Μέλη ΜΚΟ στον Εισαγγελέα για διευκόλυνση εισόδου προσφύγων

14/01/2016 - 17:49

Το θέμα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, καθώς με ανακοίνωσή τους Ισπανοί φωτογράφοι καταγγέλλουν ότι "εκτός από εθελοντές έχουν συλληφθεί και φωτογράφοι από την ελληνική αστυνομία και τη Frontex που ουδεμία σχέση έχουν με διακίνηση μεταναστών, καθώς βρίσκονται και βοηθούν στις διασώσεις" 

Στην σύλληψη πέντε μελών ΜΚΟ προχώρησε σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες ο Λιμεναρχείο Μυτιλήνης και παραπέμπονται στον εισαγγελέα για διευκόλυνση παράνομης εισόδου στη χώρα προσφύγων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Ηλία Μαραβά για την ΕΡΑ Αιγαίου. Το Λιμεναρχείο υποστηρίζει πως οι συλληφθέντες, δύο Δανοί και τρεις Ισπανοί ρυμουλκούσαν από τα Τουρκικά χωρικά ύδατα βάρκες με πρόσφυγες στις ακτές της Λέσβου και συγκεκριμένα στην περιοχή του αεροδρομίου Μυτιλήνης.

Ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε εκδοθεί καμία ανακοίνωση από το Λιμενικό Σώμα για τις συλλήψεις αυτές.

Πιθανότατα,  όμως, οι συλλήψεις εντάσσονται στο νέο πλαίσιο με το οποίο αντιμετωπίζονται οι ΜΚΟ που δουν στην Λέσβο και γενικότερα στα νησιά του Αιγαίου από την Frontex και τις ελληνικές διωκτικές αρχές. Μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενεργότερο ρόλο της Frontex στην αποτροπή εισόδου των προσφύγων στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να σημειωθεί ότι μια από τις γνωστότερες μη κυβερνητικές, οι Γιατροί χωρίς σύνορα, τις προηγούμενες ημέρες ανακοίνωσαν ότι σταματούν επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων στην Μεσόγειο. 

Το θέμα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, καθώς με ανακοίνωσή τους Ισπανοί φωτογράφοι καταγγέλλουν ότι "εκτός από εθελοντές έχουν συλληφθεί και φωτογράφοι από την ελληνική αστυνομία και τη Frontex που ουδεμία σχέση έχουν με διακίνηση μεταναστών, καθώς βρίσκονται και βοηθούν στις διασώσεις" 

Update

Με την κατηγορία της διευκόλυνσης παράνομης εισόδου στη χώρα προσφύγων και μεταναστών οδηγούνται στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης πέντε εργαζόμενοι σε δυο μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που επιχειρούν στη Λέσβο.

Από τους συλληφθέντες οι δυο είναι μουσουλμάνοι, αραβικής καταγωγής, υπηκοότητας Δανίας και οι τρεις Ισπανοί που δηλώνουν πυροσβέστες, κρατικοί υπάλληλοι, ενώ στη Λέσβο εργάζονται εθελοντικά ως διασώστες στα πλαίσια άδειας από την υπηρεσία τους.

Οι πέντε συνελήφθησαν σήμερα το πρωί επιβαίνοντες στο ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος το οποίο ανήκει σε μια από τις δυο οργανώσεις. 

Σύμφωνα με τη δικογραφία ευρισκόμενοι στην οριογραμμή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επιχειρούσαν ρυμουλκώντας βάρκες με μετανάστες χωρίς αυτές ή οι επιβαίνοντες σε αυτές να κινδυνεύουν, ενώ ήταν παρόν σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Επίσης σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού Σώματος επιχειρούσαν για ακόμα μια φορά χωρίς να ενημερώσουν τις αρχές για τη δράση τους.

Σημειώνεται ότι τρεις από αυτούς,το μεσημέρι της Πέμπτης, είχαν προσαχθεί από τις Λιμενικές αρχές για ανάλογο περιστατικό.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των πέντε κατηγορουμένων στους οποίους απευθύνθηκε το ΑΜΠΕ, είπαν ότι θα προβούν σε δηλώσεις μετά τη μελέτη της δικογραφίας και αφού προηγουμένων απαγγελθούν κατηγορίες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey