Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι γιατροί ενάντια στην ενεργοποίηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Οι Γιατροί τού ΙΚΑ έχουν μπει σε δεύτερη εβδομάδα απεργιών από χθες Δευτέρα. Στο πλευρό τους βρίσκονται και οι Νοσοκομειακοί Γιατροί.
Απέχουν από τα τακτικά ιατρεία οι Νοσοκομειακοί
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι γιατροί ενάντια στην ενεργοποίηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Οι Γιατροί τού ΙΚΑ έχουν μπει σε δεύτερη εβδομάδα απεργιών από χθες Δευτέρα. Στο πλευρό τους βρίσκονται και οι Νοσοκομειακοί Γιατροί, οι οποίοι απέχουν από τα τακτικά ιατρεία (δηλαδή δε δέχονται ασθενείς με προγραμματισμένα ραντεβού).
Ειδικότερα, και σύμφωνα με απόφαση που έλαβε η Ομοσπονδία Ιατρών τού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), το ιατρικό προσωπικό του Ιδρύματος θα πραγματοποιεί επαναλαμβανόμενες, πανελλαδικές, 24ωρες απεργίες, από τις 9 έως τις 13 Ιανουαρίου.
Οι γιατροί τού ΙΚΑ είναι το κύριο δυναμικό των γιατρών που θα κληθεί να παράσχει πρωτοβάθμιες φροντίδες υγείας στους ασθενείς όλων των ασφαλιστικών ταμείων που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Ειδικά στη Λέσβο, οι γιατροί τού ΙΚΑ έτσι κι αλλιώς δεν επαρκούσαν για να καλύψουν τις ανάγκες των ασφαλισμένων του Ιδρύματος. Τώρα με την αύξηση του αριθμού των ασθενών που θα καλούνται να εξυπηρετήσουν, οι ελλείψεις θα γίνουν ακόμη πιο μεγάλες και οι υπηρεσίες θα προσφέρονται με πολύ χαμηλότερη ποιότητα.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τους γιατρούς της Λέσβου που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, μέχρι τώρα έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ μόλις επτά. Έτσι, αναμένεται να στραφούν οι ασφαλισμένοι προς τα κέντρα υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία, τόσο λόγω του μικρού αριθμού συμβεβλημένων γιατρών, όσο και του ορίου στον αριθμό επισκέψεων, της έλλειψης συμβεβλημένων γιατρών ειδικοτήτων, αλλά και μη συμβεβλημένων εργαστηρίων. Αν κάποιος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί από συμβεβλημένο γιατρό, θα πρέπει οπωσδήποτε να ζητήσει άδεια από την εργασία του, αφού οι επισκέψεις στο Νοσοκομείο γίνονται μόνο πρωί.
Οι συμβεβλημένοι γιατροί θα εργάζονται για τον ΕΟΠΥΥ μόνο τέσσερις ώρες την ημέρα, γεγονός που σημαίνει ότι η διάρκεια επίσκεψης θα είναι περίπου 10 λεπτά, με σειρά προτεραιότητας και ατελείωτες ώρες αναμονής. Μετά το τετράωρο, οι ασθενείς θα αποτελούν «ιδιωτική πελατεία» και θα επιβαρύνονται με τη δαπάνη επίσκεψης. Ο κάθε συμβεβλημένος γιατρός έχει μέγιστο αριθμό επισκέψεων ασφαλισμένων τού ΕΟΠΥΥ, μέχρι 200 το μήνα και 50 την εβδομάδα. Μόλις συμπληρωθεί ο αριθμός αυτός, δεν μπορεί να «μπει» στο σύστημα, μια και ο φορέας δεν καλύπτει μεγαλύτερο αριθμό επισκέψεων!
Επίσης θα εγκρίνονται παρακλινικές εξετάσεις, αλλά σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Αν π.χ. μια εξέταση αίματος γινόταν κάθε χρόνο, τώρα επιτρέπεται κάθε δυο χρόνια! Η εξέταση για χοληστερίνη δικαιολογείται κάθε τρία χρόνια!!! Οι παρακλινικές εξετάσεις, μάλιστα, επιβαρύνουν τους άμεσα ασφαλισμένους σε ποσοστό 15% (από 0% μέχρι σήμερα)!
Παράλληλα, το νέο σύστημα των ενιαίων κλειστών νοσηλίων επιβάλλει αμοιβή από τα ασφαλιστικά ταμεία στα νοσοκομεία όχι με βάση τις ημέρες νοσηλείας του ασθενούς, αλλά με βάση «ταρίφα» ανάλογα με την ασθένεια. Οι τιμές αυτές είναι ούτως ή άλλως υπερκοστολογημένες (π.χ. ένας φυσιολογικός τοκετός «κοστίζει» 800 ευρώ), κατά συνέπεια τα ήδη χρεωμένα ασφαλιστικά θα χρεωθούν ακόμη περισσότερο.
Οι Γιατροί τού ΙΚΑ με ανακοίνωσή τους ζητούν την αναστολή λειτουργίας τού ΕΟΠΥΥ, «μέχρι να δημιουργηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις μέσα από σοβαρότητα σχεδιασμού και κανόνων λειτουργίας τού ΕΟΠΥΥ, μετά από προηγούμενη κοινωνική διαβούλευση και τροποποίηση του ενιαίου κανονισμού παροχών, που ευτελίζει το γιατρό και επιβαρύνει σημαντικά κάθε ασφαλισμένο», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Επιπροσθέτως, την Τετάρτη έχει προγραμματισθεί να πραγματοποιηθεί πανελλαδική απεργία των Ειδικευόμενων Ιατρών σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Εξ άλλου, την Πέμπτη συνεδριάζει το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Ιατρών και αναμένεται να προχωρήσει στον προγραμματισμό απεργιακών κινητοποιήσεων την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε στο «Ε» ο γραμματέας του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου, Στρατής Παυλής.