Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Σε μια σοβαρή καταγγελία προέβη ιδιοκτήτης ελαιοκτήματος δίπλα από τις εγκαταστάσεις ταυτοποίησης μεταναστών στη Μόρια. Όπως ισχυρίζεται και αποδεικνύει με φωτογραφίες, λύματα από το βόθρο του πρώην στρατοπέδου πέφτουν σε παρακείμενο χείμαρρο, δημιουργώντας εστία μόλυνσης.
Ενημερωμένες για το ζήτημα είναι οι αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες, με τη Διεύθυνση Υγιεινής να πραγματοποιεί χθες αυτοψία στις εγκαταστάσεις της Μόριας. Ας σημειωθεί ότι η καταγγελία του πολίτη έφερε στην επιφάνεια μία απίστευτη για έργο τέτοιου μεγέθους και κόστους παράλειψη. Όπως φαίνεται, δεν έχει προβλεφθεί η διαχείριση των λυμάτων.
Η πίεση του προβλήματος των μεταναστευτικών ροών και η προχειρότητα στο σχεδιασμό των εγκαταστάσεων υποδοχής, πιστοποίησης και διαμονής φαίνεται πως οδήγησαν σε μια πρώτου μεγέθους παράλειψη.
Το σημείο εκροής του οχετού στο ρέμα
Στο ολοκαίνουργιο Κέντρο, με προοπτική χωρητικότητας πάνω από 1.000 άτομα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη διάθεση των λυμάτων.
Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες, το ζήτημα της διαχείρισης των λυμάτων έχει καθυστερήσει συνολικά την παράδοση του έργου.
Το ρέμα, με... νερά, Ιούλιο μήνα!
Μάλιστα, στελέχη της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, αλλά και υψηλόβαθμος αξιωματικός τής ΕΛΑΣ (στην οποία ανήκει η ευθύνη λειτουργίας του Κέντρου), ήρθαν σε επαφή με στελέχη τοπικών υπηρεσιών αναζητώντας λύση στο ζήτημα. Αρχικά εξετάστηκε η λύση να διασυνδεθεί το αποχετευτικό δίκτυο του συγκροτήματος με το κεντρικό δίκτυο της αποχέτευσης που προσφάτως τοποθετήθηκε στη Μόρια.
Το κόστος όμως του έργου κρίθηκε αρκετά μεγάλο και αναζητήθηκε άλλη λύση, αυτή της εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού εντός του πρώην στρατοπέδου. Και πάλι όμως κόλλησε η διαδικασία, διότι για την εγκατάσταση μιας τέτοιας μονάδας βιολογικού καθαρισμού, χρειάζεται να εξασφαλιστεί ο τόπος απορροής, κάτι που απαιτεί μια μακροχρόνια διαδικασία αδειοδοτήσεων.
Ενημέρωση για το ποια λύση τελικά θα επιλεχθεί, δεν υπάρχει, ενώ μέχρι σήμερα το Κέντρο Κράτησης εξυπηρετείται με ένα στεγανό βόθρο, ο οποίος μόλις γεμίσει, αδειάζει από συνεργείο.
Διαπιστώνονται…
Τα πρώτα προβλήματα από την ελλιπή διαχείριση των λυμάτων άρχισαν να διαπιστώνονται μετά από καταγγελία που έκανε ιδιοκτήτης γειτονικού κτήματος, ο οποίος ενημέρωσε την Αστυνομία και τις αρμόδιες υπηρεσίες πως η υπερχείλιση του βόθρου καταλήγει σε παρακείμενο ρέμα και έχει δημιουργήσει ένα βούρκο από λύματα και μια αφόρητη κατάσταση στην περιοχή.
Στην καταγγελία του, ο γνωστός συμπολίτης μας Στράτος Κερίμης επισημαίνει πως στην περιοχή βρίσκονται γεωτρήσεις και πηγάδια, τα οποία είναι εκτεθειμένα στη μόλυνση που προκαλείται. Ακόμα αναφέρει πως η περιοχή φέτος, μετά από πολλά χρόνια, έχει αποκτήσει κουνούπια, ένδειξη πως το σημείο αρχίζει να αποκτά τα χαρακτηριστικά μικρού έλους, με τον κίνδυνο μετάδοσης ακόμα και ασθενειών.
Συνεχής ροή βοθρολυμάτων, με φανερό τον ευτροφισμό στον τσιμεντωμένο χείμαρρο
Καθαρό το νερό, λένε οι υπηρεσίες
Η καταγγελία στάλθηκε και στη Διεύθυνση Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος και από εκεί υπηρεσιακώς έφτασε στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας και τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας. Χθες, στελέχη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας πραγματοποίησαν αυτοψία στην περιοχή και πήραν δείγμα από τα σημεία που αναφέρονται στην καταγγελία.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, δε διαπιστώθηκε κάποια παράβαση ή υπερχείλιση στο βόθρο του Κέντρου Κράτησης, ενώ η πρώτη εκτίμηση για τα σημεία με το λιμνάζον νερό δεν κάνει λόγο για λύματα. Περισσότερο διαφωτιστικά θα είναι τα αποτελέσματα των αναλύσεων των δειγμάτων που πάρθηκαν από την περιοχή.
Η επίσημη απάντηση από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου αρνείται κάθε ύπαρξη τέτοιου προβλήματος, λέγοντας πως ο βόθρος ουδέποτε ξεχείλισε και ότι υπάρχει σύμβαση με συνεργείο ώστε να εκκενώνεται 30 φορές το μήνα. Μάλιστα διευκρινίστηκε πως εγκαταστάθηκε νέο αποχετευτικό δίκτυο και ο βόθρος είναι στεγανός. Η απάντηση βέβαια της Αστυνομίας, αλλά και οι διαπιστώσεις της Διεύθυνσης Υγειονομικού, πιο πολύ μπερδεύουν, παρά εξηγούν το τι ακριβώς συμβαίνει.
Αν ο βούρκος δεν έχει δημιουργηθεί από λύματα στα συγκεκριμένα σημεία, τότε είναι απορίας άξιον το πώς ένας ξερός χείμαρρος κατακαλόκαιρο, ξαφνικά δέχεται νερά.
Ο κ. Κερίμης, μιλώντας στο «Ε», δήλωσε: «Η κατάσταση είναι πραγματικά αφόρητη και αρχίζει να δημιουργείται πραγματικά ένα έλος. Εκπλήσσομαι που οι υπηρεσίες δε διαπίστωσαν κάτι ανησυχητικό. Ας μας δώσουν μια εξήγηση, τότε, για την προέλευση του βούρκου και το πώς ένας ξερός ρύακας μέσα στο καλοκαίρι, βρέθηκε να είναι βούρκος. Επιπλέον, χθες όλοι την ημέρα βρισκόμουν στο κτήμα και δεν είδα κανένα να πλησιάζει το σημείο, παρά το γεγονός πως η μόνη πρόσβαση που υπάρχει σε αυτό, είναι από τη δική μου είσοδο».
Οι φωτογραφίες που μας έστειλε ο κ. Κερίμης, δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας για το ότι κάτι συμβαίνει στην περιοχή και για το οποίο πρέπει να δοθούν επαρκείς εξηγήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Κυρίως δε, πρέπει να δοθεί μια ακόμα πιο πειστική εξήγηση για το πώς θα γίνεται η διαχείριση των λυμάτων σε εγκαταστάσεις που θα δέχονται αρκετές εκατοντάδες ατόμων καθημερινά. Και φυσικά, κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την προχειρότητα που μελλοντικά μπορεί να οδηγήσει σε πραγματικά έκρυθμες καταστάσεις.