Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Η ανατροπή της οικολογικής ισορροπίας στον κόλπο της Καλλονής είναι η αιτία που έχει μειωθεί δραματικά η παραγωγή της ονομαστής ανά την Ελλάδα σαρδέλας Καλλονής.
Πέρα από τις γενικότερες κλιματικές αλλαγές, καταλυτικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη φαίνεται πως έχουν οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στον κόλπο της Καλλονής.
Το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου επαγγελματιών αλιέων παράκτιας αλιείας Δήμου Λέσβου Πέτρος Παπάζογλου τονίζει, μιλώντας στο «Ε», πως η σαρδέλα, όταν γεννάει, αφήνει τα αυγά της στις αβαθείς περιοχές του κόλπου Καλλονής, ανάμεσα στα φύκια και τα θαλάσσια φυτά που βρίσκονται στα σημεία αυτά. Αργότερα, όταν τα νεαρά ψάρια θα αναπτυχθούν, θα δημιουργήσουν κοπάδια και θα μεταφερθούν σε πιο βαθιά νερά κοντά στην έξοδο του κόλπου.
Κι οπωσδήποτε ένα σημαντικό μέρος αυτών θα βγει έξω από τον κόλπο.
Όμως εδώ και πολλά χρόνια τα χάβαρα έχουν κατακλείσει τις παράκτιες περιοχές του κόλπου Καλλονής, με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν τα φύκια και τα άλλα φυτά που υπήρχαν εκεί. Έτσι οι σαρδέλες έχασαν τους χώρους αναπαραγωγής τους κι αυτό σταδιακά οδήγησε σε μεγάλη μείωση των αποθεμάτων τους.
Λίγα και τα χτένια…
Επιστημονική έρευνα, που είχε γίνει στο παρελθόν από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, είχε δείξει πως η υπερανάπτυξη του χάβαρου είναι η αιτία που παραμένει εξαιρετικά μικρός ο πληθυσμός των χτενιών του κόλπου Καλλονής.
Σύμφωνα με αυτήν, τα χάβαρα έχουν καταλάβει τις περιοχές που αναπαράγονταν και αναπτύσσονταν τα χτένια.
Η υπερανάπτυξη του χάβαρου είναι επίσης ο λόγος που έχει μειωθεί ο πληθυσμός των οστράκων του κόλπου, όπως είναι τα χτένια, τα κυδώνια, τα καβούρια, οι φούσκες και πολλά άλλα είδη.
Χθες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ο κ. Παπάζογλου και ο πρόεδρος του Συλλόγου Παναγιώτης Νανίδης παρουσίασαν στην επιτροπή έναν κάβουρα, στου οποίου το κέλυφός είχε αναπτυχθεί πλήθος από χάβαρα, με αποτέλεσμα ο κάβουρας να πεθάνει.
Αρνητική εισήγηση
Η εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στον κόλπο Καλλονής οδήγησε χθες την Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου να γνωμοδοτήσει αρνητικά στο αίτημα μετεγκατάστασης της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής οστράκων της εταιρείας «Λέσβος Farm».
Αιτία, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής αντιπεριφερειάρχης Νικόλαος Μάρκου, είναι πως στη σχετική μελέτη που έχει καταθέσει η επιχείρηση προβλέπεται η εκτροφή και η παραγωγή χάβαρων. Η απόφαση ήταν ομόφωνη και στη συνεδρίαση πήραν μέρος οι του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεόδωρος Βαλσαμίδης, Παναγιώτης Καλλονιάτης και Μανώλης Κράκαρης.
Αρνητικά αντιμετώπιζε το ζήτημα της καλλιέργειας χάβαρου και το Τμήμα Αλιείας Λέσβου στη σχετική εισήγηση που είχε κάνει στην Επιτροπή.
Παρέμβαση στη συζήτηση του θέματος έκανε ο Σύλλογος επαγγελματιών αλιέων παράκτιας αλιείας Δήμου Λέσβου. Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του συλλόγου Παναγιώτης Νανίδης, χωρίς περιστροφές, είπε πως ο σύλλογος είναι αντίθετος με τη λειτουργία μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας και οστρακοκαλλιέργειας εντός των κόλπων Καλλονής και Γέρας, διότι οι κόλποι είναι φυσικά πεδία ανάπτυξης των ψαριών και των οστράκων.
Εκτίμηση του συλλόγου είναι πως η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν θα καλλιεργεί χάβαρα, απλά θα μαζεύει τα χάβαρα που υπάρχουν στον κόλπο και θα τα εμπορεύεται όλο τον χρόνο, καθώς θα παρουσιάζονται ως χάβαρα οστρακοκαλλιέργειας, τη στιγμή που οι ψαράδες του κόλπου μπορούν να αλιεύουν χάβαρα την περίοδο Νοεμβρίου-Μαρτίου. Μάλιστα οι ίδιοι πιστεύουν πως η περίοδος συλλογής των οστράκων στον κόλπο θα πρέπει να μειωθεί ακόμη περισσότερο, ώστε να προστατευθούν τα υπάρχοντα αποθέματα.
Ο σύλλογος πιστεύει πως στη θαλάσσια περιοχή από το «Σκαμνιούδι» ως την αρχαία «Πύρρα» θα πρέπει να απαγορευτεί κάθε μορφή αλιευτικής και υδατοκαλλιεργητικής δραστηριότητας και να λειτουργήσει ως ζώνη ανάπτυξης των ψαριών και των οστράκων.