Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Συνέντευξη του συμπατριώτη μας βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ με ...φόντο τις ευρωεκλογές
Από τον Νοέμβριο του 2022 είναι Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ, στις εθνικές εκλογές του 2023 εκλέγεται πρώτος Βουλευτής Επικρατείας με τομέα ευθύνης τα θεσμικά θέματα, ως απόρροια της ακαδημαϊκής του σταδιοδρομίας.
Ο Παναγιώτης Δουδωνής, με καταγωγή από τον Μεσότοπο έχει ξεχωρίσει με τις παρεμβάσεις του στο κοινοβούλιο, σε νομοσχέδια που απασχόλησαν έντονα την κοινωνία τον τελευταίο καιρό.
Το «πάντρεμα» δύο οικογενειών με διαφορετικές πολιτικές καταβολές αλλά και ο αντίκτυπος του θανάτου του Ανδρέα Παπανδρέου το 1996 ήταν δύο παράγοντες που συνέβαλαν καθοριστικά στην ενασχόλησή του με την Πολιτική. Ως συνταγματολόγος βίωσε την θεωρητική πλευρά του πολιτικού παιχνιδιού που έμελλε να γίνει πράξη με σημείο αναφοράς την πρόταση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη να αναλάβει γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος.
«Το ΠΑΣΟΚ το ζήσαμε σε δύσκολες στιγμές» και εξηγεί ότι η είσοδός του στην Νομική συνέπεσε με την πτώση του ΠΑΣΟΚ, την εφαρμογή των μνημονίων. «Όσοι ζήσαμε την πτώση του ΠΑΣΟΚ νιώσαμε έντονα το συναίσθημα ότι πρέπει να ξαναχτίσουμε το σπίτι μας. Και αυτό κάνουμε και θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε μία καλή πορεία».
Επισημαίνει ότι στόχος είναι το Μέγαρο Μαξίμου γιατί μόνο έτσι θα επισφραγιστεί το ζητούμενο που όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Ε» είναι η δημιουργία μιας κοινωνίας συμπεριληπτικής, χωρίς ανισότητες και χαμηλές προσδοκίες. «Αυτό που με πληγώνει είναι ότι η Νέα Δημοκρατία χτίζει μία κοινωνία χαμηλών προσδοκιών. Δεν είναι αυτό το μέλλον μας, ούτε η μοίρα μας, την μοίρα μας την φτιάχνουμε εμείς και για αυτό πρέπει να αγωνιστούμε» είπε επισημαίνοντας ότι στόχος την δεδομένη χρονική στιγμή είναι η δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, γεγονός που όπως εκτιμά θα προαναγγείλει την ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό.
Αυτή τη φορά ο κ. Δουδωνής επισκέφτηκε την Λέσβο στο πλαίσιο εκδήλωσης της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ, για την κοπή της πίτας, στην οποία ήταν κεντρικός ομιλητής.
Επόμενος στόχος οι Ευρωεκλογές
«Ξεκινήσαμε από το 44% και πήγαμε στο 4%, εκλογικά τον Ιούλιο φτάσαμε στο 12%, την δεδομένη χρονική περίοδο δημοσκοπικά είμαστε σε ποσοστό 15%. Αυτό είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, δηλ. ένα κόμμα να χάσει το 90% της δύναμής του και σιγά - σιγά να ανακάμπτει (..) Αυτό που νομίζω ότι χρειαζόμαστε για να ανακάμψουμε πλήρως είναι να κάνουμε αξιόπιστη, αποτελεσματική αντιπολίτευση - όχι «όχι» σε όλα. Εμείς δεν είμαστε αρνητικοί εξ αρχής, θέλουμε να εξετάσουμε τις λεπτομέρειες και αναλόγως με το μείγμα στο οποίο καταλήγουμε διαμορφώνουμε την θέση μας. Άρα όχι αντιπολίτευση του «Όχι σε όλα», θα πρέπει να ασκούμε μια αντιπολίτευση η οποία θα είναι δομημένη, θα έχει αντιπρόταση και αυτό είναι που θέλει ο κόσμος για να σε κάνει τον κύριο αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας. Αν το καταφέρουμε αυτό και καταγράψουμε και μία δυναμική στις ευρωεκλογές που συνίσταται στο να είμαστε στην δεύτερη θέση με ένα καλό ποσοστό, νομίζω ότι έχουμε πολύ χρόνο μετά για να καλύψουμε την απόσταση μέχρι τις εθνικές εκλογές (..)Η παλαιοκομματική λογική του «Όχι σε όλα» δεν πιάνει πια. Ο κόσμος θέλει από εμάς κάτι άλλο και νομίζω ότι ο τρόπος που το κάνουμε είναι που επιβραβεύεται κιόλας, γιατί έχουμε αλλάξει στην ουσία τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η συζήτηση και στην βουλή. Μέχρι τώρα είχαμε μία μετωπική ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, που έσωσε την Νέα Δημοκρατία και διέλυσε τον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα έχουμε μία ΝΔ η οποία παρότι φαινομενικά εκεί που είχε μία μεγάλη ομάδα στην αξιωματική αντιπολίτευση τώρα έχει δύο μικρότερες - και μεις βέβαια έχουμε αυξηθεί πάρα πολύ. Επειδή εμείς κάνουμε αντιπολίτευση πιο δομημένη εκεί ζορίζεται πολύ η ΝΔ κοινοβουλευτικά».
Κοινοβουλευτική δράση
Ανατρέχοντας στο πρόσφατο παρελθόν χαρακτηρίζει κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία την συζήτηση για τον προϋπολογισμό κατά την διάρκεια της οποίας τέθηκαν βασικά θέματα ανάπτυξης και των μισθών « Από την μία έχουμε πολύ ακριβό κόστος ζωής στην Ελλάδα και από την άλλη έχουμε την δεύτερη χαμηλότερη αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη μετά την Βουλγαρία» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Δουδωνής χαρακτήρισε μάχη τις παρεμβάσεις της κοινοβουλευτικής του ομάδας σε ότι έχει να κάνει με την φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών επισημαίνοντας ότι ο αντίκτυπος της συγκεκριμένης πολιτικής είναι ακόμη μεγαλύτερος στην περιφέρεια σε ότι έχει να κάνει με την φορολόγηση ενός εισοδήματος που, όπως επισήμανε, δεν υπάρχει.
Μεγάλη «σύγκρουση», όπως είπε, παρατηρήθηκε στην επιστολική ψήφο στην οποία ήταν εισηγητής «Εκεί φάνηκε ξεκάθαρα -παρότι και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν μία συναίνεση γενναιόδωρα στην κυβέρνηση - η κα Κεραμέως τελευταία στιγμή ανακοίνωσε κάτι διαφορετικό από το οποίο είχε συμφωνηθεί. Ανακοίνωσε, δηλαδή, την ψήφο των εκτός επικρατείας στην επιστολική για τις εθνικές εκλογές χωρίς να έχει δοκιμαστεί στις ευρωεκλογές».
Την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 αναμένεται να συζητηθεί στην Βουλή το ζήτημα αλλαγής του κανονισμού της Βουλής «Και εκεί στηρίξαμε να γίνει μία ειδική υποεπιτροπή για την νησιωτικότητα και μία άλλη για την ορεινότητα και όχι να βάζουμε νησιωτικότητα και ορεινότητα μαζί γιατί είναι δύο διαφορετικά θέματα».
Σε ότι έχει να κάνει με τον γάμο των ομοφύλων και τις «αναταραχές» που προκάλεσαν οι δηλώσεις του βουλευτή Λέσβου του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Παρασκευαΐδη ο κ. Δουδωνής τόνισε : «Πρόκειται για μία κατάσταση η οποία ήδη υπάρχει στην ελληνική κοινωνία και ρυθμίζουμε νομικά κάτι που ήδη υπάρχει. Σε σχέση με την στάση του ΠΑΣΟΚ εμείς έχουμε πει ότι δεν έχουμε κομματική πειθαρχία στο ζήτημα αυτό και δεν γίνεται και να έχουμε. Είναι νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, δεν είναι μια πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ (..) Δεν έχει καμία συνταγματική και θεσμική υπόσταση το να βάζεις κομματική πειθαρχία σε ένα νομοσχέδιο που είναι κυβερνητικό».
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο σε ότι έχει να κάνει με την ελευθερία του Τύπου και την απονομή δικαιοσύνης είπε: «Η κυβέρνηση εκθέτει την χώρα, διότι η απόφαση έχει να κάνει με τον τρόπου που Ευρώπη βλέπει εμάς. (..) Είναι μία κατάσταση που για μια δημοκρατία ορθά λειτουργούσα είναι πάρα πολύ προβληματική» και πρόσθεσε ότι από τις αθηναϊκές εφημερίδες, οι μισές κάλυψαν το γεγονός και μάλιστα με μονόστηλα «Είναι αυτό κατάσταση ελευθερίας του τύπου;» είπε, διατυπώνοντας ρητορικό ερώτημα.
«Πρέπει να προστατέψουμε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου»
Σε ότι έχει να κάνει με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια ο κ. Δουδωνής ανέφερε μία σειρά από παραμέτρους που θα κατευθύνουν την ψήφο της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Συγκεκριμένα θα τεθεί στο μικροσκόπιο αν ο χαρακτήρας τους είναι όντως μη κερδοσκοπικός, τα κριτήρια ποιότητας και της προστασίας των περιφερειακών πανεπιστημίων, ζήτημα για το οποίο δέχτηκε κοινοβουλευτική επίθεση από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. «Εγώ έχω στο μυαλό μου το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που αποτελεί μία παρακαταθήκη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, είναι κάτι το οποίο πρέπει να «περιφρουρήσουμε», αποτελεί έναν ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης και είναι και ένας ισχυρός πυλώνας παροχής εκπαίδευσης. Είπα λοιπόν - και γι’ αυτό έγινε η επίθεση- ότι θα δούμε και τα γεωγραφικά κριτήρια. Αν πρόκειται να πάνε όλα τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Αθήνα και να γίνει πάλι ένας υδροκεφαλισμός και αυτό να πλήξει τα Πανεπιστήμια της Περιφέρειας - και ιδίως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου - αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να επιτρέψουμε».