναινετική στάση και σε αλλαγές-τροποποιήσεις που τυχόν θα χρειαστούν στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Άλλωστε, όπως έγινε και τα προηγούμενα χρόνια και επεσήμανε σχετικά και ο Απόστολος Πατέστος, ο προϋπολογισμός δεν παραμένει ένα στατικό μόρφωμα, αλλά εξελίσσεται. Πέρυσι, όπως είπε ο διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας, Γρηγόρης Αλιγιάννης, απαντώντας σε ερώτηση του Στρατή Κύτελη, εκτελέστηκε κατά 51% ο αρχικός προϋπολογισμός τού 2012.
Τι άλλαξε…
Η βασική διαφορά του ψηφισθέντος προϋπολογισμού απ’ την αρχική εισήγηση του αντιδημάρχου Νίκου Κατράνη, αφορά στην υιοθέτηση της πρότασης του Άρη Χατζηκομνηνού να δοθεί παγία προκαταβολή στους προέδρους των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, τέσσερις, αντί για δύο φορές που προτείνονταν, για το 2013. Ομοίως ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης πρότεινε και περιλήφθηκε στις αλλαγές του προϋπολογισμού κάθε είδους δαπάνη για συντήρηση, καθαρισμό, ανακαίνιση δημοτικών ακινήτων και υπηρεσιών να αφορά σε ποσοστό 50% τις υπόλοιπες 12 δημοτικές ενότητες, πλην της Μυτιλήνης. Με αυτόν τον επιμερισμό των δαπανών, εξασφαλίζεται - όπως είπε ο κ. Χατζηκομνηνός - η στοιχειώδης κάλυψη αναγκών των πρώην δήμων, που δε θα χρειάζεται να εκλιπαρούν για απολύτως απαραίτητες λειτουργικές τους δαπάνες.
Η παράταξη του Παντελή Πατερέλλη, που συμφώνησε με τα προαναφερόμενα, «πέρασε» επιπροσθέτως στις αλλαγές τη μείωση κατά 250.000 ευρώ του ποσού που θα δοθεί στη ΔΕΔΑΠΑΛ Α.Ε. για τη διαχείριση των απορριμμάτων, όπως και τη μείωση στο μισό του κονδυλίου που προοριζόταν για διαφήμιση-προβολή. Αντιθέτως, αποσύρθηκαν απ’ τον κ. Πατερέλλη, μετά τις ενστάσεις και τα επιχειρήματα των Αναστασίας Αντωνέλλη και Κώστα Αστυρακάκη, οι προτάσεις του για περικοπές στα νομικά πρόσωπα Κοινωνικής Προστασίας κι Αλληλεγγύης και Πολιτισμού, Παιδείας κι Άθλησης.
«Κομμάτι της κοινωνίας»
Η «Λαϊκή Συσπείρωση», διά των τριών της συμβούλων Βαγγέλη Παλαιολόγου, Παναγιώτη Σταμάτη και Ντίνας Κοτζαδημητρίου, τάχθηκε κατά, τονίζοντας πως θα υπερψήφιζαν ένα διαφορετικό προϋπολογισμό που θα κάλυπτε τις λαϊκές ανάγκες. Ομοίως καταψήφισε και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Στρατής Αλεξίου, υπερθεματίζοντας της ανάγκης να υπάρχει ξεχωριστή κατανομή ανά δημοτική ενότητα σε όλους τους κωδικούς του προϋπολογισμού.
Ο μόνος σύμβουλος της αντιπολίτευσης που εξ αρχής με την τοποθέτησή του ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει για συγκεκριμένους λόγους τον προϋπολογισμό, ήταν ο Γιώργος Πάλλης, ο οποίος αναφερόμενος στο πολιτικό πλαίσιο της κατάστασης και του μνημονιακού εκβιασμού που μπαίνει προκειμένου να λειτουργήσει ο Δήμος, δήλωσε ευθαρσώς ότι θα υποκύψει «επειδή τα προνοιακά, και εδώ και στη Λήμνο που εξαρτιέται απ’ τη Λέσβο, πρέπει να πληρωθούν, επειδή τα σκουπίδια πρέπει να μαζευτούν, επειδή πρέπει οι επαγγελματίες να ξοφληθούν, αλλά και επειδή ο Δήμος πρέπει για την ίδια την τοπική κοινωνία να λειτουργήσει. Και υποκύπτουμε γιατί είμαστε κομμάτι της κοινωνίας και την αφουγκραζόμαστε.».
