Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, ανακοίνωσε ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης του τουρισμού στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με μειωμένες τιμές στο κόστος διαμονής κατά 50%.
Χθες σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο επανέρχεται στην προσφορά και σημειώνει ότι «οι Ενώσεις Ξενοδόχων Σάμου, Λέσβου, Χίου, Κω και Λέρου παρέχουν για το διάστημα από 20 Αυγούστου έως και τα τέλη Οκτωβρίου, έως και 50% μειωμένες τιμές δωματίων και ελκυστικές προσφορές σε πακέτα διαμονής στη βάση των δυνατοτήτων που έχουν τα ξενοδοχεία σε κάθε περιοχή». Ωστόσο η πραγματικότητα απέχει πολύ από τα όσα ανακοινώνει το Υπουργείο.
Το κόστος μετάβασης από Θεσσαλονίκη στη Μυτιλήνη αεροπορικώς μετ’ επιστροφής (Παρασκευή 9/9 - Κυριακή 11/9) διαμορφώνεται στα 171,18 ευρώ το άτομο. Για ένα ζευγάρι, το κόστος ανεβαίνει στα 342,36. Απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση το Σαββατοκύριακο με τη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει.
Η τιμή που αναφέρουμε είναι η καλύτερη που βρήκαμε στο διαδίκτυο. Το κόστος μετάβασης από την Αθήνα διαμορφώνεται ως 174,48 ευρώ αεροπορικώς για το ένα άτομο και για το ζευγάρι στα 348,96 ευρώ. Ακτοπλοϊκώς το κόστος εισιτηρίου μετ’ επιστροφής για κατάστρωμα 98 ευρώ το άτομο και 196 ευρώ το ζευγάρι.
Ωστόσο δεν εξετάζουμε το τελικό κόστος αυτής της περίπτωσης γιατί κανείς που θέλει να περάσει ένα Σαββατοκύριακο στη Λέσβο, δεν ταξιδεύει με πλοίο. Κατά συνέπεια και οι προσφορές στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων δεν μπορούν να αξιοποιηθούν.
Ακριβή διαμονή και μετακίνηση
Η τιμή του δωματίου στη Μυτιλήνη, για το συγκεκριμένο Σαββατοκύριακο, σε ξενοδοχείο τριών ή τεσσάρων αστέρων με δωρεάν πρωινό και πρόσβαση στο διαδίκτυο, κυμαίνεται από 100 ως 114 ευρώ η βραδιά. Στο Μόλυβο, οι τιμές, σε ξενοδοχεία που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, κυμαίνονται από 65 ως 119 ευρώ. Στην Πέτρα, οι τιμές κυμαίνονται από 32 ως 88 ευρώ -την τιμή των 32 ευρώ τη δίνει το ξενοδοχείο «Θεόφιλος». Στην Σκάλα Καλλονής, οι τιμές κυμαίνονται από 36 ως 78 ευρώ -την τιμή των 36 ευρώ την δίνει το ξενοδοχείο «Kalloni Bay».
Τα ξενοδοχεία που κάνουν προσφορές είναι μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού, παρότι πρόκειται για το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου.
Με βάση τις παραπάνω τιμές, ένα ζευγάρι τουριστών θα πληρώσει για δύο διανυκτερεύσεις στη Μυτιλήνη από 200 ως 228 ευρώ και στο Μόλυβο από 130 ως 238 ευρώ. Στην Πέτρα από 64 ως 176 ευρώ και στην Σκάλα Καλλονής από 72 ως 156 ευρώ.
Όταν στα παραπάνω προστεθεί το κόστος διατροφής (φαγητό, ποτά, καφέδες, αναψυκτικά), το κόστος του διημέρου για το ζευγάρι του παραδείγματος μας, θα αυξηθεί κατά 150 ευρώ ακόμη.
Λόγου του μεγέθους της Λέσβου, πρέπει να συνυπολογιστεί και το κόστος των μετακινήσεων στο νησί, δηλαδή η ενοικίαση αυτοκινήτου. Οι τιμές των ενοικιαζομένων αυτοκινήτων εντός του Αυγούστου, είχαν «πετάξει» σε τρελά επίπεδα για μία ημέρα.
Αυτή την περίοδο οι τιμές έχουν πέσει, αν και το Σαββατοκύριακο λόγω της έλευσης Τούρκων τουριστών, θα είναι και πάλι στα ύψη. Συνεπώς με μια συντηρητική εκτίμηση, η ενοικίαση του αυτοκινήτου και το κόστος της βενζίνης θα προσεγγίσουν τα 100 ευρώ.
Δηλαδή το συνολικό κόστος για διήμερο στην πόλη της Μυτιλήνης, για ένα ζευγάρι, ξεκινάει από τα 800 ευρώ, στο Μόλυβο από τα 730 ευρώ, στην Πέτρα από τα 664 ευρώ και στην Σκάλα Καλλονής από τα 672 ευρώ.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, το κόστος ενός ταξιδιού διάρκειας μιας εβδομάδας υπολογίζεται πάνω από 1.000 ευρώ για ένα ζευγάρι. Στην ουσία δηλαδή, το ταξίδι είναι απαγορευτικό για Έλληνες τουρίστες, η πλειοψηφία των οποίων λαμβάνει μισθούς ή συντάξεις μικρότερες των 1.000 ευρώ το μήνα.
Ακριβό τουριστικό προϊόν
Κι όλη αυτή η δαπάνη για να δει ο επισκέπτης της Λέσβου, μουσεία που κλείνουν στις 2 το μεσημέρι, κλειστές πόρτες αρχαιολογικών χώρων επειδή δεν υπάρχουν φύλακες για να τους κρατήσουν ανοιχτούς. Για να φάει μια μερίδα χταπόδι ξιδάτο προς 13 ευρώ ή δύο μπάλες παγωτού προς 5 ευρώ. Με λίγα λόγια, το τουριστικό προϊόν της Λέσβου είναι ακριβό, ακόμη και εκτός της υψηλής τουριστικής περιόδου.
Αυτό διαπιστώνεται και από τις παρατηρήσεις που στέλνουν οι τουρίστες όταν φεύγουν από τη Λέσβο. Συγκεκριμένα, τουριστικοί πράκτορες της Λέσβου αναφέρουν ότι τα τρία βασικά παράπονα που εκφράζουν οι τουρίστες που έρχονται στο νησί, είναι οι δυσανάλογα υψηλές τιμές σε σχέση με τα προσφερόμενα προϊόντα και υπηρεσίες, οι ακάθαρτες παραλίες και η συχνά κακή ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.