Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Στην κυριολεκτικά κατάμεστη από κόσμο, αίθουσα της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, περισσότεροι από 100 φίλοι του βιβλίου, παρακολούθησαν το βράδυ της Παρασκευής 2 Φεβρουαρίου, την παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του πεζογράφου Ξενοφώντα Μαυραγάνη «Το Ουζερί», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Νησίδες» σε συνεργασία με τη Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος».
Την εκδήλωση άνοιξε η ποιήτρια Αλεξάνδρα Μυλωνά, που ζήτησε από τους προσελθόντες να απολαύσουν την παρουσίαση και έδωσε το λόγο στον πρόεδρο της ΕΛΘ, συγγραφέα Κουτσούκο, ο οποίος τόνισε πως η νέα εποχή της εταιρίας αρχίζει με την παρουσίαση του βιβλίου του Ξ. Μαυραγάνη, του οποίου υπογράμμισε την έντονη παρουσία στη λογοτεχνική παραγωγή της χώρας. Μάλιστα ανέφερε ότι ο κ. Μαυραγάνης κατόρθωσε με «το Ουζερί» να αποτυπώσει την εικόνα της δεκαετίας του 1950, που είναι η πρώτη, τουλάχιστον φαινομενικά, ήρεμη δεκαετία μετά τον εμφύλιο πόλεμο και τη γερμανική κατοχή, και κατέληξε υπογραμμίζοντας το έργο που γίνεται στο Πλωμάρι από την Λέσχη Πλωμαρίου.
Στην ελληνική πεζογραφία
Ο ποιητής Γιάννης Καρατζόγλου, έκανε μια ενδελεχή αναδρομική αναφορά σε όλα τα έργα του κ. Μαυραγάνη, τονίζοντας ιδιαίτερα πως με το μέχρι σήμερα δημοσιευμένο έργο του, έχει κατακτήσει μια θέση στην ελληνική πεζογραφία. Στάθηκε ιδιαίτερα στα διηγήματα «Αυτός και εκείνος», «Ψάρι με κεφάλι και ουρά», «Ένα μικρό τρακτέρ», «Πρόταση εξαγοράς» κ.ά., υπογραμμίζοντας τον ψυχικό πόνο του συγγραφέα για τους μετανάστες. Κι αυτούς που έφυγαν απ’ το νησί του κι αυτούς που έρχονται σήμερα σε συνθήκες διωγμού, φόβου και απόγνωσης.
Ο φιλόλογος και συγγραφέας Πέτρος Μπέσπαρης, μέλος ΔΣ του Συλλόγου Αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τόνισε: «Όλα τα βιβλία του, αποπνέουν αύρες και μυρωδιές του νησιού του, που ανακατεύονται συχνά - πυκνά με τη ντοπιολαλιά και το αποτέλεσμα είναι ένα εκρηκτικό μείγμα που μαγεύει και παρασύρει σε ταξίδια του νου, που ξεκουράζουν και καταπραΰνουν τον αναγνώστη. Ο Ξ. Μαυραγάνης έχει δει τα πάντα και τα έχει χαρτογραφήσει με κάθε λεπτομέρεια, έχοντας μια μεγάλη γλωσσική προίκα, που την αξιοποιεί στο έπακρο».
Την όλη εκδήλωση έκλεισε ο συγγραφέας, ο οποίος αφού ευχαρίστησε κοινό και εισηγητές, έκανε μια λιτή αναφορά στο πολιτιστικό έργο που γίνεται στη γενέτειρά του από τη Λέσχη Πλωμαρίου, η οποία και φρόντισε να προσφερθούν ούζα Πλωμαρίου των «Ισιδώρου Αρβανίτη», «Βαρβαγιάννη» και Πιτσιλαδή, με ελιές και λαδοτύρι.
Στην παρουσίαση βρέθηκαν σημαντικά πρόσωπα της πνευματικής Θεσσαλονίκης, ενώ από λεσβιακής πλευράς, ο ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής Παναγιώτης Ξωχέλλης, οι καθηγητές Πανεπιστημίου, Θεμιστοκλής Κουϊμτζής, Αντώνης Κωτίδης, Ζαχαρίας Σκούρας, Πηνελόπη Μαυραγάνη-Τσιπίδου, Ρίτα Χατζοπούλου, Μαρία Καμπούρη-Βαμβούκου, η δικηγόρος Αναστασία Γιοβάνη, ο εκ Πλωμαρίου Γιάννης Μιχαλέλλης, ενώ απουσίασε, προκαλώντας αρνητικά σχόλια, η Παλλεσβιακή Ένωση, παρ’ ότι προσκλήθηκε ειδικά.