Μόλις ένας μήνας για την υπογραφή της σύμβασης

Στην κόψη του ξυραφιού το λιμάνι Σιγρίου

05/09/2014 - 16:17

Ασφυκτικά περιορισμένα είναι τα χρονικά περιθώρια για την κατασκευή του νέου λιμανιού στο Σίγρι,

Ασφυκτικά περιορισμένα είναι τα χρονικά περιθώρια για την κατασκευή του νέου λιμανιού στο Σίγρι, ένα έργο που το περιμένει σα μάννα εξ ουρανού όλη η δυτική Λέσβος, ελπίζοντας να εξελιχθεί στη δεύτερη πύλη εισόδου του νησιού, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξή του. Χθες, με επιστολή που έστειλε στην «Εγνατία οδό Α.Ε.», ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων και πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Κώστας Μουτζούρης, ζήτησε να επισπευσθούν οι διαδικασίες υπογραφής της σύμβασης, ώστε να γίνει εγκαίρως η κατασκευή του.

Το έργο χρηματοδοτείται από πόρους τού ΕΣΠΑ (αναμένεται να στοιχίσει περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ) και η κατασκευή του θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος τού 2015, ώστε να αποφευχθούν νέες περιπέτειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη ματαίωσή του. Σήμερα, μετράμε 16 μήνες πριν το τέλος τού 2015, γι’ αυτό και ο κ. Μουτζούρης τονίζει πως είναι επιτακτική ανάγκη η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» να κάνει κάθε τι δυνατό για να υπογραφεί η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία εντός του Σεπτεμβρίου, ώστε οι εργασίες κατασκευής να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο.

Ένσταση

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Μουτζούρη, μας είπε ότι στο διαγωνισμό που έγινε, μειοδότρια αναδείχθηκε η εταιρεία ΕΡΤΕΚΑ, ενώ δεύτερη μειοδότρια αναδείχθηκε η κοινοπραξία των εταιρειών «Κωνσταντινίδης - Τοξότης». Η τελευταία κατέθεσε ένσταση κατά της ΕΡΤΕΚΑ, η οποία έγινε αποδεκτή από την επιτροπή του διαγωνισμού. Στη συνέχεια η ΕΡΤΕΚΑ, κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, η οποία επίσης έγινε δεκτή και έτσι πλέον η «Εγνατία οδός Α.Ε.» είναι υποχρεωμένη να αναθέσει σε αυτή την κατασκευή του έργου. Η απόφαση του δικαστηρίου επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων εκδόθηκε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της διαμάχης είναι να υπάρχει περιθώριο μόλις ενός μήνα, μέσα στο οποίο θα πρέπει οι γίνουν όλες οι διαδικασίες για να υπογραφεί η σύμβαση και να ξεκινήσει εγκαίρως η κατασκευή του έργου.

Σε δήλωσή του στο «Ε», ο κ. Μουτζούρης τονίζει: «Στόχος της επιστολής μου είναι να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την κατασκευή του έργου. Δεν πρέπει μοιρολατρικά να αποδεχθούμε πως χάθηκε το έργο επειδή υπάρχει μόνο ένας μήνας για την υπογραφή της σύμβασης. Τόσο εγώ ως γενικός γραμματέας, όσο και ο κ. Σηφουνάκης, είχαμε περάσει από τη Βουλή τροπολογίες που έδωσαν τη δυνατότητα κατασκευής του έργου. Δεν πρέπει να το παρατήσουμε τώρα που φθάσαμε ως εδώ».

Η επιστολή

Η επιστολή του κ. Μουτζούρη απευθύνεται στο πρόεδρο της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», Π. Σαββαΐδη, και μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η “Εγνατία Οδός Α.Ε.” επιβάλλεται να προχωρήσει στις ενέργειες που της αναλογούν, σε συνεννόηση με τη διαχειριστική αρχή και τον πάντοτε πρόθυμο και αποτελεσματικό προϊστάμενό της, κ. Γ. Πλακωτάρη, ώστε να υπερπηδηθούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα και να δρομολογηθεί τάχιστα η κατασκευή του έργου. Ο ανάδοχος του έργου με διαβεβαίωσε σήμερα ότι θα απαιτηθούν 15 μήνες για την κατασκευή του, οπότε υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος.
Η ματαίωση κατασκευής του έργου θα αποτελέσει κόλαφο για όλους μας».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey