Το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου μαζί με ακόμη 30 περνούν στους δήμους, στο πλαίσιο κατάργησης 255 οργανισμών

Δημοτικό λόγω… μνημονίου

26/07/2012 - 14:47

Συνολικά 31 λιμενικά ταμεία που δεν έχουν έως σήμερα γίνει δημοτικά, μεταξύ των οποίων και της Λέσβου, περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 255 οργανισμών που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, καταργούνται ή συγχωνεύονται για να επιτευχθεί δραστικός περιορισμός του λειτουργικού κόστους του δημόσιου τομέα.

Συνολικά 31 λιμενικά ταμεία που δεν έχουν έως σήμερα γίνει δημοτικά, μεταξύ των οποίων και της Λέσβου, περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 255 οργανισμών που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, καταργούνται ή συγχωνεύονται για να επιτευχθεί δραστικός περιορισμός του λειτουργικού κόστους του δημόσιου τομέα. Κι ενώ, όπως επισημαίνεται και στο δημοσίευμα, η λίστα δεν είναι η οριστική, για την περίπτωση των λιμενικών ταμείων φαίνεται πως αποτελεί εμμέσως τον τρόπο για την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος της αυτοδιοίκησης να περάσουν τα λιμάνια στους δήμους.

Aνάμεσα στους οργανισμούς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν (καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις του καταλόγου) είναι «31 λιμενικά ταμεία τα οποία θα εκχωρηθούν στους αντίστοιχους ΟΤΑ» (Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου).

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η πρώτη λίστα των 255 οργανισμών περιλαμβάνει φορείς που έχουν συμπεριληφθεί στις προτάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής υπό τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο, οργανισμούς που είχαν προταθεί από μελέτη ιδιωτικών εταιρειών την οποία έχει στα χέρια της η κυβέρνηση, αλλά και οργανισμούς που έχουν περιληφθεί στους νόμους για τις συγχωνεύσεις (3895/2010 και 4002/2011), για τους οποίους όμως δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι διαδικασίες για την κατάργησή τους και η μεταφορά του προσωπικού.

Παλιό αίτημα
Το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου, με έδρα τη Μυτιλήνη, συστάθηκε το 1941 και προήλθε από τη συγχώνευση των λιμενικών ταμείων της νήσου Λέσβου. Από τη συγχώνευση των Λ.Τ. Λέσβου και Λήμνου προήλθε το Λιμενικό Ταμείο Νομού Λέσβου με έδρα τη Μυτιλήνη, το οποίο διασπάστηκε εκ νέου στο Λιμενικό Ταμείο Λέσβου και το Λιμενικό Ταμείο Λήμνου, με έδρες αντίστοιχα τις πόλεις της Μυτιλήνης και της Μύρινας, το 1995. Της Λήμνου όμως έγινε δημοτικό, ενώ της Λέσβου παραμένει έως σήμερα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, με περιοχή δικαιοδοσίας τα παράλια της νήσου Λέσβου και αρμοδιότητα στις χερσαίες ζώνες των λιμένων Μυτιλήνης, Παναγιούδας, Παμφίλων, Θερμής, Σκάλας Μιστεγνών, Σκάλας Συκαμινιάς, Μήθυμνας, Πέτρας, Γαβαθά, Σιγρίου, Σκάλας Ερεσού, Σκάλας Καλλονής, Σκάλας Πολιχνίτου, Πλωμαρίου, Περάματος, Ντιπίου και Κουντουρουδιάς.

Στις αρχές τού 2012 πέρασε στους Δήμους Θάσου, Σάμου, Χίου, Κορίνθου, Σικυώνα (Κιάτου), Πύλου και Αμφιλοχίας η διαχείριση των λιμενικών ταμείων των περιοχών τους, ενώ όπως είχε ανακοινωθεί τότε εκκρεμούσαν ακόμη 31 αιτήσεις μεταβίβασης λιμενικών ταμείων σε δήμους.

«Ανάλογο αίτημα έχουμε κάνει και εμείς», δήλωσε ο δήμαρχος Λέσβου, επισημαίνοντας όμως ότι δεδομένων και των εκλογικών αναμετρήσεων, δεν υπήρξε σθεναρή παρακολούθηση του θέματος. Όπως προσέθεσε, όμως, ο Δημήτρης Βουνάτσος, «ακόμη και αν δεν επαληθευτούν οι σχεδιασμοί για μεταφορά των αρμοδιοτήτων των λιμανιών στους δήμους, τώρα που υπάρχει η δυνατότητα αμεσότερης επικοινωνίας με το Υπουργείο Εσωτερικών, λόγω του υπουργού Χαράλαμπου Αθανασίου, θα διεκδικήσουμε συστηματικότερα την ικανοποίηση του αιτήματος, που χρονολογείται εδώ και δεκαετίες, απ’ την αυτοδιοίκηση του νησιού».

Αναλυτική ενημέρωση για το θέμα και τη διεκδίκηση της Λέσβου στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) προκειμένου να γίνει δημοτικό το Λιμενικό Ταμείο, είχε γίνει σε συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Βορείου Αιγαίου απ’ τον αντιπρόεδρο Παντελή Πατερέλλη και το γραμματέα Άρη Χατζηκομνηνό, που κατέθεσαν στο όργανο και τα σχετικά έγγραφα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey