Ο πόλεμος ανάμεσα στους ναυτιλιακούς πράκτορες για την προμήθεια από την έκδοση εισιτηρίων... βουλιάζει τη Μυτιλήνη

Για τα έρμα τα δυο ευρώ!

18/09/2015 - 23:10

Ξαναγεμίζουν οι πλατείες και οι δρόμοι της Μυτιλήνης με πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτή τη φορά όχι γιατί οι χιλιάδες άνθρωποι που φτάνουν στη Λέσβο δεν έχουν καταγραφεί, ή γιατί δεν υπάρχουν καράβια να τους μεταφέρουν στον Πειραιά ή την Καβάλα.

Ξαναγεμίζουν οι πλατείες και οι δρόμοι της Μυτιλήνης με πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτή τη φορά όχι γιατί οι χιλιάδες άνθρωποι που φτάνουν στη Λέσβο δεν έχουν καταγραφεί, ή γιατί δεν υπάρχουν καράβια να τους μεταφέρουν στον Πειραιά ή την Καβάλα.

Αλλά γιατί επί του «πτώματος» της Μυτιλήνης, των πολιτών της και της τοπικής οικονομίας κάποιοι ναυτικοί πράκτορες διαγκωνίζονται για δυο ευρώ το κεφάλι, αδιαφορώντας πότε θα φύγουν οι κάτοχοι των εισιτηρίων που εκδίδουν!

Περίπου δυο ευρώ ανά εισιτήριο είναι η προμήθεια που εισπράττουν οι πράκτορες από κάθε έναν που επιβιβάζεται στα πλοία της γραμμής με προορισμό τον Πειραιά ή την Καβάλα.

Η κατάσταση στο λιμάνι της Μυτιλήνης γίνεται ξανά τραγική. Οι δημόσιοι χώροι της πόλης έχουν καταληφθεί.

Τα Τσαμάκια γεμάτα από σκηνές και ανθρώπους που κοιμούνται όπου βρουν. Η Πυροσβεστική επεμβαίνει συνεχώς σβήνοντας εστίες φωτιάς που μπαίνουν η μια μετά την άλλη στο αλσύλλιο και οι εθελοντές παρεμβαίνουν συνεχώς.

Σκουπίδια ξανά παντού από το Κιόσκι μέχρι την πλατεία Σαπφούς, ενώ ο κυρίως χώρος του λιμανιού έχει μετατραπεί σε έναν τεράστιο καταυλισμό.

Χθες υπολογιζόταν σε 5.000 ο αριθμός όσων παρέμεναν στο λιμάνι και τη γύρω περιοχή, ενώ αμείωτες συνεχίζονταν οι αφίξεις στις βόρειες κυρίως αλλά και στις ανατολικές ακτές εν όψει των ανέμων που η Μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει για τη Δευτέρα. Και φυσικά οι συνεπακόλουθες απελευθερώσεις από τους καταυλισμούς.

Κι αυτή η κατάσταση, αν και χθες το πρωί αναχώρησε το πλοίο «Terra Jet» με 1.800 επιβαίνοντες και τα πλοία της «Blue Star Ferries» με 3.000.

Σήμερα Σάββατο αναμένεται να αναχωρήσουν 2.500 άτομα με το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και 1.600 άτομα με τα πλοία της «Hellenic Sea Ways» συνολικά δηλαδή χθες και σήμερα έφυγαν ή θα φύγουν 8.900 άτομα. Παρ’ όλα αυτά όμως το λιμάνι δεν αδειάζει.

Ξανά και ξανά…
Η έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και στις ακτοπλοϊκές εταιρείες και τους τοπικούς αντιπροσώπους τους δημιουργεί εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες. Αρκετοί ήταν χθες αυτοί που μένανε στο λιμάνι και είχαν εισιτήρια αναχώρησης για την επόμενη εβδομάδα. Χαρακτηριστικά να σημειωθεί ότι πολλοί είναι αυτοί που αναχωρούν σήμερα με το «Αριάδνη» και οι οποίοι είχαν εκδώσει εισιτήριο την περασμένη Τετάρτη. Δηλαδή υποχρεώθηκαν να μείνουν στο λιμάνι, στους δρόμους και στις πλατείες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πόλη επί τέσσερις ημέρες.

Την ίδια ώρα τα έκτακτα δρομολόγια πλοίων όπως το «Terra Jet» χθες αλλά και το «Ελευθέριος Βενιζέλος» προχθές ακόμα και σήμερα δυσκολεύονταν να πετύχουν πληρότητα.
Αιτία για τα παραπάνω; Τα δυο ευρώ το κεφάλι που αντιστοιχούν στην προμήθεια του ναυτιλιακού πράκτορα που εκδίδει το κάθε εισιτήριο. Και στον άγριο υπόγειο πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις ναυτιλιακές εταιρείες για τη μερίδα του λέοντος των χιλιάδων φυγάδων του πολέμου και της μεταφοράς τους.

Ήδη ο πόλεμος αυτός είχε και θύματα.
Η αποκλειστικότητα στην εκπροσώπηση του «Terra Jet» από ένα ναυτιλιακό γραφείο προκάλεσε τις αντιδράσεις άλλων πρακτόρων. Ακολούθησε η σύγκρουση ανάμεσα σε πράκτορα που εκπροσωπούσε τόσο τα πλοία της «Hellenic Seaways» όσο και αποκλειστικά εκπροσωπούσε το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η «Hellenic Seaways» θεώρησε ότι λειτουργεί προνομιακά υπέρ της ΑΝΕΚ πλοιοκτήτριας του «Ελευθέριος Βενιζέλος» και διέκοψε τη συνεργασία της με το συγκεκριμένο γνωστό πράκτορα. Ακολούθησε το αίτημα της ΑΝΕΚ προς τους πράκτορες που ζητούσαν να πρακτορεύσουν και το «Ελευθέριος Βενιζέλος» να προσκομίσουν εγγυητική επιστολή από τράπεζα ύψους 50.000 ευρώ προκειμένου να τους επιτραπεί να εκδίδουν εισιτήρια… Κάπως έτσι ο πόλεμος γενικεύτηκε και η πόλη βουλιάζει.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις αθρόες απελευθερώσεις από τους καταυλισμούς της Μόριας και του Καρά Τεπέ και στη συνέχεια της κίνησης όλων αυτών των ανθρώπων προς την πόλη -χωρίς να έχει εξασφαλιστεί εισιτήριο- οδηγούν σε αδιέξοδο. Κι αυτό γιατί η έκδοση εισιτηρίων από τους καταυλισμούς και όχι στο λιμάνι και η μετακίνηση των ανθρώπων λίγες ώρες πριν την αναχώρηση του πλοίου δεν έχει γίνει κατορθωτή.

Υπηρεσιακοί παράγοντες έκαναν χθες λόγο για πολύ σοβαρό πρόβλημα του οποίου η λύση απαιτεί άμεσο συντονισμό των ναυτιλιακών πρακτόρων και των ακτοπλοϊκών εταιρειών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey