Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Αντιδράσεις προκαλούν η γνωστοποίηση επιχειρηματία πως είναι ιδιοκτήτης έκτασης στην οποία βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγιάς της Κρυφτής και η πρόθεσή του να αξιοποιήσει το μέρος επιχειρηματικά. Στο Παλαιοχώρι πραγματοποιήθηκε για το ζήτημα τις προηγούμενες ημέρες συνάντηση των εκπροσώπων διαφόρων φορέων και κατοίκων.
Μάλιστα εκφράστηκε η πρόθεση από πλευράς της Τοπικής Κοινότητας, της εκκλησίας και των άλλων τοπικών φορέων να προχωρήσουν σε προσφυγές στην Κτηματική Υπηρεσία, την Υπηρεσία Περιβάλλοντος ακόμη και τον εισαγγελέα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα βράχια, οι όρμοι και οι αιγιαλοί μπορούν να γίνουν αντικείμενο συναλλαγών, δεδομένου του ισχύοντος καθεστώτος για τα παραπάνω σημεία.
Ο όρμος της Παναγιάς της Κρυφτής είναι μνημείο της φύσης που αποτελεί ένα από τα αγαπημένα αξιοθέατα ελλήνων και ξένων τουριστών, σημειώνουν οι κάτοικοι της περιοχής που αντιδρούν στις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις στην περιοχή. Η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται μετά τη Μελίντα και η προσέγγισή της είναι δυνατή κυρίως μέσω θαλάσσης, αλλά και μετά από ένα δύσκολα προσβάσιμο μονοπάτι.
Ο γνωστός επιχειρηματίες Γώργος Σαξιώνης (σ.σ. ιδιοκτήτης της αλυσίδας αρτοποιείων «Ο Κίμωνας») προέβη πριν από μερικές ημέρες στη δημοσιοποίηση της πρόθεσής του να αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή, που θα αφορά κυρίως στη φιλοξενία εκδηλώσεων, όπως γάμων και βαφτίσεων.
«Είναι ένα υπέροχο και μοναδικό μέρος και με σεβασμό στην ιστορία του και την ομορφιά του θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει κάποιος εκδηλώσεις για τις σημαντικές του στιγμές. Δε θα αποκλειστεί η πρόσβαση σε κανένα επισκέπτη ή προσκυνητή και πρόθεσή μας είναι ανάδειξη του μέρους για να το χαίρονται όλοι όσοι το επισκέπτονται», δήλωσε στο «Ε» ο Γιώργος Σαξιώνης.
Πέρα από τις αντιδράσεις κατοίκων και φορέων για τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις στην περιοχή, ιδιοκτησιακό θέμα μπαίνει από πλευράς ενός κατοίκου ο οποίος παρέστη στη συγκέντρωση για το ζήτημα ως ο διεκδικών την ιδιοκτησία.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως προτίθεται να κινηθεί δικαστικά εναντίον όσων εμπλέκονται στην υπόθεση. Άλλες πληροφορίες θέλουν τη δικηγόρο του να έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Γιώργο Σαξιώνη ζητώντας πληροφορίες σχετικά με την απόκτηση της έκτασης. Ο κ. Σαξιώνης είπε στο «Ε» σχετικά με το ζήτημα: «Η έκταση ήρθε στην ιδιοκτησία μου ύστερα από όλες τις νόμιμες διαδικασίες και έχουν καταβληθεί στην εφορία όλοι οι αναλογούντες φόροι.
Το συμβόλαιο και οποιοδήποτε άλλο έγγραφο που αφορά την αγορά είναι στη διάθεση των κατοίκων και των φορέων της περιοχής».
Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή που γνωρίζει καλά την υπόθεση στο υποθηκοφυλακείο Πλωμαρίου βρίσκεται το συμβολαιογραφικό έγγραφο, για το οποίο μάλιστα εκφράστηκαν επιφυλάξεις από την πλευρά των κατοίκων.
Σύμφωνα με αυτό μια κυρία, που έχει γεννηθεί και κατοικεί εκτός Λέσβου, μεταβίβασε χωρίς να έχει τίτλο κυριότητος μια έκταση δεκαοκτώ στρεμμάτων, τα νότια όρια της οποίας ακουμπούν στη θάλασσα και περιλαμβάνουν το στέγαστρο της Παναγίας Κρυφτής η οποία βρίσκεται από κάτω μέσα στο βράχο, τις θερμοπηγές και τα κελιά, όπου άλλοτε διέμεναν προσκυνητές και λουόμενοι. Δηλαδή εμφανίζει ως ιδιωτικό κτήμα όλη την περιοχή που βρέχεται από την θάλασσα και το χειμώνα κατακλύζεται από τα κύματα.
Αντί τίτλου ιδιοκτησίας της η πωλήτρια αναφέρει ότι την όλη περιοχή, διακατέχει και νέμεται από το 1953, όταν σύμφωνα με τα αναφερόμενα στοιχεία ήταν 13 ετών, οπότε με άτυπη διαδικασία (χωρίς έγγραφο δηλαδή) της την παραχώρησε ο πατέρας της».
Εν τω μεταξύ σε επίσκεψή του προ ημερών στην περιοχή ο κ. Σαξιώνης διαπίστωσε πως είχαν τοποθετηθεί πάσσαλοι περίφραξης και συρματόπλεγμα σε κάποιο σημείο εμποδίζοντας την πρόσβαση στην περιοχή.
Ο κ. Σαξιώνης διαβεβαίωσε πως δεν του έχει γνωστοποιηθεί καμία καταγγελία ή παράπονο κατοίκων για το θέμα.