Στο πλαίσιο της κοινωνικής και επιμορφωτικής προσφοράς του και της διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τις τοπικές κοινότητες, ο Συμβουλευτικός Σταθμός προτίθεται, κατά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2010-2011, να ιδρύσει το «Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο» με την επωνυμία «Ακαδημία Πολιτών Αιγαίου».
Στο πλαίσιο της κοινωνικής και επιμορφωτικής προσφοράς του και της διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τις τοπικές κοινότητες, ο Συμβουλευτικός Σταθμός προτίθεται, κατά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2010-2011, να ιδρύσει το «Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο» με την επωνυμία «Ακαδημία Πολιτών Αιγαίου».
Πρόκειται για ένα θεσμό ελεύθερης και δημιουργικής επιμόρφωσης, με πανεπιστημιακή εγκυρότητα και σημαντικό εύρος θεμάτων γενικού ενδιαφέροντος, που μέχρι τώρα έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας, με φορείς υλοποίησης δήμους, νομαρχίες και πνευματικά ιδρύματα, και με την οικονομική συνδρομή και συμπαράσταση επιχειρηματιών και εταιριών, που πιστεύουν και συμμερίζονται το κοινό όραμά μας, για κοινωνική προσφορά, μόρφωση και δημιουργία.
Οι επωφελούμενοι από αυτή την εκπαιδευτική προσφορά, θα είναι πολίτες του νησιού μας και του Αιγαίου ανεξαρτήτως μόρφωσης, ηλικίας, φύλου, εθνικότητας ή άλλου δημογραφικού χαρακτηριστικού. Τα ακαδημαϊκά αντικείμενα θα επιλεγούν με γνώμονα τις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα των πολιτών αλλά και τη δυνατότητα αξιοποίησης των παρεχόμενων γνώσεων σε ατομικό ή και σε επαγγελματικό επίπεδο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κάποιοι από τους κύκλους των διαλέξεων, θα αφορούν την Ιατρική, την Τέχνη και Πολιτισμό, τη Ψυχολογία, την Ιστορία και τη Λογοτεχνία. Τα μαθήματα αφορούν δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, φοιτητές, ανέργους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρηματίες, κλπ. και όλους όσοι θεωρούν ότι «η Παιδεία για αυτούς που ευτυχούν, είναι στολίδι και για όσους δυστυχούν, καταφύγιο».
Οι συμμετέχοντες δεν θα καταβάλουν δίδακτρα, παρά μόνο το συμβολικό ποσό των 30 ευρώ ετησίως, ενώ τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή 18.00 - 21.00, ώστε να διευκολύνεται η παρακολούθηση τους από όλους τους ενδιαφερόμενους. Η διάρκεια τους για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, καθορίζεται από Παρασκευή 1η Οκτωβρίου 2010 έως 30 Ιουνίου 2011. Μετά το τέλος των διαλέξεων - μαθημάτων, θα χορηγούνται στους ακροατές, που παρακολούθησαν με συνέπεια τις ομιλίες - διαλέξεις, σχετικά Πιστοποιητικά Παρακολούθησης. Παράλληλα με τις διαλέξεις, θα διοργανωθούν βιωματικά σεμινάρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις, επιμορφωτικές εκδρομές, που θα συντείνουν στη διαμόρφωση της Κοινωνίας της Γνώσης.
Η Ακαδημία των Πολιτών προέκυψε ως διαπιστωμένη ανάγκη των κατοίκων του Αιγαίου, σε μια περίοδο που το Κράτος Πρόνοιας δέχεται σκληρούς κλυδωνισμούς. Η σύνδεση της δράσης αυτής με την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, είναι προφανής.
Άμεσος στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην ενδυνάμωση της πνευματικής ζωής του Αιγαίου και να αποτελέσουμε εφαλτήριο, ώστε να ακολουθήσουν το παράδειγμα και τα υπόλοιπα νησιά.
Εκτός από το μορφωτικό έργο που θα παρέχει, το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα είναι σε θέση να δημιουργήσει κυψέλες και δομές πολιτισμού μακροχρόνιας διάρκειας, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει ο τόπος μας σε ένα πιο ευρύ και ανοιχτό πεδίο συμμετοχής και ενδιαφέροντος.
Στα σεμινάρια του Λαϊκού Πανεπιστημίου, πρόκειται να διδάξουν παγκοσμίου κύρους επιστήμονες, που θα προσκαλούνται ανάλογα με την εξειδίκευσή τους και την εμπειρία τους από διάφορες περιοχές της Ελλάδος και από το εξωτερικό.
Ο Συμβουλευτικός Σταθμός καλεί τους δήμους της Λέσβου, να διευκολύνουν την πρόσβαση των δημοτών τους στην πόλη της Μυτιλήνης για την παρακολούθηση των διαλέξεων (με τη χρήση ειδικών λεωφορείων) και όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να συμβάλλουν με κάθε τρόπο, στην ευόδωση της προσπάθειας αυτής. Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε προσφορά θα δημοσιοποιηθεί ως ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης του έργου και της κοινωνικής ευθύνης.
* Ο Ευστράτιος Παπάνης είναι Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και η Πηνελόπη Πουλερού, Msc, Συμβουλευτικός Σταθμός Ψυχολογικής Υποστήριξης.