Ουραγοί στην Ευρώπη

Στη Μυτιλήνη οι χειρότερες τιμές ελαιολάδου

24/11/2015 - 15:56

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο ISMEA της Ιταλίας, η μέση τιμή χονδρικής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ελλάδα, την εβδομάδα 9 ως 15 Νοεμβρίου, ήταν 3,60 ευρώ ανά κιλό. Στην Σπάρτη, η τιμή έφθανε στα 3,88 ευρώ το κιλό, στην Καλαμάτα στα 3,48 ευρώ το κιλό και στην Πύλο στα 3,45 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο ISMEA της Ιταλίας, η μέση τιμή χονδρικής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ελλάδα, την εβδομάδα 9 ως 15 Νοεμβρίου, ήταν 3,60 ευρώ ανά κιλό. Στην Σπάρτη, η τιμή έφθανε στα 3,88 ευρώ το κιλό, στην Καλαμάτα στα 3,48 ευρώ το κιλό και στην Πύλο στα 3,45 ευρώ το κιλό.

Εκείνη την εβδομάδα συγκεκριμένα, η ΕΑΣ Λέσβου ανακοίνωσε τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 3,15 ευρώ ανά κιλό. Ακόμη κι αν στην τιμή αυτή προστεθεί η προμήθεια 2,5% που δίνεται στους συνεταιρισμούς, η τιμή παραγωγού της Λέσβου απέχει πολύ από τις χονδρικές τιμές στην υπόλοιπη χώρα.

Λες και προέρχονται από άλλο πλανήτη, μοιάζουν οι μέσες τιμές χονδρικής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ιταλία 3,82 ευρώ το κιλό και της Τυνησίας 3,83 ευρώ το κιλό. Η μέση χονδρική τιμή που δίνει το Ινστιτούτο για την Ισπανία, είναι οριακά ανώτερη από την αντίστοιχη ελληνική 3,61 ευρώ ανά κιλό. Βέβαια υπάρχουν περιοχές με ανώτερες του μέσου όρου τιμές. Π.χ. στο Borgas, η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου είναι 3,81 ευρώ ανά κιλό και στην Granada 3,65 ευρώ ανά κιλό.

Έντυπη έκδοση της Εφημερίδας Εμπρός

Θλιβερή είναι η εικόνα από την σύγκριση των τιμών και στις άλλες ποιοτικές κατηγορίες του ελαιολάδου. Στα 2,92 ευρώ η μέση χονδρική τιμή του παρθένου στην Ιταλία, ενώ 2,80 ευρώ πουλάει ο παραγωγός τον άσσο στη Μυτιλήνη.
Στα 2,40 ευρώ πουλάει ο παραγωγός το βιομηχανικό πεντάρι στη Μυτιλήνη, 2,49 ευρώ ανά κιλό είναι η μέση χονδρική τιμή του στην Ελλάδα.

Λίγο πιο ψηλά είναι στην Κέρκυρα καθώς φθάνει στα 2,53 ευρώ το κιλό. Ενώ στην Ιταλία, η μέση χονδρική τιμή του ανέρχεται στα 2,60 ευρώ το κιλό και στην Ισπανία στα 3,13 ευρώ το κιλό.
Οι παραπάνω αριθμοί αποδεικνύουν ότι οι παραγωγοί ελαιολάδου της Λέσβου …απολαμβάνουν τις χειρότερες τιμές μεταξύ όλων των παραγωγών από τις βασικές ελαιοπαραγωγικές χώρες.

 

Οι τάσεις της αγοράς
Τι θα γίνει φέτος με τις τιμές του λαδιού; Θα συνεχιστεί η πτώση ή θα υπάρξει ανάκαμψη; Κι αν θα έχουμε ανάκαμψη, πότε θα έρθει; Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που βρίσκονται στα χείλη όλων των παραγωγών της Λέσβου και φυσικά ολόκληρης της Ελλάδας.
Η απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα βρίσκεται στην Ισπανία.

Η νέα ελαιοκομική περίοδος ξεκίνησε με αποθέματα ελαιολάδου μόλις 180 χιλιάδων τόνων στην Ισπανία. Τα αποθέματα στις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες ήταν πολύ περιορισμένα στην έναρξη της νέας ελαιοκομικής σεζόν.

Ωστόσο η εικόνα αυτή είναι πλασματική. Διότι επί ένα εξάμηνο όλες οι μεγάλες τυποποιητικές επιχειρήσεις είχαν επιδοθεί σε πρωτοφανείς αγορές ελαιολάδου. Έτσι μεγάλες ποσότητες έχουν αλλάξει αποθήκες και αναμένεται να δοθούν στο λιανικό εμπόριο την κατάλληλη στιγμή, δηλαδή λίγο πριν την έναρξη της νέας ελαιοκομικής περιόδου.

Με συντονισμένο τρόπο, όλοι οι μεγάλοι τυποποιητές σταμάτησαν τις αγορές και έτσι ξεκίνησε η πτώση. Τώρα αγοράζουν μόνο φρέσκα λάδια σε χαμηλές τιμές, για να φτιάξουν τα μείγματα που επιθυμούν από άποψη τιμών αλλά και ποιότητας.

 

Και οι εκτιμήσεις για την παραγωγή
Σε ό,τι αφορά την παραγωγή ελαιολάδου της νέας περιόδου 2015 - 2016, αναμένεται να φθάσει στους 1,2 εκατ. τόνους στην Ισπανία, στην Ιταλία οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 350.000 τόνους, στην Ελλάδα για 320.000 και στην Πορτογαλία για 92.000 τόνους. Αύξηση αναμένεται στην παραγωγή ελαιολάδου και στην Τουρκία, την Τυνησία και το Μαρόκο. Συνολικά η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να ανέλθει σε 2,9 εκατ. τόνους.
Η παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου για το 2015 αναμένεται να διαμορφωθεί πολύ κοντά στους 3 εκατ. τόνους, ενώ οι υπάρχουσες εκτιμήσεις για το 2016 είναι ότι θα καταγράψει αύξηση της τάξης του 5%.
Πρακτικά, τα παραπάνω σημαίνουν ότι η κάμψη των τιμών δεν είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας της αγοράς, δηλαδή της προσφοράς και της ζήτησης, αλλά των εμπορικών παιχνιδιών που κάνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου. Εκτιμούμε πως από την στιγμή που οι ελαιοπαραγωγοί σε όλες τις χώρες της Μεσογείου, είναι πιεσμένοι, είναι πολύ εύκολο για τους εμπόρους να κρατήσουν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα για όσο καιρό θα υπάρχουν διαθέσιμες μεγάλες ποσότητες φρέσκου ελαιολάδου.
Κατά συνέπεια, η πτωτική τάση αναμένεται να αναστραφεί το Πάσχα. Ωστόσο δεν μπορούν να αποκλειστούν έκτακτα γεγονότα που θα αλλάξουν τις τάσεις της αγοράς για μικρό ή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Π.χ. ένας παγετός που θα προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στον ισπανικό ελαιώνα, θα μπορούσε να αλλάξει άρδην το κλίμα στην αγορά.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey