Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Με ένα ιδιαίτερα ευρηματικό τρόπο σκοπεύει ο Δήμος Λέσβου να λύσει το πρόβλημα της μεταφοράς των ανακυκλώσιμων υλικών εντός του παραδοσιακού οικισμού του Μολύβου. Έχει αποσταλεί αίτημα στην Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης και έχει γίνει δεκτό για την παραχώρηση ενός γαϊδουριού, που θα αναλάβει το έργο της μεταφοράς των ανακυκλώσιμων υλικών από το άδειασμα των ειδικών κάδων ανακύκλωσης που θα βρίσκονται εντός του παραδοσιακού οικισμού.
Εκτός από το πρακτικό κομμάτι της υπόθεσης, η χρήση του τετράποδου αναμένεται να αποτελέσει μία ακόμα μοναδική πινελιά στο γραφικό παραδοσιακό οικισμό.
Η ανακύκλωση για τον οικισμό του Μολύβου είναι σημαντική όχι μόνο για οικολογικούς λόγους αλλά και τουριστικούς. Έχει αποδειχθεί πως κάθε τουριστικός προορισμός παίρνει πόντους όταν διαθέτει υποδομές που δείχνουν μέριμνα για το περιβάλλον. Ακόμα, πολλοί επισκέπτες από ευρωπαϊκές χώρες είναι εδώ και αρκετά χρόνια εξοικειωμένοι με τη διαδικασία της ανακύκλωσης. Όταν έρχονται στο Μόλυβο, είναι λογικό πως η απουσία των ειδικών κάδων τούς προκαλεί αρνητική εντύπωση. Είναι λοιπόν αναγκαιότητα να τοποθετηθούν οι ειδικοί κάδοι ακόμα και εντός του παραδοσιακού οικισμού. Εξάλλου τα μαγαζιά που δραστηριοποιούνται εκεί απορρίπτουν αρκετά σημαντικές ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών που καταλήγουν στα σκουπίδια.
Η δυσκολία όμως που έπρεπε να ξεπεραστεί είναι ο τρόπος που θα μεταφέρονταν οι ποσότητες των υλικών από το άδειασμα των κάδων ανακύκλωσης. Η χρήση των μικρών φορτηγών του δήμου δε θα ήταν αποτελεσματική, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά θα δημιουργούσε αναστάτωση στα πολυσύχναστα σοκάκια. Ακόμα, δε θα επέτρεπε να τοποθετηθούν κάδοι στα σημεία που δεν πάει όχημα.
Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιώργος Κατζανός έδωσε τη λύση στο πρόβλημα, ζητώντας από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης ένα γαϊδουράκι. Το τετράποδο θα κουβαλά ειδικά δοχεία με το σήμα της ανακύκλωσης και μαζί με τους υπαλλήλους του δήμου θα επιτελεί το έργο του αδειάσματος των κάδων. Ο ίδιος δήλωσε: «Είναι ένας πρωτότυπος τρόπος που ταιριάζει με την ατμόσφαιρα του Μολύβου και μας δίνει μία πολύ πρακτική λύση. Έχουμε αιτηθεί και σύντομα ελπίζουμε να παραλάβουμε από την εταιρεία ανακύκλωσης το ζώο και τον εξοπλισμό που χρειάζεται για τη μεταφορά των ανακυκλώσιμων.
Θα είναι και ένα είδος μηνύματος, αφού το γαϊδουράκι είναι ο πιο οικολογικός τρόπος για την αποκομιδή των υλικών και συνάμα θα επιστρέψει στο Μόλυβο μια εικόνα από το παρελθόν που έχει χαθεί».
Εκτός από οικολογική, η χρήση του γαϊδουριού συγκεντρώνει και άλλα πλεονεκτήματα τα οποία δεν είναι καθόλου αμελητέα. Κοστίζει 700 - 1000 ευρώ, τη στιγμή που το πιο μικρό όχημα απαιτεί δαπάνη πάνω από 20.000 ευρώ και δεν έχει ανάγκη από έξοδα για καύσιμα και συντήρηση, που για ένα μικρό φορτηγό μπορούν να φτάσουν έως και τις 2000 ευρώ ετησίως.
Αν τελικά το γαϊδουράκι της ανακύκλωσης περπατήσει στο Μόλυβο, ας ελπίσουμε ότι θα είναι η αρχή για την επικράτηση μιας αντίληψης βασισμένη στην οικολογική λογική, την κοινωνική οικονομία και τη μείωση των κοστοβόρων δαπανών.