Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Τις ελλείψεις που έχει το ΕΚΑΒ και τα κέντρα υγείας στο νησί, έφεραν στην επιφάνεια με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τα περιστατικά σε Βασιλικά και Κεράμι, με τις γυναίκες που είχαν υποστεί θανατηφόρα -όπως αποδείχθηκε και στις δύο περιπτώσεις- εγκαύματα.
Στην περίπτωση του Κεραμίου, το ασθενοφόρο πήγε στο σημείο μετά από 40 λεπτά, ενώ στην περίπτωση των Βασιλικών δεν υπήρχε διαθέσιμη βάρδια στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου και ξεκίνησε ασθενοφόρο από τη Μυτιλήνη, το οποίο όμως δεν πήγε ποτέ.
Οι ελλείψεις στα περιφερειακά κέντα υγείας του νησιού σε οδηγούς ασθενοφόρων έχουν ως αποτέλεσμα να μένουν μη στελεχωμένες οι μισές από τις βάρδιες που απαιτούνται για την κάλυψη του ωραρίου.
Με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο επαναβεβαιώνεται το προ λίγων εβδομάδων ρεπορτάζ της Ανθής Παζιάνου στο «Ε» με τίτλο «Κορώνα - γράμματα ποιος θα ζήσει!» και αφορούσε στις ελλείψεις στο ΕΚΑΒ του νησιού και τα κέντρα υγείας.
Στο πρόσφατο περιστατικό στο Κεράμι, όπου το σπίτι της ηλικιωμένης έπιασε φωτιά και η ίδια υπέστη σοβαρά εγκαύματα, το ασθενοφόρο έφτασε με καθυστέρηση 40 λεπτών.
Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν στο «Ε» πως οι ίδιοι απεγκλώβισαν την ηλικιωμένη και στη συνέχεια περίμεναν το ασθενοφόρο, που όμως βρισκόταν σε άλλο περιστατικό στα Παράκοιλα. Μάλιστα, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, στο σημείο έσπευσε γιατρός και νοσηλευτής από το Κέντρο Υγείας της Καλλονής, με δικό τους όχημα, για να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στην ηλικιωμένη!
Βρισκόταν αλλού!
Το ασθενοφόρο που κάλυπτε τη βάρδια στο Κέντρο Υγείας Καλλονής, είχε μεταβεί σε άλλο περιστατικό που ήταν σε εξέλιξη εκείνη την ώρα, με ασθενή στα Παράκοιλα.
Από το Κέντρο Συντονισμού τού ΕΚΑΒ αποφασίστηκε να σταλεί ασθενοφόρο από τη Μυτιλήνη για να παραλάβει την ηλικιωμένη από το Κεράμι.
Μετά από 40 λεπτά, τελικά, το ασθενοφόρο τού ΕΚΑΒ κατάφερε να φτάσει στο σημείο που βρισκόταν η ηλικιωμένη και να τη μεταφέρει σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης.
Χωρίς ασθενοφόρο ήταν η βάρδια στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου προχθές το πρωί, την ώρα που οι φλόγες τύλιγαν την οικία 95χρονης στα Βασιλικά. Μόλις ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ, έδωσε εντολή να μεταβεί ασθενοφόρο από τη Μυτιλήνη, το οποίο όμως δεν έφτασε ποτέ.
Υπηρεσιακές πηγές είπαν στο «Ε» πως τελικά το ασθενοφόρο δεν πήγε στο συμβάν διότι το ΕΚΑΒ ενημερώθηκε πως η ηλικιωμένη ήταν απανθρακωμένη και δεν είχε πλέον κανένα νόημα η δική του παρέμβαση. Ωστόσο, και στην περίπτωση που θα έφτανε, θα ήταν με τουλάχιστον 40 λεπτά καθυστέρηση, αφού έπρεπε να καλύψει τη διαδρομή Μυτιλήνη - Πολιχνίτος.
Και τα δύο αυτά περιστατικά, από εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας στη Λέσβο με τους οποίους ήρθαμε σε επικοινωνία, θεωρούνται ως «προειδοποιητικά καμπανάκια».
Μάλιστα τόνισαν στο «Ε» πως η κατάσταση είναι πέρα από κάθε έλεγχο, με πάνω από τις μισές βάρδιες κάθε μήνα στα κέντα υγείας του νησιού να μένουν χωρίς ασθενοφόρο και να καλύπτονται από τα ασθενοφόρα της Μυτιλήνης.
Οι αποστάσεις στη Λέσβο είναι τέτοιες, που είναι αδύνατο να καλύπτεται με αυτό τον τρόπο το νησί. Όπως τόνισαν, η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται καθημερινά και τα διαθέσιμα ασθενοφόρα στην περιοχή της Μυτιλήνης, όπου σημειώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός περιστατικών.
Το μέλλον, όπως σημείωσαν πάντα εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας, για το ΕΚΑΒ Λέσβου προδιαγράφεται ακόμα πιο ζοφερό σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί άμεσα ο διαγωνισμός πρόσληψης που βρίσκεται σε εξέλιξη, αφού οκτώ υπάλληλοι από την αρχή του χρόνου έχουν αποχωρήσει λόγω συνταξιοδοτήσεων και άλλων αιτιών.
Ο υπεύθυνος του Παραρτήματος του ΕΚΑΒ στη Λέσβο, Μίλτος Χουτζαίος, επεσήμανε σχετικά με το θέμα πως «παρά τις ελλείψεις, όλοι οι συνάδελφοι καθημερινά δίνουμε και θα συνεχίσουμε να δίνουμε αγώνα για να σώζουμε ανθρώπινες ζωές.
Χρειαζόμαστε ενίσχυση επειγόντως και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, είναι γνωστές. Πολλές φορές καλούμαστε από τη Μυτιλήνη να καλύψουμε ταυτόχρονα και το Πλωμάρι και τον Πολιχνίτο, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα για να καλυφθούν οι βάρδιες από τα κέντρα υγείας».