Πρόβλημα με τις καθαρίστριες που απασχολούνται στους χώρους τους, αντιμετωπίζουν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Λέσβου.
Πρόβλημα με τις καθαρίστριες στα σχολεία του νησιού
Πρόβλημα με τις καθαρίστριες που απασχολούνται στους χώρους τους, αντιμετωπίζουν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Λέσβου. Η μείωση των κονδυλίων που διατίθενται για τα λειτουργικά έξοδα στις δύο αρμόδιες Σχολικές Επιτροπές, αλλά και η αναμονή πληρωμών από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, έχουν οδηγήσει σε έντονες διαμαρτυρίες των υπαλλήλων καθαριότητας των σχολείων, που ακόμη περιμένουν να λάβουν τους μισθούς τους.
Χωρίς καθαρίστριες έχουν μείνει τις τελευταίες ημέρες το Γυμνάσιο και το Λύκειο Παμφίλων, καθώς και το Δημοτικό Σχολείο και το Λύκειο της Μήθυμνας, ενώ ανάλογα προβλήματα παρουσιάζονται και σε άλλα σχολεία της δευτεροβάθμιας και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, μέχρι να βρεθεί προσωπικό που θα τις αντικαταστήσει.
Οι καθαρίστριες διαμαρτύρονται για το ότι δεν έχουν πάρει ακόμη τους μισθούς τους, ενώ δεν είναι απίθανο αρκετές από αυτές να διακόψουν τις συμβάσεις τους και να αποχωρήσουν από τα καθήκοντά τους, μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν στην αναμονή.
Περιμένουν χρήματα από το ΕΙΝ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λέσβου, Κώστα Φραγκόπουλο, το πρόβλημα έχει προκύψει λόγω του ότι μέχρι προσφάτως οι διευθυντές των σχολείων, με «παρατυπία» - όπως τονίζει - πλήρωναν κάθε μήνα τις σχολικές καθαρίστριες από τα χρήματα που προορίζονταν για τα λειτουργικά έξοδα και βρίσκονταν στο ταμείο κάθε σχολικής μονάδας. Αντιθέτως, όπως εξηγεί, οι πληρωμές προβλέπεται να γίνονται από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας δύο φορές το χρόνο και πιο συγκεκριμένα το 30% τέσσερις μήνες μετά την υπογραφή κάθε σύμβασης, στην αρχή του έτους, και το 70% μέσα στο καλοκαίρι.
«Οι διευθυντές όφειλαν να γνωρίζουν πως οι πληρωμές τυπικά γίνονται με αυτό τον τρόπο και να το διευκρινίζουν στις καθαρίστριες. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δε γινόταν», αναφέρει ο ίδιος. «Λίγο - πολύ το περιμέναμε ότι θα αντιμετωπίζαμε πρόβλημα, αφού δεν υπάρχουν πλέον επαρκή λειτουργικά χρήματα στα ταμεία, έχοντας μειωθεί κατά 55% σε σχέση με άλλες χρονιές. Θα πρέπει να περιμένουμε τα χρήματα από το ΕΙΝ, που δεν ξέρουμε πότε θα έρθουν, παρ’ όλο που εμείς έχουμε στείλει ήδη τα έγγραφά μας. Συμμεριζόμαστε την αγωνία, τον πόνο και την ανάγκη των καθαριστριών, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος, αφού, αν πληρώσουμε αυτές, δε θα υπάρχουν χρήματα για πετρέλαιο. Και σε περίπτωση που κάποιες εγκαταλείψουν τις συμβάσεις τους, θα πάρουμε άλλες που να μπορούν να αντέξουν να μην πληρώνονται κάθε μήνα.»