Ζητούμενο πώς θα καλυφθούν οι δαπάνες καθαριότητας και φωτισμού έως το τέλος του χρόνου
Με το νου στα ανταποδοτικά…
Ψηφίζοντας τον προϋπολογισμό, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Νίκος Κατράνης, δήλωσε «ναι», με την επιφύλαξη για τα ανταποδοτικά. Όμως και στην εισήγησή του, όπως και πολλές φορές ακόμη κατά τη διάρκεια της εξάωρης «κορυφαίας» για το όργανο συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό, υπήρξαν αναφορές στα ανταποδοτικά. Επί της ουσίας, παρά τις προτάσεις, τις τροποποιήσεις, τις αλλαγές που έγιναν στο τελικό κείμενο, αποτελεί και παραμένει ζητούμενο αν τα έσοδα που λαμβάνει ο Δήμος απ’ τα δημοτικά τέλη που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών τής ΔΕΗ, θα φτάσουν για να καλύψουν την καθαριότητα και το δημοτικό φωτισμό. Ό,τι δηλαδή, προσδοκώντας σε ανταπόδοση, πληρώνουν οι πολίτες.
Η δημοτική αρχή και οι οικονομικές της υπηρεσίες απ’ τον προηγούμενο χρόνο είχαν εισηγηθεί εξομοίωση των τιμολογίων σε όλη την ύπαιθρο με εναρμόνιση των δημοτικών τελών με εκείνα της πόλης, για την οποία είχε προταθεί να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα.
Επειδή όμως η πρόταση για δικαιότερη αναλογικά κατανομή των βαρών καταψηφίστηκε, η Μυτιλήνη εξακολουθεί διά των κατοίκων της που πληρώνουν πολύ ακριβότερα τέλη, να πριμοδοτεί την αποκομιδή των σκουπιδιών στην πλειοψηφία των χωριών, τη διαχείριση των απορριμμάτων τους απ’ τη ΔΕΔΑΠΑΛ, αλλά και την πληρωμή του ρεύματος με το οποίο λειτουργούν τα αντλιοστάσια σε όλο το νησί.
Χωρίς προσλήψεις
Απ’ τα ίδια έσοδα των ανταποδοτικών προβλέπεται να καλυφθούν οι δαπάνες και για το εποχικό προσωπικό της καθαριότητας, τους οκταμηνίτες και διμηνίτες, που πυροσβεστικά τα δύο προηγούμενα χρόνια «έβαλαν πλάτη» για να καθαριστεί το νησί και κυρίως για να μαζευτούν τα σκουπίδια και να λυθούν προβλήματα. Όσο όμως δεν υπάρχουν επαρκή έσοδα απ’ τα ανταποδοτικά, τόσο δε θα υπάρχει δυνατότητα να γίνουν προσλήψεις τέτοιου εποχικού προσωπικού απ’ το Δήμο.
Στην προχθεσινή συνεδρίαση έγιναν προτάσεις, κυρίως απ’ το Σταύρο Πολίτη, για κάποιες αλλαγές στους κωδικούς, που θα εξασφάλιζαν τη δυνατότητα να υπάρξει μεγαλύτερο κονδύλι για εποχικό προσωπικό. Μένει να εξετάσουν οι οικονομικές υπηρεσίες τις ανελαστικές δαπάνες που θα καλυφθούν απ’ τα έσοδα που προϋπολογίστηκαν, αν και ο αντιδήμαρχος - και με την ψήφο του - ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικός για το πώς θα κυλήσει ο χρόνος αν δεν υπάρξουν περισσότερα ανταποδοτικά έσοδα.
Υπό επιτήρηση
Μάλιστα, ο κ. Κατράνης ανέφερε ότι πολύ σύντομα, στις αρχές του καλοκαιριού, ίσως να χρειαστεί το θέμα των ανταποδοτικών να απασχολήσει το σώμα. Όπως είχε πει στην εισήγησή του, επειδή δεν αναπροσαρμόστηκαν τα δημοτικά τέλη, θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Δήμου ως προς την παροχή των υπηρεσιών καθαριότητας και φωτισμού, που αναμένεται όπως τόνισε να προκαλέσει «πολύ σύντομα παρέμβαση του Οικονομικού Παρατηρητηρίου Δημοσιονομικής Πολιτικής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Ο φόβος της επιτήρησης διέπει το σύνολο του προϋπολογισμού, που βάσει των μνημονιακών επιταγών θα υλοποιηθεί για πρώτη φορά κάτω απ’ τον αυστηρό έλεγχο του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.