Πρακτικές συμβουλές για ασφαλείς και ανέμελες εξορμήσεις στην εξοχή με παιδιά

20/05/2016 - 23:09

Τώρα που ανοίγει πλέον ο καιρός και κλείνουν τα σχολεία είναι ευκαιρία για τις οικογένειες να ξεφύγουν από την αγχωτική και στενάχωρη καθημερινότητά τους και να εκμεταλλευτούν στιγμές χαλάρωσης και παιχνιδιού, κοντά στην όμορφη φύση του τόπου μας και κάτω από το καταγάλανο ελληνικό ουρανό.

Τώρα που ανοίγει πλέον ο καιρός και κλείνουν τα σχολεία είναι ευκαιρία για τις οικογένειες να ξεφύγουν από την αγχωτική και στενάχωρη καθημερινότητά τους και να εκμεταλλευτούν στιγμές χαλάρωσης και παιχνιδιού, κοντά στην όμορφη φύση του τόπου μας και κάτω από το καταγάλανο ελληνικό ουρανό.

Όταν όμως έχουμε μαζί μας παιδιά, καλό είναι να λαμβάνουμε κάποια προληπτικά μέτρα ώστε να μην έχουμε δυσάρεστα απρόοπτα.

Ασφάλεια στο αυτοκίνητο
α) Επειδή το καλοκαίρι αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες εντός του αυτοκινήτου, πριν επιβιβαστείτε σ’ αυτό ανοίξτε πρώτα πόρτες και παράθυρα ώστε να αεριστεί ο χώρος και να πέσει η θερμοκρασία στο εσωτερικό. Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, όπως και οι ηλικιωμένοι, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε θερμική εξάντληση (κεφαλαλγία, εμετοί, πυρετός, κακουχία) αλλά και στη θερμοπληξία (επείγουσα κατάσταση με εικόνα εγκεφαλίτιδας και πολύ υψηλό πυρετό).
β) Τα παιδιά έως και 13 ετών πρέπει να κάθονται πάντα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου προσδεμένα κατάλληλα. Ηλικίες 0 - 8 ετών πρέπει να κάθονται σε ειδικά για την ηλικία και το βάρος του σώματός τους καθισματάκια αυτοκινήτου, που θα είναι σωστά στερεωμένα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Ηλικίες 8 - 13 ετών κάθονται σε ειδικά ανυψωτικά καθίσματα έτσι ώστε, όταν προσδένονται με τη ζώνη του αυτοκινήτου, το πάνω μέρος της ζώνης να περνά από το μέσον του ώμου διαγωνίως στο στήθος ενώ το κάτω στη βάση των μηρών και όχι πάνω από την κοιλιά του παιδιού. Φοράμε ζώνη πάντα μέσα στο αυτοκίνητο, έστω και για μια διαδρομή ολίγων μέτρων.

γ) Μην αφήνετε ποτέ -ούτε για μισό λεπτό (ώστε να αγοράσετε π.χ. εφημερίδα)- βρέφη και νήπια μόνα τους μέσα στο αυτοκίνητο. Ελλοχεύει κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος (π.χ. άνοιγμα πόρτα και έξοδος στο δρόμο, εγκλωβισμός εντός, ασφυξία, θερμοπληξία, αρπαγή).
δ) Μην ξεχνάτε να κάνετε τακτικό έλεγχο στο αυτοκίνητό σας.

Ηλιοπροστασία
Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες αιχμής μεταξύ 11 πρωί και 4 απόγευμα. Παρά τη συνεχή ενημέρωση από τα ΜΜΕ και τους ειδικούς επιστήμονες για την επικινδυνότητα πλέον των υπεριωδών ακτινών UVB και UVA του ήλιου (που αυξάνονται λόγω ελάττωσης στρώματος όζοντος στη στρατόσφαιρα) για πρόκληση καρκίνου του δέρματος, οι ελληνικές οικογένειες και η νεολαία επιμένουν να πηγαίνουν στην παραλία μεσημεριανές ώρες. Οι ογκολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη στατιστικά σημαντική αύξηση των κρουσμάτων του καρκίνου δέρματος και μάλιστα του μελανώματος (την πλέον επιθετική μορφή) τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η βλαπτική δράση των ακτινών ηλίου στο δέρμα μας είναι συσσωρευτική και ότι τα ηλιακά εγκαύματα (κοκκινίσματα δέρματος), ιδιαίτερα στην παιδική και εφηβική ηλικία, προδιαθέτουν για καρκίνο του δέρματος. Πρέπει να αλλάξουμε στάση και να μην υποθηκεύουμε στα παιδιά μας τον κίνδυνο για καρκίνο στο μέλλον. Προστατεύουμε τα παιδιά μας με αντιηλιακές κρέμες με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 20. Απλώνουμε την αντιηλιακή κρέμα 30 λεπτά πριν την έξοδό μας και ανανεώνουμε κάθε 2 ώρες. Προτιμούμε αντιηλιακές κρέμες με φυσικά φίλτρα για βρέφη (άνω των 6 μηνών), νήπια και παιδιά με ατοπικά δέρματα (αλλεργίες-εκζέματα).

Τα βρέφη κάτω των 6 μηνών δεν τα εκθέτουμε στον ήλιο στην παραλία. Προσοχή διότι η ομπρέλα δεν προφυλάσσει από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, καθώς αυτές αντανακλώνται στην άμμο και το νερό.
Βέβαια ο ήλιος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση βιταμίνης D (που τόσο απαραίτητη είναι στον οργανισμό για γερά κόκαλα και ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα), αλλά γι’ αυτό τον λόγο αρκεί μια καθημερινή έκθεση στον ήλιο 15 λεπτών και βέβαια όχι σε ώρες αιχμής.

Προτιμούμε ευάερα, ανοιχτόχρωμα, βαμβακερά ρούχα που καλύπτουν τα περισσότερα μέρη του σώματος καθώς και καπέλα που προστατεύουν πρόσωπο, αυτιά και αυχένα. Αποφεύγουμε να φοράμε έντονα χρώματα και αρώματα, γιατί προσελκύουν έντομα. Τέλος δεν ξεχνάμε γυαλιά ηλίου ακόμα και σε πολύ μικρές ηλικίες (άνω των 6 μηνών), διότι η έκθεση των ματιών στον ήλιο επίσης δρα αθροιστικά από την παιδική ηλικία και ενοχοποιείται για καταρράκτη και αμφιβληστροειδοπάθειες.

Παρέχουμε στα παιδιά μας συχνά νερό και φροντίζουμε η δίαιτά τους να είναι ελαφριά με μικρά συχνά γεύματα πλούσια σε λαχανικά και φρούτα. Μη ξεχνάτε ότι οι τροφές πολύ γρήγορα αλλοιώνονται το καλοκαίρι εκτός ψυγείου. Δεν ταΐζουμε κανένα στην οικογένεια για τουλάχιστον 3 ώρες πριν επισκεφθούμε θάλασσα ή πισίνα.

Προστασία από ατυχήματα
Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι πνιγμοί αποτελούν τη δεύτερη συχνότερη αιτία ατυχημάτων στη χώρα μας για τις ηλικίες 0 - 14 ετών. Κάθε χρόνο καταγράφονται στην Ελλάδα 10 - 14 πνιγμοί (θάνατοι) σε παιδιά και πολλαπλάσιοι παρ’ ολίγον πνιγμοί, οι οποίοι όμως, λόγω της εγκεφαλικής υποξίας που προκαλούν, δυστυχώς συχνά οδηγούν σε νευρολογικά υπολείμματα. Επομένως δεν πρέπει να αφήνουμε ούτε δευτερόλεπτο τα μικρά παιδιά χωρίς την άγρυπνη και απερίσπαστη επιτήρησή μας όταν αυτά βρίσκονται πλησίον νερού (π.χ. θάλασσα, πισίνα, στέρνα, πηγάδι, ρυάκι, μπανιέρα κ.ά.). Τα μικρά παιδιά πνίγονται ακόμη και σε βάθος ολίγων εκατοστών νερού!

Η επίβλεψη πρέπει να γίνεται από υπεύθυνο ενήλικα και όχι από μεγαλύτερα παιδιά ούτε από υπερήλικα. Ακόμα και όταν φοράνε σωσίβιο και μπρατσάκια ή γνωρίζουν κολύμπι, πάλι πρέπει να τα επιτηρούμε.

Διδάξτε τα παιδιά σας να μην περπατάνε σε χωράφια με ψηλά χόρτα (κίνδυνος φιδιών) και να μην σηκώνουν μεγάλες πέτρες ή κούτσουρα, όπου μπορεί να κρύβονται σκορπιοί ή φίδια. Προσοχή σε εγκαταλελειμμένα σπίτια, οικοδομές ή σωρούς από άχρηστα αντικείμενα.
Έχετε πάντα κοντά σας σε δροσερό μέρος ένα Κουτί Α΄ Βοηθειών που να περιέχει:

- Αντισηπτικό (Oξυζενέ, Betadine), αποστειρωμένες γάζες, βαμβάκι, τσιρότα, λευκοσίλκ, επιδέσμους ελαστικούς, ψαλίδι, παραμάνα.
- Σιρόπι ή υπόθετα Αντιπυρετικού - Παυσίπονου φαρμάκου (π.χ. Depon, Ponstan, Algofren).
- Αντιισταμινικό σιρόπι (π.χ. Xozal), αντιισταμινική αλοιφή (π.χ. Fenistil), κορτιζονούχα αλοιφή με αντιβιοτικό (π.χ. Fucicort), εντομοαπωθητική λοσιόν.

- Ενημερωθείτε από τον παιδίατρό σας για τις δόσεις φαρμάκων και αν τυχόν πρέπει να έχετε κάποιο άλλο φάρμακο μαζί σας (π.χ. ένεση αδρεναλίνης, εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά κ.ά.) ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού σας.

Καλό Καλοκαίρι!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey