Ρεκόρ ανέργων το 2014 στο Βόρειο Αιγαίο

«Χτύπησε κόκκινο» η δηλωμένη ανεργία

13/02/2015 - 14:54

Η μεγάλη άνοδος της τουριστικής κίνησης στα νησιά του Βορείου Αιγαίου κατά τη διάρκεια του 2014, δεν κατάφερε να αποτρέψει την αύξηση της ανεργίας. Τα στοιχεία τού ΟΑΕΔ για τους ανέργους που αναζητούν εργασία στα νησιά της Περιφέρειας, είναι αποκαλυπτικά.

Η μεγάλη άνοδος της τουριστικής κίνησης στα νησιά του Βορείου Αιγαίου κατά τη διάρκεια του 2014, δεν κατάφερε να αποτρέψει την αύξηση της ανεργίας. Τα στοιχεία τού ΟΑΕΔ για τους ανέργους που αναζητούν εργασία στα νησιά της Περιφέρειας, είναι αποκαλυπτικά.

Ο μέσος όρος των ανέργων για όλη τη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου έφτασε στα 11.988 άτομα και είναι ο υψηλότερος της τελευταίας πενταετίας. Τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο καταγράφηκαν αλλεπάλληλα ρεκόρ ανέργων αναζητούντων εργασία στο Βόρειο Αιγαίο.

Το 2014 ήταν η χειρότερη χρονιά, μια χρονιά που η ανεργία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Στους πέντε από τους 12 μήνες του έτους καταγράφηκαν τα πέντε από τα έξι ρεκόρ ανεργίας των τελευταίων πέντε ετών. Ειδικότερα, τον περασμένο Δεκέμβριο οι άνεργοι που αναζητούσαν εργασία, ήταν 12.762, το Νοέμβριο 12.610, τον Οκτώβριο ήταν 12.425, το Μάρτιο 12.162 και το Φεβρουάριο 12.142. Αντίστοιχο υψηλό αριθμό ανέργων αναζητούντων εργασία συναντάμε τον Απρίλιο του 2013, που ήταν 12.216.

Την περίοδο Απριλίου - Αυγούστου τού 2014, οι άνεργοι που ζητούσαν εργασία ήταν λιγότεροι από τους ανέργους που αναζητούσαν εργασία την ίδια περίοδο του 2013. Αυτό το στοιχείο δείχνει τη θετική επίδραση που είχε στην ανεργία η αυξημένη τουριστική κίνηση του προηγούμενου χρόνου. Είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πόσο χειρότερη θα ήταν η εξέλιξη της ανεργίας αν δεν υπήρχε αυτή η αυξημένη τουριστική κίνηση.

Σε ετήσια βάση, οι άνεργοι αναζητούντες εργασία άγγιξαν τα 12.000 άτομα (11.988, όπως αναφέρουμε πιο πάνω), το 2013 ο μέσος όρος ήταν 11.908, το 2012 ο μέσος όρος ήταν 9.869, το 2011 ήταν 9.504 και το 2010 ήταν 7.715. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, οι άνεργοι που αναζητούν εργασία αυξήθηκαν κατά 54,35% (ή 4.193 άτομα) στο Βόρειο Αιγαίο.

Δεν υπάρχει στοιχείο κατά την άποψή μας που να δείχνει με πιο χαρακτηριστικό τρόπο την εξέλιξη της οικονομίας των νησιών.

Πρέπει εδώ να σημειωθεί πως από τα 199.231 άτομα που αποτελούν τον πληθυσμό της Περιφέρειας, στην κατηγορία των οικονομικά μη ενεργών κατατάσσονται οι 122.603. Δηλαδή ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός είναι μόλις 76.628, κι από αυτούς οι 12.000 είναι άνεργοι που αναζητούν εργασία.

Οι άνεργοι που αναζητούν εργασία στο Βόρειο Αιγαίο, παρουσιάζουν σταθερή άνοδο ως ποσοστό επί του συνόλου των ανέργων της χώρας αυτής της κατηγορίας. Συγκεκριμένα, οι άνεργοι του Βορείου Αιγαίου ήταν 1,30% στο σύνολο της χώρας το Δεκέμβριο του 2011 και έφτασαν στο 1,49% του συνόλου της χώρας το Δεκέμβριο του 2014. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η δηλωμένη ανεργία στο Βόρειο Αιγαίο αυξάνεται την ώρα που στην υπόλοιπη Ελλάδα είτε παραμένει σταθερή, είτε μειώνεται.

Τα στοιχεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η ανεργία στο σύνολο της χώρας το Νοέμβριο του 2011 παρέμεινε σταθερή στο 25,8%, όταν όμως στα νησιά του Αιγαίου (Βόρειου και Νότιου) αυξήθηκε στο 20,8%, από το 19,4% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Το Νοέμβριο του 2013, το ποσοστό της ανεργίας σε πανελλαδικό επίπεδο ήταν 27,7%, υποχωρώντας μέσα σε ένα χρόνο κατά 1,9 ποσοστιαία μονάδα. Στα νησιά του Αιγαίου, το ποσοστό της ανεργίας ήταν 23,1% το Νοέμβριο του 2013, μειωμένο κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για την εξέλιξη της ανεργίας ανά μήνα ενοποιούν τις δύο Περιφέρειες του Αιγαίου και γι’ αυτό δε δείχνουν σαφή για τα νησιά του Βορείου. Ωστόσο, και σε αυτά είναι εμφανής η ανθεκτικότητα που παρουσιάζει η ανεργία στη νησιωτική Ελλάδα.

 

Παναγιώτης Μπαρούτης, πρόεδρος του ΟΕΕ Ανατολικού Αιγαίου:

«Αναμενόμενη εξέλιξη η αύξηση της ανεργίας στα νησιά»



Η αύξηση της δηλωμένης ανεργίας στο Βόρειο Αιγαίο την ώρα που στην υπόλοιπη Ελλάδα σταθεροποιείται ή μειώνεται οριακά, είναι μια φυσιολογική εξέλιξη, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικού Αιγαίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Παναγιώτης Μπαρούτης.

Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Οι βασικές πηγές από της οποίες προκύπτει εισόδημα για τα νησιά της Περιφέρειας, είναι ο Στρατός, οι υπάλληλοι των δημόσιων υπηρεσιών, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η πρωτογενής παραγωγή και ο τουρισμός.

Ο Στρατός και οι δημόσιοι υπάλληλοι μειώνονται και αυτό σημαίνει ότι μειώνονται και τα εισοδήματα που προκύπτουν από αυτές τις πηγές για τις οικονομίες των νησιών.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που είχε δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας τις προηγούμενες δεκαετίες και είχε φέρει φοιτητές στα νησιά, συρρικνώνεται. Αυτό σημαίνει ότι συρρικνώνεται και το εισόδημα που δίνει στις οικονομίες των νησιών μας.

Η πρωτογενής παραγωγή παρουσιάζει αυξομειώσεις, αλλά το αγροτικό εισόδημα μειώνεται σταθερά, διότι έχουμε μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων που λαμβάνουν οι αγρότες, μείωση ή σταθεροποίηση των τιμών παραγωγού των αγροτικών προϊόντων και παράλληλη αύξηση του κόστους παραγωγής.

Ο τομέας του τουρισμού παρουσιάζει πολύ χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και δε φαίνονται στον ορίζοντα στοιχεία που θα μπορούσαν να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση.

Διότι, το κόστος μετακίνησης από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά μας παραμένει πολύ υψηλό και η έλλειψη υποδομών ή οι κακής ποιότητας υποδομές λειτουργούν αποτρεπτικά στην πραγματοποίηση μεγάλων επενδύσεων στον τουριστικό τομέα.
Βιομηχανική παραγωγή τα νησιά δε διαθέτουν πέρα από ορισμένες μικρές επιχειρήσεις μεταποιητικού χαρακτήρα.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε ένα φαύλο κύκλο υπανάπτυξης, που μας πάει από το κακό στο χειρότερο. Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι που αυξάνεται η ανεργία στα νησιά.

Για τους ίδιους λόγους παρατηρούμαι μετανάστευση νέων ανθρώπων από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τι να κάνουν τα νέα παιδιά στα νησιά από τη στιγμή που δε βρίσκουν δουλειά;»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey