Στρατής Καβουρής μέλος του Δ.Σ. της ΟΣΕΓΟ (Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων Γεωργικών Οργανώσεων Ελλάδας)

«Να επιστρέψουμε στις αρχές του συνεργατισμού»

19/03/2015 - 15:12

Απαραίτητη όσο ποτέ είναι στήριξη της ΕΑΣ Λέσβου και η στενή συνεργασία των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών με την Ένωση, δηλώνει στο «Ε» το μέλος του Δ.Σ. της ΟΣΕΓΟ (Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων Γεωργικών Οργανώσεων Ελλάδας) Στρατής Καβουρής και ένας από τους παλαιότερους συνδικαλιστές, συνεταιριστικούς υπαλλήλους της Λέσβου.

Απαραίτητη όσο ποτέ είναι στήριξη της ΕΑΣ Λέσβου και η στενή συνεργασία των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών με την Ένωση, δηλώνει στο «Ε» το μέλος του Δ.Σ. της ΟΣΕΓΟ (Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων Γεωργικών Οργανώσεων Ελλάδας) Στρατής Καβουρής και ένας από τους παλαιότερους συνδικαλιστές, συνεταιριστικούς υπαλλήλους της Λέσβου.

Ο κ. Καβουρής απευθυνόμενος στη διοίκηση της Ένωσης, στους συνεταιριστές των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών και τους συνεταιριστικούς υπαλλήλους, αναφέρει πως τώρα είναι η ώρα της συνεργασίας και της κοινής δράσης για να στηριχθεί ο αγροτικός κόσμος αλλά και για να επιβιώσουν οι συνεταιρισμοί και η ΕΑΣ Λέσβου.

Όσα αναφέρει στο «Ε» ο κ. Καβουρής δείχνουν την αγωνία του για το μέλλον της ΕΑΣ Λέσβου.

Ο ίδιος αποφεύγει να μιλήσει για τη σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ένωση αλλά δεν αρνείται την ύπαρξη τους. Ένα εκ των σημαντικότερων προβλημάτων είναι οι πολύ κακές σχέσεις μεταξύ των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών και της ΕΑΣ Λέσβου.

Η αλήθεια είναι πως η Ένωση και αρκετοί πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη ρήξη.

Σε άλλες περιπτώσεις το πρόβλημα είναι η πληρωμή ελαιολάδων που έχει πάρει η ΕΑΣ Λέσβου από τους συνεταιρισμούς, πριν να ξεκινήσει η λειτουργία της ΛΕΣΕΛ Α.Ε. και σε άλλες περιπτώσεις η άρνηση συνεταιρισμών να συνεργαστούν αποκλειστικά με την ΕΑΣ Λέσβου για τη διαχείριση των επιδοτήσεων.

«Δύσκολη θέση»
Ο κ. Καβουρής τονίζει πως είναι ανάγκη να μπει τέλος στις προσωπικές επιλογές και τις πρακτικές που επικράτησαν σε προηγούμενες δεκαετίες και ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα το συνεταιριστικό κίνημα στη Λέσβο.

«Σήμερα είναι ανάγκη να επιστρέψουμε ξανά στις αρχές του Συνεργατισμού. Πρέπει να στηριχθεί η ΕΑΣ Λέσβου από τους συνεταιρισμούς και η Ένωση από την πλευρά της πρέπει να στηρίξει τους συνεταιρισμούς. Αυτές οι αρχές ήταν που έδωσαν τη δυνατότητα στις παλιότερες γενιές να δημιουργήσουν και να αναπτύξουν τους συνεταιρισμούς στη Λέσβο.

Η δική μας γενιά και οι νεότερες οφείλουν να τις ενστερνιστούν, για να ξεπεράσουν τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα» υπογραμμίζει ο κ. Καβουρής.
Το κύριο πρόβλημα της ΕΑΣ Λέσβου είναι τα δάνεια προς την πρώην ΑΤΕ, τα οποία αυτήν τη στιγμή είναι το μεγαλύτερο μέρος των χρεών της. Αν ρυθμιστούν αυτά τα δάνεια, θα μείνει ένα μικρό μέρος δανείων, το οποίο μπορεί η ΕΑΣ Λέσβου να εξυπηρετήσει.

Η λύση αυτού του προβλήματος θα δώσει τη δυνατότητα στην Ένωση να λάβει χρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες προκειμένου να μπορέσει να υποστηρίξει τις παραγωγικές δραστηριότητές της όπως είναι το χονδρεμπόριο ελαιολάδου, το εμπόριο ζωοτροφών, η παραγωγή σαπουνιού, πυρηνέλαιου κλπ.

Το ζήτημα των δανείων προς την ΑΤΕ κατά την άποψη του κ. Καβουρή θα λυθεί, όταν θα υπάρξει η αναγκαία πολιτική βούληση.

Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί και το ζήτημα του συνεταιριστικού νόμου. Κατά την άποψή του ήταν σωστή η επιλογή της διοίκησης της ΕΑΣ Λέσβου να μη δεχθεί τη μετατροπή της σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό.

Διότι έτσι θα κατέληγε σε λίγα χέρια η μεγάλη ακίνητη περιουσία της ΕΑΣ Λέσβου, που αποκτήθηκε με τους κόπους και τον ιδρώτα χιλιάδων αγροτών του νησιού.

Θεωρεί πως η νέα κυβέρνηση οφείλει να αναγνωρίσει το δικαίωμα των αγροτών, εκτός από το να δημιουργούν συνεταιρισμούς, να συγκροτούν και ενώσεις συνεταιρισμών.

Τέλος, θετικό βήμα θεωρεί ο κ. Καβουρής τη συνεργασία της Ένωσης με τον κ. Κολυβά για το τυποποιημένο ελαιόλαδο. Επίσης δηλώνει πως φέτος δε θα παρουσιαστούν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν πέρυσι στη διαχείριση των επιδοτήσεων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey