Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Τον αποκλεισμό των φαρμακοποιών του νησιού από την πώληση φαρμάκων με ναι μεν νόμιμη, «αλλά όχι και ηθική» τακτική από το Δήμο Λέσβου, που φαίνεται να «προτιμά» έναν φαρμακοποιό από τους υπόλοιπους 99 για την προμήθεια φαρμάκων, καταγγέλλει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Λέσβου. Μάλιστα, ο ΦΣΛ κάνει λόγο για απώλεια χιλιάδων ευρώ για τους δημότες εξαιτίας του γεγονότος ότι ο «κερδισμένος -και μοναδικός- φαρμακοποιός», απευθυνόμενος στη Δικαιοσύνη, απέκλεισε το Συνεταιρισμό των Φαρμακοποιών από διαγωνισμό.
Η υπόθεση απασχολεί το ΦΣΛ και το Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Λέσβου (ΣΥΦΑΛ) πάνω από ενάμιση χρόνο, αλλά, με αφορμή την τελευταία προμήθεια υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού για τις ανάγκες του Δήμου, ο ΦΣΛ, αφού συνεκλήθη εκτάκτως, ομόφωνα αποφάσισε να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για να δώσει στη δημοσιότητα αυτό που έχει συζητήσει από τον περασμένο Μάιο με το δήμαρχο Λέσβου.
Διαγωνισμός… αστραπή!
Στις 24/11/2016 και ώρα 19:14, υπάλληλος του Δήμου, ο οποίος πραγματικά εντυπωσίασε τον πρόεδρο του ΦΣΛ Απόστολο Βαλτά «που δούλευε τέτοια ώρα και μπράβο του», ανήρτησε στη «Διαύγεια» την απόφαση του δημάρχου για έγκριση διενέργειας προμήθειας υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού για τις ανάγκες του Δήμου και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Το ποσό ήταν με το ΦΠΑ 14.310,36 ευρώ. Την επόμενη μέρα δημοσιεύτηκε στο site του Δήμου ο διαγωνισμός, ο οποίος ήταν με απευθείας ανάθεση. Υποχρεούνταν οι ενδιαφερόμενοι -αποκλειστικά φαρμακείων- να υποβάλουν προσφορά στο Τμήμα Προμηθειών έως τις 29/11/2016 και ώρα 11 π.μ.
«Έπρεπε λοιπόν οι φαρμακοποιοί της Λέσβου να είναι καθισμένοι σε ένα κομπιούτερ ή στη “Διαύγεια” και να έχουν κάποιον που να τον πληρώνουν και να είναι υπάλληλός τους και να παρακολουθεί πότε ο Δήμος θα βγάλει έναν διαγωνισμό που αφορά φάρμακα. Κι από κει και πέρα έπρεπε σε ένα χρονικό διάστημα επί της ουσίας μιάμισης ημέρας να καταθέσουν υπεύθυνες δηλώσεις, τα καταστατικά, τα κριτήρια επιλογής, τις εγγραφές, αποσπάσματα ποινικού μητρώου, φορολογικές ενημερότητες, περιουσιακά στοιχεία, αποδεικτικά έγγραφα και όλα τ’ άλλα που ζητά ένας διαγωνισμός!» εξήγησε ο κ. Βαλτάς.
Μόνο ένας ενδιαφερόμενος!
Σε μιάμιση μέρα δεν υπήρχε περίπτωση αφενός μεν να ενημερωθεί κανείς φαρμακοποιός, πρόσθεσε ο κ. Βαλτάς, «διότι συνήθως οι φαρμακοποιοί είμαστε μες στα προβλήματα και μαζί με τον κόσμο». Το αξιοπερίεργο, όμως, τόνισε είναι ότι «και σε αυτόν το διαγωνισμό, όπως και σε όλους τους άλλους, παρουσιαζόταν ένας συνάδελφος ο οποίος λάμβανε μέρος στο διαγωνισμό. Και μέχρι τώρα σ’ έναν συνάδελφο έχουν κατοχυρωθεί όλοι οι διαγωνισμοί που αφορούν τα θέματα φαρμάκου και φαρμακευτικού υλικού, γιατί μόνο αυτός συμμετείχε στο διαγωνισμό».
Με ομόφωνο ψήφισμα
Τον περασμένο Μάιο, σε Γενική Συνέλευση των Φαρμακοποιών, εκδόθηκε ομόφωνο ψήφισμα και παραδόθηκε στον κ. Γαληνό. Ο γραμματέας του Συλλόγου Βασίλης Λαμπούσης εξήγησε ότι η πρόταση εισηγούνταν στο Δήμο τη διενέργεια ξεχωριστών διαγωνισμών για τα παραφάρμακα (που οι τιμές είναι ελεύθερες) από τα φάρμακα (που είναι διατιμημένο είδος και δεν μπορεί να υπάρχει προσφορά μειωμένης τιμής). Επίσης, πρότεινε να ενημερώνεται άμεσα ο ΦΣΛ και απευθείας από το ΦΣΛ όλοι οι φαρμακοποιοί.
Με αυτόν τον τρόπο «στους διαγωνισμούς των φαρμάκων θα μπορούσαν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τα φάρμακα οι φαρμακοποιοί του νησιού και να γίνεται εκ περιτροπής, όπως γίνεται με άλλους οργανισμούς, το γηροκομείο, τις προμήθειες του στρατού, στο κέντρο μεταναστών και παλαιότερα κ.ά. Επίσης, θα μπορούσε να συμμετάσχει και ο Συνεταιρισμός και όποιος θέλει».
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι τόσο ο δήμαρχος όσο και οι παρευρισκόμενοι σύμβουλοι συμφώνησαν «να γίνει έτσι ο διαγωνισμός». Παρ’ όλα αυτά, σημείωσε: «Λίγους μήνες αργότερα οι διαγωνισμοί ήταν ενωμένοι. Και το δικαίωμα δεν μας έδινε να συμμετάσχουμε και η διαδικασία δεν έγινε ώστε να γίνεται εκ περιτροπής και ρωτώ: Γιατί ένα φαρμακείο που είναι στην Αγία Παρασκευή, την Ερεσό ή την Άντισσα να μη μπορεί να συμμετάσχει; Δεν είναι δημότες; Γιατί να επικεντρώνεται η διαδικασία σε ένα φαρμακείο ή δύο-τρία παρακείμενα στο Δήμο. Αυτό αναρωτιόμαστε όλοι».
Η προσφορά και η προσφυγή
«Εμείς θελήσαμε να συμμετάσχουμε ως συνεταιρισμός για να επωφεληθούν όλοι οι φαρμακοποιοί», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΦΑΛ Παναγιώτης Παπαδέλλης. «Υπήρξε όμως προσφυγή από το συγκεκριμένο -και μοναδικό ενδιαφερόμενο- συνάδελφο για ακύρωση της συμμετοχής με το σκεπτικό ότι ο Συνεταιρισμός δεν μπορεί να συμμετάσχει ως χοντρέμπορος. Από τη μια έχουμε μια ΚΥΑ (σ.σ. υπουργική απόφαση) που λέει ότι ζητούνται προσφορές κι από την άλλη ο νόμος απαγορεύει στα φάρμακα την έκπτωση», διευκρίνισε, εξηγώντας το πώς αποκλείστηκε ο Συνεταιρισμός με νόμιμο τρόπο από το διαγωνισμό.
Ο πρώτος διαγωνισμός στον οποίο συμμετείχε ο ΣΥΦΑΛ ήταν ύψους 70.000 ευρώ. «Η προσφορά που είχαμε δώσει, χωρίς να ξέρω του συναδέλφου -αλλά δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να συναγωνιστεί το Συνεταιρισμό- ήταν γύρω στα 48.000 ευρώ. Δηλαδή ο Δήμος θα είχε ωφέλεια γύρω στις 22.000 ευρώ!» ανέφερε.
Και κατέληξε: «Τα Νομικά Πρόσωπα είναι κατανεμημένα σε διάφορα χωριά και δεν μπορώ να καταλάβω με ποια λογική ο συνάδελφος, ο οποίος ζει και εξυπηρετεί εκτός Μυτιλήνης σε ένα χωριό, να μην πάρει μια οικονομική ανάσα για να λειτουργεί το φαρμακείο του!»
«Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα, γιατί δεν καταλαβαίνουμε για ποιο λόγο και ένα άλλο μεσαίο και μικρό φαρμακείο της Μυτιλήνης δεν μπορεί να συμμετέχει στο διαγωνισμό», συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρός του ΦΣΛ Νίκος Ευριπιώτης.
Η Μαρία Αλεξανδρή, μέλος του Δ.Σ., τόνισε: «Για μένα είναι αδιανόητο. Για ποιο λόγο ένας ή δύο συνάδελφοι να επωφελούνται από το κομμάτι της πίτας; Αυτά πρέπει να σταματήσουν και οι διαγωνισμοί που αφορούν το Δήμο να έχουν σε προτεραιότητα το Συνεταιρισμό».
Έκκληση φαρμακοποιών στις ΜΚΟ
«Το φιλί της ζωής»!
Έκκληση στις μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο έκανε χτες η διοίκηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου για τα «παραφάρμακα» να απευθύνονται στο Συνεταιρισμό και για την προμήθεια φαρμάκων να γίνεται εκ περιτροπής διαχείριση από όλους τους φαρμακοποιούς του νησιού.
«Το φαρμακείο υποχρεούται να είναι εντάξει ως προς το χρόνο παράδοσης και ως προς το υλικό. Και αυτό είναι κατανοητό. Η Λέσβος ασφυκτιά και λόγω μεταναστευτικού. Ας δώσουν στο νησί το φιλί της ζωής και στους ντόπιους φαρμακοποιούς», είπε ο πρόεδρος του ΦΣΛ. Ο κ. Βαλτάς κάλεσε τις ΜΚΟ να μιλήσουν με το Σύλλογο για να πάρουν οικονομική ανάσα οι φαρμακοποιοί του νησιού «που εμφανίζουν πτώση του τζίρου τους σε ποσοστό 30% και έχουν ανάγκη τα 100 και τα 200 ευρώ. Είναι αναγκαιότητα αυτή η βοήθεια. Δεν μπορούμε μόνο να στηρίζουμε, αλλά και να μας στηρίζουν. Τα φαρμακεία του Μολύβου, της Πέτρας, της Ερεσού και του Πλωμαρίου κλείνουν και κάνανε ντάνες τα αντηλιακά που δεν πουλήθηκαν».