Την ενεργοποίηση της νομοθεσίας για την αποζημίωση των ψαράδων για καταστροφές που προκαλούν στα δίχτυα τους χελώνες και θαλάσσια θηλαστικά ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι Λέσβου, με αφορμή το γεγονός ότι τον Ιούνιο βρέθηκαν τέσσερις νεκρές χελώνες «Καρέτα Καρέτα» στις ακτές του νησιού.
Την ενεργοποίηση της νομοθεσίας για την αποζημίωση των ψαράδων για καταστροφές που προκαλούν στα δίχτυα τους χελώνες και θαλάσσια θηλαστικά ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι Λέσβου, με αφορμή το γεγονός ότι τον Ιούνιο μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας βρέθηκαν τέσσερις νεκρές χελώνες «Καρέτα Καρέτα» στις ακτές του νησιού. Οι Οικολόγοι Πράσινοι αναγνωρίζουν τις ζημιές που προκαλούν στα δίχτυα των ψαράδων τα είδη αυτά, καθώς επίσης και το γεγονός ότι αναγκάζονται να στρέφονται εναντίον τους αφού δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ν’ αγοράζουν κάθε τόσο καινούργια δίχτυα. Στην κατεύθυνση αυτή, υπογραμμίζουν την ανάγκη η Πολιτεία να ενεργοποιήσει τη νομοθεσία που προβλέπει την αποζημίωσή τους, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θ’ αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, δηλώνοντας μάλιστα ότι ετοιμάζουν πρωτοβουλίες τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το θέμα.
Ειδικότερα την εβδομάδα από 20 μέχρι 27 Ιουνίου καταγράφηκαν τέσσερα περιστατικά εντοπισμού νεκρών θαλάσσιων χελωνών στις ακτές της Λέσβου. Οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουν ότι προκαλεί εύλογα ερωτηματικά το μικρό χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο εντοπίστηκαν, αλλά και το μικρό εύρος της παράκτιας ζώνης που εκβράστηκαν (Θερμή έως παραλία Κάτιας).
Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το Λιμεναρχείο για τις τρεις από τις νεκρές χελώνες, δεν μπορεί με σαφήνεια να βγει πόρισμα για τα αίτια θανάτου, ενώ η τέταρτη έφερε τυλιγμένο κομμάτι από παραγάδι στο μπροστινό αριστερό της πτερύγιο.
Οι ζημιές…
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν ότι, καθώς τα ιχθυαποθέματα μειώνονται συνεχώς, τα θαλάσσια θηλαστικά (κυρίως τα δέλφινα και οι φώκιες), αλλά και οι χελώνες, προκαλούν αυξανόμενες ζημιές στα δίχτυα των παράκτιων αλιέων. «Οι αλιείς (μία επαγγελματική ομάδα χαμηλού εισοδήματος) δε λαμβάνουν αποζημίωση ή υποστήριξη για αυτές τις καταστροφές που αντιμετωπίζουν, γεγονός που δημιουργεί μία ανταγωνιστική σχέση ανάμεσα στους ίδιους και τα θαλάσσια θηλαστικά, η οποία εκφράζεται κατά καιρούς με ηθελημένες θανατώσεις», τονίζουν στη σχετική ανακοίνωσή τους.
Υπογραμμίζουν επίσης ότι συχνά οι αλιείς, μη έχοντας τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για να αγοράζουν συνεχώς καινούργια δίχτυα και χωρίς να λαμβάνουν κανενός είδους αποζημίωση για τις καταστροφές που προκαλούνται στα αλιευτικά τους εργαλεία από είδη που, σύμφωνα με τη διεθνή και εθνική νομοθεσία, θεωρούνται προστατευόμενα, στρέφονται εναντίον τους. «Oι αλιείς πολλές φορές απλώς τα τρομοκρατούν, άλλοτε τα τραυματίζουν ή τα σκοτώνουν, χωρίς όμως να είναι οι αλιείς οι μόνοι υπαίτιοι. Εάν εφαρμοζόταν ένα πλαίσιο αποζημιώσεων, η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική, τόσο για τα προστατευόμενα είδη, όσο και για τους αλιείς», αναφέρουν χαρακτηριστικά.