Πατέρας παιδεραστής

26/05/2016 - 14:51

Σε όλες τις κοινωνίες και σε όλους τους χρόνους, δύο είναι οι απαγορευμένες πράξεις που θέτουν στο περιθώριο τα μέλη της και είναι ταμπού: Η αιμομιξία και ο κανιβαλισμός. Κι όταν ένας πατέρας ασελγεί στο παιδί του, τότε διαπράττει και τα δύο εγκλήματα.

Σε όλες τις κοινωνίες και σε όλους τους χρόνους, δύο είναι οι απαγορευμένες πράξεις που θέτουν στο περιθώριο τα μέλη της και είναι ταμπού: Η αιμομιξία και ο κανιβαλισμός. Κι όταν ένας πατέρας ασελγεί στο παιδί του, τότε διαπράττει και τα δύο εγκλήματα.

Τα λόγια είναι φορές που δεν μπορούν να περιγράψουν πράξεις και συμπεριφορές, που ειδικά σε μικρές κοινωνίες, μένουν ίσως και για πάντα ως ένοχα μυστικά, σφραγισμένα μέσα σε βάναυσα τραυματισμένες αθώες ψυχές.

Η καταγγελία μιας μάνας όμως, προχθές ότι ο σύζυγός της και πατέρας τριών παιδιών, ασελγούσε επί τρία ολόκληρα χρόνια σε βάρος της 15χρονης σήμερα κόρης τους, έλυσε τη σιωπή που δυναμώνει και κάνει άτρωτους φερόμενους εγκληματίες, που έχουν την εικόνα φιλήσυχου πολίτη. Και μπορεί να σοκάρει αυτή η καταγγελία, αλλά δίνει τέλος στο αδιάκοπο μαρτύριο. Και δίνει κουράγιο και δύναμη να ανατραπεί η παθητική στάση πολλών εξ ημών απέναντι σε πολλές προβληματικές ενδοοικογενειακές καταστάσεις ειδικά στην «κλειστή» επαρχία και να γλιτώσει πολλές αθώες παιδικές ψυχές.

Ο 54χρονος φερόμενος ως δράστης όλων των επιβλαβών πράξεων σε βάρος της οικογένειάς του, που κατήγγειλε η οικογένειά του, έχει λάβει 48ωρη προθεσμία για να απολογηθεί στον εισαγγελέα και κατηγορείται για ασέλγεια μεταξύ συγγενών, αποπλάνηση ανηλίκου ως και για παιδική πορνογραφία.

Συνταξιούχος στρατιωτικός, ηλικίας 54 ετών και μόνιμος κάτοικος του πρώην Δήμου Ευεργέτουλα, είναι ο πατέρας που καταγγέλθηκε προχτές το απόγευμα από τη σύζυγό του, ότι ασελγούσε επί τρία ολόκληρα χρόνια σε βάρος της μεγαλύτερής τους κόρης.

Ο 54χρονος συνελήφθη και φέρεται να ομολόγησε για τις περισσότερες από τις πράξεις του σε βάρος κυρίως της μεγαλύτερής του κόρης. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, βρέθηκε πορνογραφικό υλικό, μαγνητοσκοπημένο από τον ίδιο στο κινητό του τηλέφωνο.
 
Πώς ξεκίνησε η «αρρώστια»
Σύμφωνα με τις καταθέσεις της μάνας, αλλά και της μεγάλης της κόρης, ο υπεράνω πάσης υποψίας αυστηρός οικογενειάρχης, τα τελευταία τρία χρόνια, από το καλοκαίρι που η μεγάλη του κόρη αποφοίτησε από το δημοτικό για να πάει στο γυμνάσιο, άρχισε να επιδίδεται σε όλα όσα υπαγόρευαν οι ορέξεις του. Ορέξεις που καμία σχέση δεν έχουν με έναν προστατευτικό πατέρα.

Οι καταθέσεις σοκάρουν, καθώς ο πατέρας εκμεταλλευόμενος τον κυριαρχικό του ρόλο, ξεκίνησε από φαινομενικά αθώα αγγίγματα στα γεννητικά όργανα της κόρης του και σταδιακά προχωρούσε. Η εξασφάλιση της σιωπής της ανυπεράσπιστης κόρης του, με ανταλλάγματα αλλά και με απειλές, τον έκανε με τον καιρό άτρωτο να επιδίδεται σε όλο και πιο έντονη σεξουαλική παρενόχληση, ως και σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας, και την σεξουαλική πράξη.

Πώς έσπασε η σιωπή
Και όλα ετούτα για τρία ολόκληρα χρόνια, στα οποία το ανήλικο θύμα δεν βρήκε το κουράγιο να μιλήσει σε κανέναν, ούτε κατά πως φαίνεται και στη μητέρα του. Όλα όμως άλλαξαν όταν μεγάλωσε η μεσαία κόρη του φερόμενου ως δράστη και έφτασε στην ηλικία που ξεκίνησε ο εφιάλτης της μεγαλύτερης αδερφής της. Μόνο που εκείνη δεν σιώπησε.

Μίλησε κατευθείαν στη μητέρα της. Με το ένοχο και επτασφράγιστο για τρία χρόνια μυστικό -σύμφωνα με την καταγγελία- να αποκαλύπτεται μονομιάς, αφού η αντίδραση της μεσαίας κόρης, έλυσε και την σιωπή της αδελφής της.

Η μητέρα σοκαρισμένη για όσα έμαθε πως γίνονταν μέσα στο σπίτι της τα τρία τελευταία χρόνια, δεν δίστασε στη συνέχεια, όπως είπε, αλλά βρήκε το κουράγιο και κατήγγειλε χθες το απόγευμα τον σύζυγό της στην Αστυνομία.

Από τις μαρτυρίες της μεγάλης κόρης πως οι ασελγείς πράξεις του πατέρα της ήταν και καταγεγραμμένες μέσω κινητού τηλεφώνου, «ανοίχτηκε» από τους αστυνομικούς και η συσκευή του κατηγορούμενου, η οποία με τη σειρά της έκρυβε φωτογραφίες ανήλικων παιδιών, αλλά και της μεγάλης του κόρης.

Με τον 54χρονο να αντιμετωπίζει πλέον και κατηγορίες για παιδική πορνογραφία, μεταξύ των πέντε κακουργημάτων με τα οποία βαρύνεται και να δείχνει πως μπορεί ενδεχομένως να κρύβει και άλλα…

 

Απαντήσεις για τη σεξουαλική κακοποίηση του παιδιού από τη Στ. Σπύρου*
«Υπάρχει μόνο μια λέξη: Γονιός!»



Με αφορμή τη σύλληψη γονιού για ασέλγεια σε βάρος των παιδιών του, το «Ε» απευθύνθηκε στην κλινική ψυχολόγο του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Στέλλα Σπύρου, η οποία, ανταποκρίθηκε άμεσα και μας έδωσε σημαντικές συμβουλές και κατευθυντήριες για το ζήτημα:

Καλό θα ήταν αρχικά να ορίσουμε την σεξουαλική κακοποίηση που εντάσσεται φυσικά στη σωματική κακοποίηση: «Σεξουαλική Παραβίαση θεωρείται η συμμετοχή ή η έκθεση παιδιών και έφηβων σε πράξεις με σεξουαλικό περιεχόμενο υποκινούμενες από ενήλικα, που συνήθως έχει σχέση φροντίδα ή οικειότητας με το παιδί και οι οποίες έχουν ως σκοπό την σεξουαλική διέγερση ή /και ικανοποίηση του ενήλικα».

Ποιος είναι ο δράστης; Στις περισσότερες περιπτώσεις (90% αυτών) τα άτομα αυτά προέρχονται από το άμεσο (πατέρας/πατριός, θείος, μεγαλύτερος αδερφός) ή έμμεσο οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού (οικογενειακοί φίλοι, γείτονες ή και επαγγελματίες που ασχολούνται με παιδιά (αθλητικά, χόμπι, χορός, ξένες γλώσσες). Όσο πιο κοντινός (συγγενικά) είναι ο δράστης με το παιδί, τόσο περισσότερο κλονίζεται η ικανότητα που παιδιού να εμπιστεύεται άλλους.

Οι συνέπειες της σεξουαλικής κακοποίησης μπορεί να είναι άμεσες βραχυπρόθεσμες κυρίως οι σωματικές, που δεν εξηγούνται με παθολογικά αίτια: Παθήσεις δέρματος, Άλγος και πόνοι στην κοιλιά με πιθανούς εμετούς, Αιμορραγία, Παράλυση, Ανορεξία, Αϋπνία και ακόμα εγκυμοσύνη, τραυματισμοί στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Τα παραπάνω συμπτώματα τις περισσότερες φορές στέκονται ως ενδείξεις για τους επιστήμονες υγείας όταν αυτά φτάσουν σε αυτούς για έλεγχο πιθανής σεξουαλικής κακοποίησης σε συνεργασία με τις κατά τόπους κοινωνικές υπηρεσίες.
 
Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες αφορούν στην ψυχική υγεία των παιδιών και εφήβων, που μπορούν συχνά να συνεχίζονται και στην ενήλικη ζωή και να προκαλούν σημαντική έκπτωση της λειτουργικότητας.

Αρχικά κλείνονται στον εαυτό τους για να μπορέσουν να βιώσουν τον πόνο και τη θλίψη τους, τη βαθειά απελπισία. Προσπαθούν να κατανοήσουν τι συμβαίνει να απαντήσουν στο γιατί σε αυτά. Ψάχνουν μέσα τους να βρουν δύναμη να αντέξουν το σωματικό πόνο. Ένας πόνος που επανέρχεται κάθε φορά που βιώνουν στην ενήλικη τους ζωή απειλή οποιασδήποτε μορφή και αν είναι αυτή.

Ενοχές, ντροπή, φόβος
Στην ψυχή τους χαράζονται οι Ενοχές. Ως παιδιά αισθάνονται ένοχα, επειδή σκέφτονται ότι αυτά έδωσαν την αφορμή για την σεξουαλική κακοποίηση ή αισθάνονται ότι αν μιλήσουν, θα σταθούν αφορμή να διαλυθεί η οικογενειακή ισορροπία. Δεδομένου ότι παιδιά που κακοποιούνται έχουν σχέση εμπιστοσύνης, εξάρτησης και στοργής με το δράστη, τον αγαπούν, δεν μπορούν να πιστέψουν ότι αυτός κάνει κάτι «κακό».
Τα κορίτσια ιδιαίτερα που κακοποιήθηκαν, ντρέπονται για την ύπαρξή τους, είναι βρώμικες, αηδιασμένες από τον εαυτόν τους. Δολοφονούν τις περισσότερες φορές κάθε γυναικείο χαρακτηριστικό που το θεωρούν αιτία για το βιασμό τους.
Τα σεξουαλικά κακοποιημένα παιδιά αισθάνονται μεγάλη αδυναμία. Ο φόβος γίνεται το κύριο συναίσθημα της ζωής των πασχόντων. Λειτουργούν κάτω από φόβο σε κάθε φάση της ζωής τους: κοιμούνται με φόβο, κυκλοφορούν με φόβο, εργάζονται με το φόβο της απροσδόκητης επίθεσης.
Η σοβαρότερη συνέπεια είναι αυτή της χαμηλής αυτοεκτίμησης. Μέσα στους φόβους, στις ανασφάλειες, στην έλλειψη εμπιστοσύνης προς τα πρόσωπα κύρους (γονείς), αδυνατούν να εκτιμήσουν τον εαυτό τους, τις δυνατότητες του, να αποκτήσουν τα δικά τους φτερά να πετάξουν. Ζουν στο περιθώριο όλων των δραστηριοτήτων με δυσκολία να συμμετέχουν στη χαρά της ζωής.

Κλονισμός εμπιστοσύνης
Η σεξουαλική κακοποίηση κλονίζει φοβερά την εμπιστοσύνη του θύματος προς το περιβάλλον του. Δεν δημιουργούν σχέσεις εμπιστοσύνης, φιλίας. Δεν «ημερώνουν», δεν γαληνεύουν, δεν καταθέτουν συναισθήματα. Ζουν το δράμα τους πίσω πολλές φορές από ένα ψεύτικο χαμόγελο ή ακόμα και μια εικόνα δυναμικού ατόμου.
Δεν υπάρχουν μέτρα προφύλαξης αποκλειστικά από την σεξουαλική κακοποίηση, Υπάρχει μόνο η λέξη «γονιός». Γονιός είναι η διαδικασία της παροχής, προώθησης και υποστήριξης της φυσικής, συναισθηματικής, κοινωνικής και νοητικής ανάπτυξης ενός παιδιού από τη βρεφική ηλικία μέχρι την ενήλικη ζωή. Συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες, στις φιλίες και στις σχολικές εργασίες του παιδιού. Μαθαίνει όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν την καθημερινότητα του. Φτιάχνει με το παιδί το δικό τους κώδικα επικοινωνίας. Είναι άγρυπνος. Αντιλαμβάνεται τη γλώσσα του σώματος του παιδιού του, τη φωνή του. Είμαι κοντά στο παιδί μου, σημαίνει καμαρώνω που είμαι γονιός.
 
* Η Στέλλα Σπύρου είναι κλινική ψυχολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey