Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Με χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εγκρίθηκε το σχέδιο έκτακτων μέτρων, που προβλέπει την εισαγωγή επιπλέον 70.000 τόνων αφορολόγητου ελαιόλαδου από την Τυνησία το 2016 και το 2017.
Οι ευρωβουλευτές, ωστόσο, υποχρέωσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκδώσει μια ενδιάμεση αξιολόγηση και επικαιροποίηση των μέτρων εάν αποδειχθεί ότι αυτά βλάπτουν τους Ευρωπαίους ελαιοπαραγωγούς. Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν, επίσης, από την Επιτροπή να εξασφαλίσει την παρακολούθηση των εισαγωγών από την αρχή μέχρι το τέλος.
Για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των Ευρωπαίων παραγωγών ελαιόλαδου, υπογραμμίζει η ανακοίνωση, οι ευρωβουλευτές εισήγαγαν πρόσθετες εγγυήσεις καθώς και τη διασφάλιση με μία ρήτρα παρακολούθησης ότι όλες οι ποσότητες ελαιόλαδου στο πλαίσιο της ποσόστωσης έχουν παραχθεί εξ ολοκλήρου στην Τυνησία και εισάγονται απευθείας από τη χώρα αυτή.
Ωστόσο, απέρριψαν την πρόταση ενδεχόμενης παράτασης των έκτακτων μέτρων ενίσχυσης πέρα από τα δύο έτη. Πρόκειται για την υπόθεση των αδασμολόγητων εισαγωγών ελαιολάδου που το προηγούμενο φθινόπωρο είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στη χώρα μας. Στο στόχαστρο των επικριτών του μέτρου αυτού είχε βρεθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.
Η κριτική προς την κυβέρνηση στο συγκεκριμένο ζήτημα ήταν εντελώς αβάσιμη για όσους γνωρίζουν το χώρο του ελαιολάδου, διότι έτσι κι αλλιώς οι εισαγωγές ελαιολάδου από την Τυνησία είναι αδασμολόγητες χάρη στις μόνιμες ρυθμίσεις που ισχύουν.
Επιπλέον, το τυνησιακό λάδι είναι πιο ακριβό από το ελληνικό σε πάρα πολλές περιπτώσεις και κατά συνέπεια δεν υπάρχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τα εισαγόμενα λάδια.
Έντυπη έκδοση της Εφημερίδας Εμπρός