Διερευνητικές επαφές με το Επιμελητήριο Μόσχας

14/07/2015 - 17:42

Τη Μυτιλήνη επισκέφθηκε την περασμένη Τρίτη ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Μόσχας Σουρέν Βαρτανιάν (Suren Vardanyan).

Τη Μυτιλήνη επισκέφθηκε την περασμένη Τρίτη ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Μόσχας Σουρέν Βαρτανιάν (Suren Vardanyan).

Κατά την επίσκεψή του συναντήθηκε με εκπροσώπους του Δήμου Λέσβου, του Επιμελητηρίου Λέσβου, του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, της Ένωσης τουριστικών, ναυτιλιακών και ταξιδιωτικών πρακτόρων Λέσβου και της Ένωσης ενοικιαζομένων δωματίων. Η συνάντηση έγινε σε καφετέρια της Μυτιλήνης και όχι στο χώρο κάποιου από τους προαναφερόμενους φορείς.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Βαρτανιάν ανέλυσε στους τοπικούς φορείς τις δυνατότητες ανάπτυξης των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία και τον τρόπο που μπορούν να ξεπεραστούν τα εμπόδια που δημιουργεί το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από τις ρωσικές αρχές ως απάντηση στα μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκτενής ήταν και η συζήτηση που έγινε για τις δυνατότητες ανάπτυξης της τουριστικής κίνησης από τη Ρωσία προς τη Λέσβο.

Μείωση μετά το εμπάργκο
Στη Μόσχα και ευρύτερα στη Ρωσία η παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων που εξήγαγαν νωπά λαχανικά, φρούτα και τρόφιμα μειώθηκε δραστικά μετά την επιδείνωση των σχέσεων Ρωσίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης και την επιβολή περιοριστικών μέτρων.

Την ευκαιρία αυτή εκμεταλλεύτηκαν οι τουρκικές επιχειρήσεις του κλάδου, που αύξησαν σημαντικά τις εξαγωγές τους στη Ρωσία. Βασικά ελληνικά προϊόντα, όπως είναι το κρασί και το λάδι, έχουν πολύ μικρή παρουσία στη ρωσική αγορά, ενώ καλύτερη είναι η κατάσταση για τη φέτα. Ωφελημένες από το εμπάργκο βγήκαν και οι εταιρείες που προωθούν κινεζικά, αργεντίνικα, χιλιανά και μεξικάνικα προϊόντα. Πολλές επιχειρήσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξάγουν προϊόντα δημιούργησαν εταιρείες στην Κιργιζία, στην οποία εξάγουν τα προϊόντα τους, τα οποία στη συνέχεια επανεξάγονται στη Ρωσία.

Ουσιαστικά ο κ. Βαρτανιάν υπέδειξε την παραπάνω τακτική ως λύση για τις ελληνικές εξαγωγές νωπών τροφίμων.

Η Ρωσία ως βιομηχανική χώρα ενδιαφέρεται να εξάγει πετρελαιοειδή, προϊόντα και υπηρεσίες πληροφορικής, προϊόντα και υπηρεσίες του κλάδου της ενέργειας. Επίσης, ενδιαφέρεται να εξαγοράσει ελληνικές επιχειρήσεις στους κλάδους αυτούς, όπως και στο κλάδο των μεταφορών (π.χ. ελληνικοί σιδηρόδρομοι).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε η πρώτη συζήτηση για μια πιθανή συνεργασία του Δήμου Λέσβου με ρωσικές επιχειρήσεις που κατασκευάζουν ανεμογεννήτριες, προκειμένου να εγκατασταθούν νέες ανεμογεννήτριες στο αιολικό πάρκο που διαθέτει ο Δήμος.

Τουρισμός
Η υποτίμηση του ρουβλιού, σε συνδυασμό με τη μείωση του εισοδήματος των Ρώσων πολιτών, έχει μειώσει τη δυνατότητά τους να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό. Μπορούν όμως να επισκεφθούν τη Λέσβο και γενικότερα την Ελλάδα από τον Οκτώβριο ως τον Απρίλιο. Δηλαδή την περίοδο που είναι μειωμένη η τουριστική κίνηση και εξίσου μειωμένο το κόστος διαμονής.

Η Λέσβος είναι άγνωστη ως νησί στους Ρώσους, σε αντίθεση με την Κέρκυρα και την Κρήτη που είναι πολύ γνωστά. Κατά την εκτίμηση του κ. Βαρτανιάν, οι Ρώσοι τουρίστες θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν για θρησκευτικό, ιαματικό και περιπατητικό τουρισμό. Μια διαφημιστική καμπάνια για το νησί στη Ρωσία θα πρέπει να στηρίζεται στην προβολή των τοπικών προϊόντων, του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος.

Ο συνδυασμός της τουριστικής προβολής με μια καμπάνια προβολής των τοπικών προϊόντων μπορεί να αποδειχθεί πολλαπλά επωφελής.

 

Μεγάλο οικονομικό κέντρο η Μόσχα
Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Μόσχας, αναφερόμενος στο περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύσσονται οι οικονομικές δραστηριότητες στην πρωτεύουσα της Ρωσικής Δημοκρατίας, είπε ότι στην πόλη πραγματοποιείται το 23% των εμπορικών δραστηριοτήτων της χώρας, με το 60% των επιχειρήσεων να εδρεύει στη Μόσχα, με πάνω από 250.000 εταιρείες.

Ο φόρος επί των κερδών των επιχειρήσεων είναι στο 20%, δηλαδή στο μέσο επίπεδο που διαμορφώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Αντίστοιχα, στο Βερολίνο ο φόρος επί των κερδών είναι στο 15,8% και στο Τελ Αβίβ στο 26,5%. Ο ΦΠΑ είναι στο 18%. Επίσης, το μέσο ύψος της φορολογίας φυσικών προσώπων ανέρχεται στο 13% και είναι σταθερή για πέντε χρόνια. Χάρη σε αυτό το πλαίσιο, μεγάλος όγκος κεφαλαίων, που ήταν επενδυμένα στο εξωτερικό, επέστρεψαν στη Ρωσία και τη Μόσχα. Υπάρχουν πάνω από 80.000 κτήρια στη Μόσχα, από τα οποία τα 37.000 ανήκουν σε ξένους, και υπάρχει αύξηση των άμεσων επενδύσεων που φθάνουν στα 172 δις ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η Μόσχα διαθέτει πέντε μεγάλα αεροδρόμια, εννέα μεγάλους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τρία λιμάνια. Στην πόλη πραγματοποιείται το 40% της εμπορικής κίνησης της Ρωσίας.

Ο πληθυσμός της πόλης ανέρχεται σε 12 εκατ. κατοίκους, ενώ από αυτούς τα 7 εκατ. κάτοικοι είναι σε παραγωγική ηλικία. Εκτιμάται ότι καθημερινά στην πόλη βρίσκονται 20 εκατ. άνθρωποι για τη διεκπεραίωση εργασιών, για αναψυχή, για τουρισμό και άλλους λόγους. Επίσης, στη Μόσχα υπάρχουν 450 τραπεζικά καταστήματα.

Στην πόλη δραστηριοποιούνται ιαπωνικές, κορεατικές, αμερικανικές και αγγλικές επιχειρήσεις, οι οποίες παρά το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν αυξήσει το όγκο των συναλλαγών τους.

Τα επόμενα χρόνια έχουν προγραμματιστεί να γίνουν επενδύσεις ύψους 6 δις ευρώ στη Μόσχα στον τομέα των μεταφορών, με την ίδρυση νέων σταθμών του μετρό. Επίσης, κατασκευάζονται νέα κτήρια, ενώ στον τομέα των κατασκευών δραστηριοποιούνται πολλές τουρκικές εταιρείες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey