Η Βασιλική Ράλλη συνεχίζει τη συγγραφή των παθών του μικρασιατικού ελληνισμού, ενώ, παράλληλα, καταπιάνεται, για πρώτη φορά, και με την τραγωδία του εμφυλίου πολέμου.
Βασιλική Ράλλη
Εκδόσεις Ακρίτας
Αθήνα 2010, σελ. 193
Μέσα σε τρεις δεκαετίες η οικογένεια Πέτρογλου πλήττεται δύο φορές: αποδεκατίζεται από τους Τούρκους τα χρόνια της εξόντωσης των Ποντίων, ενώ ο αδελφοσκοτωμός που ακολούθησε την εθνική αντίσταση βρίσκει τα μέλη της να έχουν ενταχθεί σε αντίπαλα στρατόπεδα. Μετά το θάνατο της γυναίκας του και τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, ο Γιάννης Πέτρογλου καταφεύγει στη Βουλγαρία, αφήνοντας στην Ελλάδα τα δυο μικρά του παιδιά. Αυτά μεγαλώνουν σε διαφορετικές οικογένειες, σε διαφορετικά μέρη, με την ελπίδα να βρουν μια μέρα το χαμένο πατέρα τους. Η πολυπόθητη συνάντηση, πολλά χρόνια μετά, κάνει την καρδιά των πονεμένων ανθρώπων να ξεχειλίζει από χαρά.
Η Βασιλική Ράλλη συνεχίζει τη συγγραφή των παθών του μικρασιατικού ελληνισμού, ενώ, παράλληλα, καταπιάνεται, για πρώτη φορά, και με την τραγωδία του εμφυλίου πολέμου. Σ’ ένα συγκινητικό κείμενο περιγράφει τη σκληρότητα γεγονότων και ανθρώπων, τα δεινά των πολέμων και των κακών πολιτικών συγκυριών, αλλά και την αγάπη και την καλοσύνη που κάνουν πραγματικότητα το άπιαστο όνειρο.
Θυμίζουμε τα προηγούμενα βιβλία της συμπατριώτισσάς μας Βασιλικής Ράλλη: «Μυρτώ της Μικρασίας», «Πηνελόπη», «Πατρίδα αξέχαστη Μικρά Ασία», «Καρυές. Ο λόφος των Αγίων - Ένα χρονικό της ευρέσεως των ιερών λειψάνων των αγίων».