Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Με πρόσκληση του εκλεγέντος με τις περισσότερες ψήφους απ’ την παράταξη της πλειοψηφίας και πλέον ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου, Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, συνεδριάζει την Κυριακή, στις 6.30΄ το απόγευμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου προκειμένου να εκλέξει το προεδρείο του, αλλά και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
Το μείζον ερώτημα είναι αν θα υπάρξει πρόεδρος απ’ την πρώτη Κυριακή ή θα χρειαστεί επαναληπτική διαδικασία και την επόμενη βδομάδα, ή τέλος αν θα χρειαστεί ο πρόεδρος να οριστεί απ’ το Πρωτοδικείο, αφού όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά μετά τις πρόσφατες εξελίξεις που είχαν ως αποτέλεσμα η πλειοψηφία να στηρίζεται σε 21 μόλις συμβούλους αντί για 27.
Μυστική ψηφοφορία
Ο πρόεδρος εκλέγεται απ’ την παράταξη της πλειοψηφίας, ενώ ο αντιπρόεδρος απ’ τη μείζονα αντιπολίτευση και ο γραμματέας απ’ τον τρίτο σε δύναμη συνδυασμό. Όπως είναι ήδη από καιρό γνωστό, ο Χρήστος Κορδώνης δεν επιθυμεί να είναι εκ νέου πρόεδρος και αναμένεται για τη θέση ο Δημήτρης Βουνάτσος να προτείνει τον Παναγιώτη Ζαφειρίου. Η πρόταση για τον πρόεδρο, όπως και για τις άλλες δύο θέσεις του προεδρείου, πρέπει να λάβει την πλειοψηφία του σώματος, δηλαδή τις 23 απ’ τις 45 ψήφους των δημοτικών συμβούλων.
Αν στις τρεις ψηφοφορίες που προβλέπονται δεν επιτευχθεί η εκλογή προέδρου, η διαδικασία (τρεις ψηφοφορίες) θα επαναληφθεί την Κυριακή 13 Ιανουαρίου. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει ψήφος απ’ την πλευρά της αντιπολίτευσης ή των ανεξάρτητων συμβούλων, τότε ο ορισμός προέδρου θα γίνει απ’ το Πρωτοδικείο, που θα ορίσει τον πλειονοψηφήσαντα σύμβουλο του επιτυχόντος στις δημοτικές εκλογές συνδυασμού. Όπως έχουμε γράψει μετά τις ανεξαρτητοποιήσεις, θα πρέπει να παραιτηθούν από τις θέσεις έξι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, ώστε τελικά να οριστεί πρόεδρος ο κ. Ζαφειρίου. Στην περίπτωση αυτή, το δικαστήριο θα ορίσει και γραμματέα απ’ την παράταξη της πλειοψηφίας, στερώντας έτσι τη θέση απ’ τον τρίτο συνδυασμό, του Παντελή Πατερέλλη, που τώρα εκπροσωπείται απ’ τη Βάσω Χοχλάκα.
Για τη θέση του αντιπροέδρου, που τώρα κατέχει ο Στρατής Κυρατζής απ’ την παράταξη του Άρη Χατζηκομνηνού, αναμένεται να προταθεί ο Μανώλης Κωνσταντιδέλλης.
Δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας που εκτιμούν πως υπάρχουν τα περιθώρια να εκλεγεί πρόεδρος απ’ την πρώτη κιόλας ψηφοφορία, αφενός γιατί ο νομοθέτης ορίζει ξεκάθαρα ότι ο πρόεδρος είναι απ’ την παράταξη της δημοτικής αρχής και αφετέρου γιατί η ψηφοφορία είναι μυστική και ενδέχεται κάποιοι της αντιπολίτευσης για τους δικούς τους λόγους να μη συναινέσουν σε ενδεχόμενη «γραμμή» για καταψήφιση της πρότασης.
Την άποψη αυτή ενισχύει και η δήλωση του Γιώργου Πάλλη, που προτρέπει να υπάρξει συναινετικό πνεύμα, ώστε να αποτραπεί η καθυστέρηση των επαναλαμβανόμενων διαδικασιών.
Και οι επιτροπές
Μόλις εκλεγεί το προεδρείο, θα ακολουθήσει και η διαδικασία ανάδειξης των δημοτικών συμβούλων που θα μετάσχουν στις Επιτροπές. Σημειωτέον ότι οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι δεν μπορούν να είναι μέλη επιτροπών, ενώ οι πρόεδροι των δύο εννεαμελών Επιτροπών, Οικονομική και Ποιότητα Ζωής, ορίζονται απ’ το δήμαρχο και δεν εκλέγονται. Εμμέσως οι ορισθέντες ως πρόεδροι είναι αυτοί που έχουν λάβει το εισιτήριο για τις αντίστοιχες αντιδημαρχίες.
Απ’ τα υπόλοιπα οκτώ μέλη της κάθε Επιτροπής, τα πέντε προέρχονται απ’ την πλειοψηφία και τα τρία απ’ τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Αναλαμβάνει πρόεδρος στις 23 δημοτικές κοινότητες ο πλειονοψηφήσας του συνδυασμού Βουνάτσου
Χωρίς νέες δημαιρεσίες…
Σε αντίθεση με το Δημοτικό Συμβούλιο, δε θα γίνουν δημαιρεσίες στα τοπικά συμβούλια των 23 δημοτικών κοινοτήτων του Δήμου Λέσβου, αφού με τον «Καλλικράτη ΙΙ» θεσπίστηκε τη θέση του προέδρου σε κάθε κοινότητα να αναλαμβάνει ο πλειονοψηφήσας σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού, εν προκειμένω της παράταξης του Δημήτρη Βουνάτσου.
Θυμίζουμε ότι στις τοπικές κοινότητες με πληθυσμό έως 300 κατοίκους, εκλέγεται ένας μόνο τοπικός σύμβουλος, ο οποίος αναλαμβάνει και πρόεδρος. Στα χωριά με πληθυσμό από 301 έως 1.000 κατοίκους, πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε ψήφους απ’ το συνδυασμό που συγκέντρωσε σε επίπεδο τοπικής κοινότητας τις περισσότερες ψήφους. Για τις δημοτικές κοινότητες, τα χωριά δηλαδή με πάνω από 1.000 κατοίκους, ο νομοθέτης είχε δώσει με το βασικό νόμο του «Καλλικράτη» την πλειοψηφία των τοπικών συμβουλίων (τρεις στους πέντε συμβούλους) στον επιτυχόντα σε επίπεδο δήμου συνδυασμό, προέβλεπε όμως διαδικασία εκλογής για την ανάδειξη του προέδρου και του αντιπροέδρου.
Ανατροπές…
Έτσι, δεν έλειψαν οι ανατροπές, οι περιπτώσεις δηλαδή όπου παρά την κατεύθυνση του συνδυασμού να υπερψηφιστεί ο πρώτος σε ψήφους σύμβουλος, αναδείχθηκαν άλλοι πρόεδροι απ’ την παράταξη Βουνάτσου, ή όπως συνέβη στον Πολιχνίτο, να βγει πρόεδρος απ’ την αντιπολίτευση.
Με τον «Καλλικράτη ΙΙ», όμως, υπήρξε ρύθμιση σύμφωνα με την οποία στις δημοτικές κοινότητες, κατ’ επέκταση και στις 23 του Δήμου Λέσβου, πρόεδρος αναδεικνύεται ο πλειονοψηφήσας του επιτυχόντος συνδυασμού. Με αυτό το δεδομένο αναμένεται απ’ την Κυριακή, χωρίς διαδικασία δημαιρεσιών, να αλλάξουν πρόεδρο ο Πολιχνίτος, αλλά και η Άντισσα, η Άγρα και η Ερεσός. Ενδέχεται πάντως σε κάποιες δημοτικές κοινότητες να υπάρξουν και παραιτήσεις προέδρων, προκειμένου να παραμείνει ή να αναλάβει τοπικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, που δεν ήταν όμως ο πλειονοψηφήσας.