Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Πριν από λίγο καιρό από τις πάντα προσεγμένες εκδόσεις «Τόπος» κυκλοφόρησε ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο βιβλίο. Ο αρχιμάγειρας Νίκος Φωτιάδης, με αφετηρία μερικά από τα πιο γνωστά «μαγειρικά» ρεμπέτικα και παραδοσιακά τραγούδια, συγκεντρώνει στο «Μουσικό περίδρομο»εύγευστες ελληνικές συνταγές που αντλούν την έμπνευσή τους από τη μουσική μας παράδοση.
Το βιβλίο, που προλογίζουν ο Παναγιώτης Κουνάδης και ο Ηλίας Μαμαλάκης, συνοδεύεται από CD με 16 επιλεγμένα τραγούδια σε σύγχρονες επανεκτελέσεις από τους Γιάννη Κότσιρα, Μπάμπη Τσέρτο, Νάντια Καραγιάννη, Πάνο Ρεντίφη, Γιώτα Λιαποπούλου (επιμέλεια: Βαγγέλης Μαχαίρας), τα σχήματα «Ρεμπετιέν» και «Ρομβία» κ.ά., ώστε να μεταφέρει πλήρως στον αναγνώστη την ατμόσφαιρα που το εμπνέει. Για πρώτη φορά ηχογραφούνται, ειδικά για την παρούσα έκδοση, τα τραγούδια «Αχ φασουλάδα», σε στίχους των εξόριστων του Άη Στράτη, και «Ελ Ντάμπα», σε στίχους των εξόριστων του στρατοπέδου της Ελ Ντάμπα.
Για τη θαυμάσια και χορταστική αυτή έκδοση μιλήσαμε με το συγγραφέα, ερευνητή και αρχιμάγειρα Νίκο Φωτιάδη, ο οποίος εργάζεται στις κουζίνες επί 38 συναπτά έτη, με πολλές βραβεύσεις (Αστέρι Michelin, χρυσούς σκούφους, βραβεύσεις σε διαγωνισμούς μαγειρικής κ.λπ.).
Τι ακριβώς είναι ο «Μουσικός περίδρομος»;
«Είναι ένα βιβλίο που σκαλίζει μνήμες γευστικές, γεμάτες αρώματα μυρωδικών, μπαχαρικών, εδεσμάτων που ευχαριστούν το στομάχι και ευφραίνουν την καρδιά. Που φέρνει θύμισες από τα παλιά, μέσα από στίχους και μουσικές, για το πώς αγαπούσαν, το πώς ζούσαν, τι έτρωγαν και το πώς πάντρευαν τα εκλεκτά εδέσματα με όλα τα προηγούμενα.
Ένα βιβλίο που δεν θέλει να “ξεχάσουμε” το τι περάσαμε ως λαός, τα γευστικά ήθη και συνήθειές μας, το γευστικό πλούτο μας, μέσα από την απλότητα και το πάντρεμα του φαγητού και του ποτού με τον έρωτα».
Πώς προέκυψε η ιδέα δημιουργίας αυτού του βιβλίου;
«Αστραπιαία. Όταν κάποιοι φίλοι μού είπαν για ρεμπέτικα τραγούδια που μιλούν για φαγητό, θυμήθηκα τα τραγούδια με τα οποία μεγάλωσα στην Καβάλα, όπου στα γλέντια μας πάντα έπαιζε το “Παστουρμά”, το “Δημητρούλα μου” κ.ά. Εκείνη τη στιγμή λοιπόν σκέφτηκα ότι αυτό πρέπει να γίνει βιβλίο. Όσο περνούσε ο καιρός, στριφογύριζε στο μυαλό μου η επιθυμία το βιβλίο να ανακαλεί τα γλέντια της εποχής εκείνης των παιδικών μου χρόνων και έτσι αποφάσισα να το συνοδεύσω και με CD».
Ποιες δυσκολίες συναντήσατε στη διάρκεια της έρευνάς σας;
«Η πρώτη δυσκολία ήταν στη συγκέντρωση των πιο αντιπροσωπευτικών τραγουδιών, που μέσα από τους στίχους τους περιγράφονται φαγητά και τρόφιμα. Σοβαρή δυσκολία επίσης αντιμετώπισα στην εξακρίβωση των στίχων, οι οποίοι θέλαμε να αποδοθούν στην πρωτότυπη μορφή τους (καθώς πολλά τραγούδια κυκλοφόρησαν σε διάφορες εκτελέσεις), αλλά και στην ταυτοποίηση των συντελεστών κάποιων τραγουδιών και της ημερομηνίας πρώτης ηχογράφησης. Εδώ όμως πρέπει να πω ότι, αν δεν είχα ως επιμελήτρια την κυρία Άρτεμη Λόη, δεν θα τα κατάφερνα.
Άλλη δυσκολία ήταν οι συνταγές που θα τα συνόδευαν. Οι συνταγές του βιβλίου εμπνέονται από τα τραγούδια, που σημαίνει ότι θα έπρεπε να μας μεταφέρουν τις γεύσεις και τα φαγητά της εποχής των τραγουδιών, αλλά να “εμπνέουν” ταυτόχρονα και τους σύγχρονους αναγνώστες να τις μαγειρέψουν!»
Πού αποδίδετε τη συχνή αναφορά τροφών και φαγητών στο παλιό λαϊκό
και ρεμπέτικο τραγούδι; Υπάρχει κάτι ανάλογο στα πιο σύγχρονα τραγούδια;
«Ο λαός μας, ειδικά εκείνη την εποχή, περνούσε πολύ δύσκολα: Μικρασιατική καταστροφή, προσφυγιά, φτώχεια, κατατρεγμοί, ανεργία, πόλεμοι, εμφύλιος, εξορία. Είναι αντιληπτό από όλους ότι η τροφή και η εύρεσή της δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Στις παραγκουπόλεις που δημιουργήθηκαν αναπτύχθηκε όμως το ρεμπέτικο τραγούδι, το οποίο μίλαγε για τι άλλο;
Για την καθημερινότητά τους, για τον έρωτα και τις δυσκολίες του, αλλά και το φαγητό, που εκείνη την εποχή δεν υπήρχε στη συνείδηση των ανθρώπων ως εμπόρευμα, αλλά ως αγαθό. Το εκτιμούσαν ως το βασικότερο αγαθό μετά το νερό που τους έδινε ζωή. Ήταν λογικό λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι να του δώσουν μεγάλη αξία και να το εντάξουν στους στίχους των τραγουδιών τους. Σήμερα δεν βγαίνουν συχνά τέτοια τραγούδια, γιατί δεν υπάρχουν οι συνθήκες του τότε, αλλά ποτέ δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει…».
Ποια είναι η σωστή συνταγή για ένα νόστιμο φαγητό και για ένα πετυχημένο τραγούδι;
«Η σωστή συνταγή είναι αυτή που γίνεται με καλής ποιότητας υλικά και μεράκι!
Για το πετυχημένο τραγούδι, η σωστή συνταγή, κατά την άποψή μου, είναι να αγγίζει τις καρδιές του λαού μας, να εκφράζει τη ζωή του, τα όνειρα του και τους πόθους του».