Το λεσβιακό λάδι ταξίδεψε στη Σητεία

17/05/2022 - 11:12

Ύστερα από προσπάθεια ετών Λεσβιακές επιχειρήσεις διακίνησης, τυποποίησης και εμπορίας ελαιολάδου κατάφεραν να βελτιώσουν ποιοτικά το βιολογικό λάδι του νησιού και να το κάνουν γνωστό στα πέρατα του κόσμου. Ως επακόλουθο των προσπαθειών ήρθε η αναγνώριση και οι βραβεύσεις. Ο Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου Athena 2022 διεξήχθη εφέτος στη Σητεία της Κρήτης και ο νομός Λέσβου έλαβε συνολικά 13 μετάλλια.  

Χρυσά μετάλλια κατέκτησαν τα ελαιόλαδα: «΄Ομικρον» Βογιατζής Βιολογικά προϊόντα. «Άλφα Plus» Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ακρασίου. «Σαπφώ» Παπαδέλλης Χαράλαμπος. «Κτήμα Όλον» Λήμνου 

Αργυρά μετάλλια απέσπασαν: Plomari Gold I Plomari Gold, Olvia Βιολογικό , Τζωρτζής Μιχαήλ, Aegean Organic I Ραφτέλλη Πρωτούλη Μαρία, Jordan Bio , Jordan Olivenol και Acaia βιολογικά , Ελληνικές Αγροτικές Επιχειρήσεις και Χάλκινα μετάλλια στα ελαιόλαδα «Irina» Βιολογικό Κατσακούλης και «Lesvion» I Lesvion Oil. 

Αυτές οι προσπάθειες των Λεσβιακών επιχειρήσεων πρέπει να επιβραβευτούν οικονομικά, διαφημιστικά, πολιτιστικά από δημόσιους φορείς και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου για να υπάρχει κίνητρο για παραπέρα βελτίωση. 

Μαρία Αχ. Αναγνωστοπούλου 

Αυτός ο Παναγιώτης Σκορδάς έχει έναν τρόπο να με αιφνιδιάζει ευχάριστα με τις παρεμβάσεις του κατά καιρούς. Κάθε που πάω να τον ξεχάσω, ως τα σκυλιά του Παυλώφ, να ένα σημάδι να τον φέρει στη μνήμη μου. Πήρα στα χέρια μου την προσωπογραφία της Μαρίας Α. Αναγνωστοπούλου σ' ένα τομίδιο με εξώφυλλο πίνακα της Μαριάνθης Πρίμου- Σούγιουλτζη και οπισθόφυλλο της Μαρίας Καλλιπολίτη. 

Την κ. Αναγνωστοπούλου δεν τη γνωρίζω προσωπικά αν και κατά καιρούς μάθαινα τις δραστηριότητες της από φίλους. Εξεπλάγην όντως απ' αυτά που διάβασα στο βιβλιαράκι που έγραψε ο κ. Σκορδάς. Πολυγραφότατη και ανήσυχο πνεύμα η κ. Αναγνωστοπούλου. Αν κρίνω απ' την απεικόνιση των δύο προσωπογραφιών δείχνουν έναν καλό άνθρωπο. Έργα της: «Η Κεντητική στη Λέσβο», «Η Λεσβιακή γυναικεία φορεσιά», «Τα υφαντά της Λέσβου», «Λεσβιακοί ιδιωματισμοί», «Ευπρέπειας και παρθενίας έλεγχος», «Η γυναίκα της Λέσβου στα χρόνια της Οθωμανοκρατίας», «Μπορώ ακόμα να ονειρεύομαι», «Όψεις θεάτρου στη Λέσβο», Θεματικό Λεξικό της Λεσβιακής Διαλέκτου. Επιπλέον πλήθος παρεμβάσεων σε έντυπα της Λεσβιακής Γραμματείας. Να είναι υγιής και να συνεχίσει. 

Άσχημες συνέπειες του εγκλεισμού 

Πριν την εμφάνιση της πανδημίας και του υποχρεωτικού εγκλεισμού στα σπίτια μας, μπορώ να πω ότι ήμουν ένα κοινωνικό άτομο, θέλω να πιστεύω, στα πλαίσια του χωριού. Με την έννοια ότι 3-4 ώρες το εικοσιτετράωρο ήμουν εκτός σπιτιού παρέα με φίλους και γνωστούς στα καφενεία, καφετέριες και ταβέρνες του Παπάδου. Μερικές φορές μου άρεσε να κάθομαι στα σκαλοπάτια πέριξ της εκκλησιάς παρέα με τον φίλο μου "Νικόλα" και να συζητάμε τα νέα του χωριού, όλου του φάσματος. Αρχίζαμε από τους θανάτους, τροχαία, ποιος κέρασε τον "Νικόλα", ποιος του έδωσε χρήματα και ρούχα και καταλήγαμε στα σεξουαλικά της Γέρας. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες γιατί είναι πιπεράτες και απόρρητες... Οι πληροφορίες του Νικόλα πάντα εγκυρότατες. Στο σημείο αυτό αρχίζαμε και οι δυο τα τρανταχτά γέλια με αποτέλεσμα η παρέα να πυκνώνει και η ανταλλαγή πληροφοριών με τον Νικόλα να κόβεται σαν μαχαίρι. Συνήθως στις μετακινήσεις μου εντός του χωριού χρησιμοποιούσα ποδήλατο γιατί τα γέρικα πόδια δεν ανταποκρίνονται πια. Αλλά το μεγάλο «πανηγύρι» γινόταν όταν κάθε εβδομάδα στολιζόταν το τραπέζι με εδέσματα και παρέα με φίλους αρχίζαμε τα δείπνα συζήτησης και παντός του επιστητού. Το παράξενο και ανεξήγητο μερικές φορές ήταν, η εμφάνιση του Νικόλα μέσα σε ελάχιστη ώρα! 

Άσχημες συνέπειες του εγκλεισμού (2) 

Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού είχα συγκεκριμένο πρόγραμμα, πλην του Σαββατοκύριακου. Έφευγα από το σπίτι στις 9 το πρωί και επέστρεφα το αργότερο στις 1μ.μ. Αν παραβίαζα το ωράριο πέραν τις 1, η Ελένη με «έψαχνε»... Το 4ωρο που μεσολαβούσε πήγαινα στα περιβόλια και ασχολιόμουν με ποτίσματα, ραντίσματα βιολογικά και μη και άλλες ελαφρές αγροτικές δουλειές. Τις υπόλοιπες ώρες του 24ωρου τις περνούσα με διάβασμα εφημερίδων και βιβλίων, λύσεις σταυρόλεξων και λίγη τηλεόραση το βράδυ. Οι επισκέψεις στο σπίτι συγγενών και φίλων κόπηκαν και μόνο η κόρη με την οικογένεια της ερχόταν κάθε Κυριακή για φαγητό και παραμυθία... 

Πέρασε, ας πούμε η πανδημία, άρθηκαν ας πούμε οι περιορισμοί επανήλθαμε στην κανονικότητα. Ας πούμε! Και όμως πολλά άλλαξαν προς το χειρότερο. Δεν μ' αρέσει το καφενείο, ούτε οι πολλές παρέες, οι θαμώνες των κέντρων λιγοστοί, οι κουβέντες συνοπτικές και τετριμμένες, ανούσιες. Ακόμα και οι διατροφικές συνήθειες άλλαξαν και μια συναισθηματική αστάθεια πλανιέται στον ορίζοντα. Μοιάζουμε σαν το καναρίνι που γεννήθηκε μέσα στο κλουβί και όταν άνοιξε η πόρτα και ανέκτησε την ελευθερία του δεν γνώριζε πως να τη διαχειριστεί. Προφανώς πίστευε ότι το ελεύθερο πέταγμα των πουλιών ήταν αρρώστια.  

Βιβλία δώρα 

Σας έχω πει και άλλες φορές ότι η μικρή κόρη μου Ελευθερία που ζει με τον άνδρα της στην Πάτρα προτιμά τα δώρα της να είναι, ως επί το πλείστον, βιβλία. Φέτος το Πάσχα μου έφερε: 

1.«Οι μέρες που έχτισαν την Ιστορία» Erik Larson (Διόπτρα) 

  1. «Στην Ελλάδα του 1825» Το ημερολόγιο τριών Ευρωπαίων περιηγητών- εθελοντών των James Emerson, Count Pecchio W.H. Humphreys (Λαβιρίθ).

3.«Η φωλιά του τούρκικου παρακράτους» Τρομοκρατία Ναρκωτικά, Γκρίζοι Λύκοι, των Κώστα Πικραμένου και Σάββα Καλεντερίδη (Ινφογνώμων). 

  1. «Ahhiyawa» Το Μυκηναϊκό Αιγαίο μέσα από τα Χεττιτικά Κείμενα του Κωνσταντίνου Κοπανιά (Ινστιτούτο του Βιβλίου- Καρδαμίτσα).

Άρχισα να διαβάζω το πρώτο, που αναφέρεται στο «έπος του Τσόρτσιλ, της οικογένειας του και της δύναμης ενός λαού στη διάρκεια των βομβαρδισμών του Λονδίνου".  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey