Πρωτοφανές αδιέξοδο στο νομικό κόσμο της Μυτιλήνης, με τους δικηγόρους να αρνούνται την υπεράσπιση του 54χρονου κατηγορούμενου για παιδεραστία

Δεν αναλάμβανε την υπεράσπισή του κανείς!

27/05/2016 - 22:32

Είναι χαρακτηριστικό ρητό του νομικού κόσμου αλλά και της κοινωνίας: «Και ο χειρότερος εγκληματίας δικαιούται υπεράσπιση και μία δίκαιη δίκη». Η πρωτοφανής όμως υπόθεση της παιδεραστίας που απασχολεί την κοινωνία της Λέσβου από την περασμένη Τρίτη έβαλε τα μέλη του δικηγορικού συλλόγου της Μυτιλήνης να αντιμετωπίζουν το δίλημμα που έχει να κάνει με την υποχρέωση άσκησης του λειτουργήματός τους αφενός και με την ηθική τους αφετέρου κατά την υπεράσπιση του δικαίου του εντολέως τους.

Είναι χαρακτηριστικό ρητό του νομικού κόσμου αλλά και της κοινωνίας: «Και ο χειρότερος εγκληματίας δικαιούται υπεράσπιση και μία δίκαιη δίκη». Η πρωτοφανής όμως υπόθεση της παιδεραστίας που απασχολεί την κοινωνία της Λέσβου από την περασμένη Τρίτη έβαλε τα μέλη του δικηγορικού συλλόγου της Μυτιλήνης να αντιμετωπίζουν το δίλημμα που έχει να κάνει με την υποχρέωση άσκησης του λειτουργήματός τους αφενός και με την ηθική τους αφετέρου κατά την υπεράσπιση του δικαίου του εντολέως τους.

Χθες λοιπόν το μεσημέρι, όπου επρόκειτο να απολογηθεί ενώπιον του Εισαγγελέα ο 54χρονος πατέρας-τέρας -όπως περιγράφηκε από το σύνολο του τοπικού Τύπου- που φέρεται να ασελγούσε εις βάρος των δύο ανήλικων κοριτσιών του, παραιτήθηκε ο δικηγόρος της υπεράσπισής του Στρατής Ηλιογραμμένος. Και ακολούθησε ένα πρωτοφανές για τα δεδομένα του νομικού κόσμου της Λέσβου αδιέξοδο, όπου τα 30 περίπου μέλη της λίστας των δικηγόρων που αυτεπαγγέλτως θα ορίζονταν να υπερασπιστούν τον 54χρονο αρνούνταν να το κάνουν.

Οι γυναίκες δε της λίστας ήταν και εκείνες που ύψωσαν την πιο δυναμική αντίδραση, με τον ανακριτή να ορίζει τελικώς μετά από εξαντλητικές πιέσεις το δικηγόρο κ. Χατζηχαλκιά για την υπεράσπιση του κατηγορούμενου.

Παραιτήθηκε από την υπόθεση ο δικηγόρος του
Ο 54χρονος κατηγορούμενος για τη μεγαλύτερη υπόθεση παιδεραστίας που απασχόλησε ποτέ τη Λέσβο προσήχθη χθες το μεσημέρι λίγο μετά τις 12 στον Εισαγγελέα για να απολογηθεί. Ωστόσο, λίγο νωρίτερα ο δικηγόρος Στρατής Ηλιογραμμένος, που είχε αναλάβει την υπεράσπισή του, παραιτήθηκε από την υπόθεση και η απολογία του κατηγορούμενου πήρε μία ημέρα αναβολή.

Στη συνέχεια, προκλήθηκε ένα άνευ προηγουμένου αδιέξοδο για τα δεδομένα του νομικού κόσμου της Μυτιλήνης, με τα μέλη του δικηγορικού συλλόγου να αρνούνται ουσιαστικά την υπεράσπιση του 54χρονου! Χαρακτηριστικά από τους 30 δικηγόρους που ήταν στη λίστα, που αυτεπάγγελτα θα αναλάμβαναν την υπεράσπιση του κατηγορούμενου, άπαντες εξέφρασαν δυναμικά την άρνησή τους, με τις γυναίκες ειδικά δικηγόρους να διατρανώνουν σε κάθε τόνο την αντίθεσή τους για οποιαδήποτε επαφή με τον 54χρονο.

Το να κρίνει κανείς ως σωστή ή ως λάθος την αντίδραση αυτή των δικηγόρων της Μυτιλήνης είναι κάτι που είναι δύσκολο για τους εκτός του επαγγέλματος. Σε κάθε περίπτωση όμως οι κατηγορίες που βαραίνουν τον 54χρονο έβαλαν για πρώτη φορά τους δικηγόρους της Μυτιλήνης σε ένα δίλημμα που έχει να κάνει με την υποχρέωση άσκησης του λειτουργήματός τους αφενός και την εναρμόνιση με την ηθική τους αφετέρου.

«Είμαστε υποχρεωμένοι, αλλά…»
«Πράγματι είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα τέτοιο δίλημμα. Για πρώτη φορά βρεθήκαμε οι δικηγόροι της Μυτιλήνης σε τόσο δύσκολη θέση. Είμαστε υποχρεωμένοι λόγω του λειτουργήματός μας να υπερασπιστούμε τον κατηγορούμενο, αλλά πράγματι υπήρξε μεγάλο πρόβλημα με τους συναδέλφους που ήταν στη λίστα των αυτεπάγγελτων λόγω της υπόθεσης αυτής», σχολίασε στο «Ε» ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Δημήτρης Βασιλουδης.


Ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, που μιλά στο «Ε» και για το πρωτοφανές... νομικό αδιέξοδο που προέκυψε!

Πληροφορίες τώρα αναφέρουν πως ασκήθηκαν εξαντλητικές πιέσεις σε έναν προς έναν εκ των 30 περίπου δικηγόρων που βρίσκονταν στη λίστα των αυτεπάγγελτων που θα αναλάμβαναν την υπεράσπιση του 54χρονου και μετά από πολύωρες «διαπραγματεύσεις», που δεν έχουν προηγούμενο, τελικώς ορίστηκε από τον ανακριτή ο δικηγόρος κ. Χατζηχαλκιάς, ο οποίος θα βρίσκεται στο πλευρό του 54χρονου σήμερα στις 10 το πρωί, όταν θα επανεμφανιστεί ενώπιον του Εισαγγελέα για την απολογία του.

 

Με κουκούλα ο κατηγορούμενος
Ο 54χρονος προσήχθη με μισή ώρα καθυστέρηση από την αρχικά προγραμματισμένη κλήση του σε απολογία κι αυτό λόγω του αδιεξόδου που προκλήθηκε για την υπεράσπισή του από την παραίτηση του δικηγόρου του Στρατή Ηλιογραμμένου.

Ο Μυτιληνιός δικηγόρος αρνήθηκε να δηλώσει το οτιδήποτε για την απόφασή του αυτή στο «Ε», αλλά η σιωπή του αυτή ήταν ενδεικτική της δυσκολίας που αντιμετώπισε μετά την εξέταση της υπόθεσης, την οποία στη συνέχεια αντιμετώπισαν και δεκάδες άλλοι συνάδελφοί του.

Ο 54χρονος τώρα προσήχθη στο δικαστικό μέγαρο με καλυμμένο το πρόσωπό του από τους αστυνομικούς, με αστυνομικές πηγές να υποστηρίζουν πως ο κατηγορούμενος βρίσκεται σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Επιβεβαίωσαν ακόμη πως ο συνταξιούχος στρατιωτικός, μέσα στο διήμερο που ακολούθησε της σύλληψής του, κάποια στιγμή «έσπασε» βάζοντας τα κλάματα, συνειδητοποιώντας το πώς έβλαψε την οικογένειά του αλλά και τις επιπτώσεις που τον περιμένουν για τις άρρωστες πράξεις του.

Έξω τώρα από το δικαστικό μέγαρο υπήρχαν αρκετοί δημοσιογράφοι, τρεις γυναίκες που αποδοκίμασαν έντονα τον κατηγορούμενο, αλλά η αστυνομία είχε φροντίσει να βάλει διακριτικά τον κατηγορούμενο στο κτήριο, γνωρίζοντας τους κινδύνους που διέτρεχε ενδεχομένως η σωματική του ακεραιότητα από αγανακτισμένους συγγενείς.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey