Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Δεν στέγνωσε το μελάνι από τις αρμόδιες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του Ευρωπαίου επίτροπου Δημ. Αβραμόπουλου πως θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες αλλαγής των θλιβερών δεδομένων που ισχύουν στο hotspot της Μόριας και οι εικόνες που έρχονται ξανά μέσα απ’ αυτό προκαλούν νέο κύκλο προβληματισμού. Λίγο η κακοκαιρία, λίγο τα απροσδόκητα μικροπροβλήματα που παρουσιάζονται συχνά πυκνά και δεν υπάρχει δυνατότητα να αντιμετωπιστούν άμεσα, «λύγισαν» για δύο ημέρες την καθαριότητα του κέντρου, με τις τουαλέτες να μετατρέπονται σε μια αθλιότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται εκτός από τις εντυπώσεις και για την υγεία όλων όσοι βρίσκονται μέσα στο hotspot.
Ένα πρόβλημα ηλεκτροδότησης και ένα ακόμη στην υδροδότηση από την περασμένη Τετάρτη κατάφερε να κάνει ξανά μπάχαλο το κέντρο, με το Δήμο Λέσβου, που είναι υπεύθυνος για την καθαριότητα, να καταφέρνει χθες το πρωί να συμμαζέψει τα κακώς κείμενα. Οι εικόνες που ήρθαν από τη Μόρια την Πέμπτη το απόγευμα επαναφέρουν αναπόφευκτα ξανά το ζήτημα των συνθηκών που επικρατούν εν μέσω χειμώνα μέσα σ’ αυτό, αλλά αναδεικνύουν και το καθεστώς εργασίας (και των δυνατοτήτων) των -σύμφωνα με το Δήμο- 40 εργαζομένων (από τους 202 που συνολικά προσελήφθησαν) μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας αποκλειστικά για την καθαριότητα του κέντρου. Μέσα σε όλα αυτά, δεν μπορεί να λησμονηθεί ότι στο ίδιο διάστημα και υπό αυτές τις συνθήκες έχασε τη ζωή του μέσα στη σκηνή του και δυο μετανάστες, ο 22χρονος Αιγύπτιος και ο 46χρονος Σύρος, αλλά ούτε και η χθεσινή αιχμηρή κατά της κυβέρνησης τοποθέτηση της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες για τη χρηματοδότηση στο προσφυγικό.
Μπορεί να ξεκίνησε η εγκατάσταση των νέων ειδικού τύπου θερμομονωμένων σκηνών στο κέντρο, με ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας, και μπορεί επίσημα να ξεκίνησε η προσπάθεια αναδιοργάνωσης του κέντρου στη Μόρια για να βελτιωθούν οι συνθήκες εντός αυτής, όμως τα κακώς κείμενα συνεχίζουν να βγαίνουν με ευκολία μέσα απ’ αυτό.
40 για 4.000;
Μετά τον προβληματισμό που προκάλεσε η παρέμβαση του ΠΕΚ για τις άθλιες συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ στο hot spot στη Μόρια, με καταγγελία για εκφοβισμό, εκτόξευση «απειλών» από πλευράς της εργοδοσίας και προϊσταμένου και γενικά τη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας, ήρθε η εξέλιξη με το χάος (κυρίως) στις τουαλέτες που φαίνεται στις εικόνες.
Το πόσο εύκολα διαμορφώθηκε βέβαια αυτό το χάος δεν είναι δύσκολα εξηγήσιμο, αφού -όπως πληροφορούμαστε- από τους 202 εργαζομένους που προσελήφθησαν για τις ανάγκες του hot spot πριν από λίγους μήνες μέσω της Κοινωφελούς Εργασίας μόλις οι 40 έχουν αποκλειστικά καθήκοντα καθαριότητας. Και αν ακούγονται πολλοί, αξίζει να σκεφτεί κανείς τη μεγάλη εικόνα, που δείχνει πως είναι μόλις 40 για περίπου 3.500 με 4.000 ανθρώπους που διαμένουν στο κέντρο, εργαζόμενοι κάτω από αντίξοες συνθήκες για 500 ευρώ.
Θα έφτιαχναν τα πράγματα… χθες
Το πώς επιμερίστηκαν βέβαια οι… μόλις 40 για την καθαριότητα στο κέντρο είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το αναλογιστούν εκείνοι που διενήργησαν την προκήρυξη στην κυβέρνηση και εκείνοι που την έφεραν προφανώς στα μέτρα τους στο Δήμο Λέσβου. Χθες το πρωί πάντως, σύμφωνα με την αρμόδια διαβεβαίωση, η κατάσταση στις τουαλέτες και γενικά στο κέντρο ξεκίνησε να αποκαθίσταται, με τις τουαλέτες να επανέρχονται σε χρήση με την αποκατάσταση του προβλήματος υδροδότησης και το ηλεκτρικό να επανέρχεται.
Αιχμές Ύπατης Αρμοστείας κατά κυβέρνησης!
Την ίδια ώρα, στην άτυπη ενημέρωση που έκανε σε δημοσιογράφους ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του οργανισμού Τζιοβάνι Λέπρι έδωσε αναλυτικά στοιχεία για το πού κατανεμήθηκαν τα κονδύλια που έχει λάβει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλες πηγές. Ακόμη, εξήγησε για ποιο λόγο στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου δεν έχουν αντικατασταθεί ακόμη οι σκηνές με κοντέινερ και άφησε σαφείς αιχμές για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «μαθαίνουμε να συνεργαζόμαστε με το ελληνικό κράτος. Πρέπει να είμαστε πλέον πιο προσεκτικοί και να απαιτούμε γραπτές επιβεβαιώσεις»!
Ο κ. Τζιοβάνι Λέπρι υποστήριξε πως το 2016 η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έλαβε χρηματοδότηση 166.547.263 ευρώ, από τα οποία τα 112 εκατομμύρια τα έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Απ’ αυτά τα χρήματα δαπανήθηκαν περίπου 155 εκατομμύρια ευρώ σε δομές στέγασης, προγράμματα στήριξης, φιλοξενία σε ξενοδοχεία, προπληρωμένες κάρτες, διερμηνεία και σε πολλά ακόμη προγράμματα. Ένα ποσό περίπου 33 εκατομμυρίων δαπανήθηκε για τη δημιουργία θέσεων στέγασης για άτομα με ειδικές ανάγκες και ασυνόδευτα παιδιά. Όπως τόνισε, όλες οι δαπάνες ελέγχονται με πολύ αυστηρά κριτήρια από ανεξάρτητη αρχή της Γερμανίας.
Συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση και την προετοιμασία για προστασία από τις καιρικές συνθήκες του φετινού χειμώνα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έλαβε από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ECHO περίπου 14 εκατομμύρια. Όπως εξήγησε ο κ. Λέπρι, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μαζί με το ECHO κατένειμαν την ευθύνη για την προετοιμασία των δομών ενόψει του χειμώνα σε διάφορους φορείς. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ανέλαβε μόνο 15 από τις 40 δομές προσφύγων, ανάμεσα στις οποίες δεν βρισκόταν το Κέντρο Υποδοχής της Μόριας στη Λέσβο, όπου οι εικόνες με τις σκηνές των προσφύγων βυθισμένες στο χιόνι είχαν προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις.
Το σχέδιο για τη Μόρια
Ο κ. Λέπρι όμως, στην ίδια ενημέρωση που πραγματοποίησε στους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε επίσης στο μεγάλο πρόβλημα του υπερπληθυσμού που παρατηρείται στη Μόρια, γεγονός που δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό την όποια προσπάθεια για βελτίωση των συνθηκών.
«Το συγκεκριμένο Κέντρο φιλοξενεί διπλάσιο αριθμό ατόμων από εκείνο που θα έπρεπε. Αυτό σημαίνει ότι οι σκηνές δεν μπορούν να αντικατασταθούν για τεχνικούς λόγους λόγω πυκνότητας, πρέπει να αφαιρεθούν, γιατί αλλιώς δεν μπορούν να γίνουν εκεί εργασίες. Πρέπει να βγάλουμε τον κόσμο από εκεί (να πάνε σε ξενοδοχεία, σε άλλες δομές όπως στο Καρά Τεπέ ή να προωθηθεί στην υπόλοιπη χώρα) και να αντικατασταθούν οι σκηνές από κοντέινερ. Αυτό προϋποθέτει ότι στη δομή πρέπει να μείνουν περίπου 1.100 άτομα που θα μπορούν να στεγαστούν εκεί. Έχουμε καταθέσει τρεις προτάσεις και περιμένουμε να μας δώσουν μια επιβεβαίωση για να υλοποιηθεί το σχέδιό μας», την οποία ακόμη και μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει η Ύπατη, κατέληξε ο κ. Λέπρι.