Με μια εκδήλωση μουσικής, χορού και μνήμης γιορτάστηκαν, την περασμένη Κυριακή στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου της Αγίας Παρασκευής, τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κοινοτικού Ελαιοτριβείου του οικισμού.
Με μια εκδήλωση μουσικής, χορού και μνήμης γιορτάστηκαν, την περασμένη Κυριακή στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου της Αγίας Παρασκευής, τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κοινοτικού Ελαιοτριβείου του οικισμού. Η εκδήλωση είχε μεγάλη επιτυχία, ενώ φιλοξένησε πλήθος κατοίκων του χωριού, και όχι μόνο, καθώς και εκπροσώπους του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), που από το 2004 έχει την ευθύνη της λειτουργίας του χώρου που λειτουργεί πλέον ως «μουσείο του εαυτού του».
Με την μπουρού της «Μηχανής του Κοινού», όπως έχει μείνει γνωστό το παλιό ελαιοτριβείο, να δίνει το εναρκτήριο σάλπισμα, ξεκίνησε το βράδυ της Κυριακής η σημαντική αυτή επέτειος, που ήρθε να θυμίσει στους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής τη θεμελίωση ενός σημαντικού κεφαλαίου της κοινωνικής ιστορίας του τόπου τους, αλλά και όλης της Λέσβου. Ενός ελαιοτριβείου που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανάδυσης της κοινωνίας των πολιτών σε ένα χωριό ενός νησιού, οι οποίοι πριν 100 χρόνια «πήραν την κατάσταση στα χέρια τους» στη διαχείριση της παραγωγής λαδιού.
Σε έναν «ιερό» χώρο
Τους παρευρισκομένους, αλλά και όσους συνέβαλαν στη δημιουργία του Μουσείου Βιομηχανικής Ελαιουργίας, ευχαρίστησε ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιώργος Κυριαζής, που αφηγήθηκε εν συντομία την ιστορία της ίδρυσης του κοινοτικού ελαιοτριβείου. «Το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.
Ανοίγοντας την εκδήλωση, η γενική διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), Ασπασία Λούβη, κάλεσε τους κατοίκους της Αγίας Παρασκευής να συμμετέχουν στη γιορτή που θα γινόταν στον «ιερό», όπως είπε, χώρο του παλιού κοινοτικού ελαιοτριβείου, αφού, όπως σημείωσε, «ιδρύθηκε με την προσπάθεια, τον ιδρώτα και το αίμα των δικών σας ανθρώπων». Η ίδια χαρακτήρισε την επέτειο ως «σπουδαία μέρα και για τη νέα γενιά», αναφερόμενη στο πλήθος παιδιών του χωριού που είχαν κυριολεκτικά πλημμυρίσει το αμφιθέατρο και τον αύλειο χώρο του Μουσείου.
Αργότερα στην εκδήλωση, μάλιστα, η κ. Λούβη συνεχάρη τους κατοίκους του χωριού για την παρουσία τους, ενώ προσέφερε από ένα φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή σε κάθε έναν από τους 13 μαθητές της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Παρασκευής, ως ευγενική χειρονομία του ΠΙΟΠ.
Γεμάτο ήταν το αμφιθέατρο και ο αύλειος χώρος του Μουσείου, το απόγευμα και το βράδυ της Κυριακής, από κόσμο του χωριού που τίμησε την επέτειο του χώρου μνήμης
Πολύωρο γλέντι
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης πλαισιώθηκε από ένα χορευτικό δίωρο, από μικρά και μεγάλα μέλη του Χορευτικού Πνευματικού Κέντρου Νέων δήμου Παρασκευής, με τη συνοδεία της Μουσικής Ορχήστρας Σκουτάρου.
Μετά τη λήξη των μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν τα παραδοσιακά εδέσματα που είχαν ετοιμάσει ειδικά για την περίσταση οι γυναίκες της Αγίας Παρασκευής, ενώ το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ, με χορούς και τραγούδια από όλους τους παρευρισκομένους.
«Η εκδήλωση είχε μεγάλη επιτυχία και επιτέλεσε το σκοπό της, το να αποτελέσει δηλαδή ένα φόρο τιμής για τα 100 χρόνια της ίδρυσης του κοινοτικού ελαιοτριβείου», δήλωσε στο «Ε» η προϊστάμενη του Μουσείου, Μαντώ Παπαδοπούλου. «Ευτυχώς, όλο αυτό βρήκε ευτυχή κατάληξη με τη δημιουργία του Μουσείου, που στηρίζει από τη δική του πλευρά τη βιομηχανική κληρονομιά της Λέσβου. Ήταν εντυπωσιακή η συμμετοχή των κατοίκων του χωριού, άλλωστε ο χώρος αυτός είναι και ένα κόσμημα δικό τους.»
Ασπασία Λούβη, γενική διευθύντρια του ΠΙΟΠ
Συνεχάρη το κοινοτικό πνεύμα των κατοίκων
Μιλώντας για τη σημαντική αυτή επέτειο, η γενική διευθύντρια του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), Ασπασία Λούβη, δήλωσε λίγο πριν την εκδήλωση στο «Ε»:
«Όταν φτιάξαμε αυτό το Μουσείο, που ανήκει στο δίκτυο των Θεματικών Τεχνολογικών Μουσείων του Ιδρύματος, στόχος μας ήταν κατ’ αρχήν να πετύχουμε τη στήριξη της τοπικής κοινότητας μέσω της επισκεψιμότητάς του. Ο στόχος αυτός βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ωστόσο από την πρώτη χρονιά ξέρουμε πως το Μουσείο φέρνει 16.000 επισκέπτες ετησίως. Δεύτερος στόχος μας ήταν το να γίνει ο χώρος πόλος έλξης της τοπικής κοινωνίας μέσω της διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα απευθύνονται στην ευρύτερη κοινωνία, όπως είναι τα πολιτιστικά προγράμματα για τα σχολεία, κρατώντας το επίπεδο λειτουργίας και εκδηλώσεων σε υψηλή στάθμη.
Μέσα σε αυτό το πνεύμα λειτουργίας δε θα ήταν δυνατό να αφήσουμε να περάσει μια πολύ σοβαρή επέτειος της κοινωνίας που κατοικεί εδώ, αφού πριν 100 χρόνια, την ίδια μέρα, μπήκε ο θεμέλιος λίθος του Κοινοτικού Ελαιοτριβείου και σε αυτή την προσπάθεια δε συγκεντρώθηκαν μόνο τα κεφάλαια όσων ήθελαν να βοηθήσουν, αλλά και ο μόχθος και η προσπάθεια όλων των κατοίκων. Το ελαιοτριβείο ανήκε από την πρώτη στιγμή σε όλους και με τη σημερινή εκδήλωση θέλουμε να καταδείξουμε πως σήμερα είναι ένας εκθεσιακός χώρος που συνεχίζει να αφορά όλο τον κόσμο. Θα δείτε πως έχουμε προσπαθήσει να διατηρήσουμε το κοινοτικό πνεύμα που υπήρχε κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του, αφού η εκδήλωση γίνεται με τη συμμετοχή τοπικών σχημάτων. Θεωρώ πως είναι μια γιορτή που θα μιλήσει στην ψυχή κάθε κατοίκου, γιορτή που τιμάει τους προγόνους τους, με τους τωρινούς κατοίκους να μην έχουν τίποτα να ζηλέψουν από το κοινοτικό πνεύμα των παλιών. Άλλωστε, το πόσο στηρίζει η τοπική κοινωνία της Αγίας Παρασκευής το Μουσείο είναι κάτι που δεν έχω συναντήσει σε καμμία άλλη περιοχή.»