Επιδιορθώθηκε χθες η βλάβη στο αντλιοστάσιο λυμάτων της Σκάλας Συκαμιάς

Στη σκιά της σύλληψης Μαρινάτου

05/06/2014 - 14:29

Ελεύθερος αφέθηκε χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Σωτήρης Μαρινάτος, με απόφαση της εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης. Ο κ. Μαρινάτος είχε συλληφθεί προχθές το απόγευμα με τη διαδικασία του αυτοφώρου, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της ρύπανσης θαλάσσιας περιοχής.

Ελεύθερος αφέθηκε χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Σωτήρης Μαρινάτος, με απόφαση της εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης. Ο κ. Μαρινάτος είχε συλληφθεί προχθές το απόγευμα με τη διαδικασία του αυτοφώρου, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της ρύπανσης θαλάσσιας περιοχής.

Πρόκειται για την υπόθεση της διαρροής λυμάτων στη Σκάλα Συκαμνιάς λόγω βλάβης του αντλιοστασίου στην περιοχή. Το θέμα είχε αναδείξει με δημοσίευμα και το «Ε», τόσο την προηγούμενη εβδομάδα, όσο και στο φύλλο της περασμένης Τρίτης, μετά από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής. Πάντως χθες επισκευάστηκε τελικά το αντλιοστάσιο, βάζοντας τέλος στο πρόβλημα που ταλαιπωρούσε την περιοχή επί βδομάδες.

Προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη ευθυνών για τη θαλάσσια ρύπανση στην περιοχή της Σκάλας Συκαμνιάς, διέταξε χθες η εισαγγελέας Πρωτοδικών Μυτιλήνης. Υπενθυμίζεται πως η παραλία, αλλά και ο παρακείμενος δρόμος στο συγκεκριμένο σημείο, δεχόταν εδώ και αρκετές εβδομάδες τα αστικά λύματα, με αποτέλεσμα η κατάσταση για τους περιοίκους να είναι πλέον ανυπόφορη και να εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Υπό κανονικές συνθήκες, τα λύματα του οικισμού οδηγούνται στη μικρή μονάδα επεξεργασίας που βρίσκεται δίπλα στη συγκεκριμένη παραλία και από εκεί μέσω του αντλιοστασίου μεταφέρονται λίγο ψηλότερα στην πλαγιά, σε απορροφητικό βόθρο. Η βλάβη της αντλίας είχε ως αποτέλεσμα την υπερχείλιση της δεξαμενής όπου συλλέγονται τα λύματα και τη διαρροή τους στο δρόμο και τη θάλασσα.

Με τη διαδικασία αυτοφώρου

Από την Τρίτη το μεσημέρι είχε διαταχθεί η σύλληψη του προέδρου τής ΔΕΥΑΛ. Το απόγευμα, άνδρες του Λιμενικού Σώματος πήγαν στο σπίτι του και τον ενημέρωσαν για το ένταλμα σύλληψης που εκκρεμούσε εις βάρος του. Ο κ. Μαρινάτος οδηγήθηκε στα κρατητήρια του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης και χθες το πρωί μεταφέρθηκε ενώπιον της εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης.

«Η αντίδραση της υπηρεσίας ήταν η καλύτερη δυνατή για το ζήτημα, δεδομένου ότι ολόκληρη η συγκεκριμένη περιοχή έχει περιέλθει στην αρμοδιότητα της ΔΕΥΑΛ τους τελευταίους μήνες», είπε στο «Ε» ο δικηγόρος του κ. Μαρινάτου, Κώστας Κορδώνης.

Τραγική ειρωνεία

Την ώρα που ο Σωτήρης Μαρινάτος ανέβαινε χθες τα σκαλιά για το γραφείο της εισαγγελέα, οι υπάλληλοι της ΔΕΥΑΛ παραλάμβαναν από μεταφορική εταιρεία του νησιού την καινούργια αντλία. Λίγες ώρες αργότερα, την τοποθέτησαν και η ζημιά στο αντλιοστάσιο αποκαταστάθηκε. Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες, η επισκευή της ζημιάς την ημέρα της σύλληψης Μαρινάτου είναι εντελώς συμπτωματική και θα γινόταν ούτως ή άλλως. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η ΔΕΥΑΛ επιλήφθηκε του θέματος από την πρώτη στιγμή της βλάβης (λίγο πριν το Πάσχα), αλλά τόσο η παραγγελία, όσο και η παραλαβή της αντλίας, καθυστέρησαν λόγω γραφειοκρατίας.

Πάντως, ακόμα και με την αντικατάσταση της αντλίας, το πρόβλημα δε «χτυπήθηκε» στη ρίζα του. Επαγγελματίες και κάτοικοι εξήγησαν από την πρώτη στιγμή πως έχει παρουσιαστεί πρόβλημα αρκετές φορές κατά το παρελθόν και η βασική αιτία είναι οι αστοχίες στην κατασκευή του έργου. Το ίδιο επιβεβαίωσαν και υπηρεσιακοί παράγοντες, λέγοντας πως οι στενές σωληνώσεις φράζουν, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η λειτουργία της αντλίας και να παθαίνει βλάβες. Να σημειωθεί πως στο συγκεκριμένο αντλιοστάσιο δεν υπάρχει εφεδρική αντλία, όπως προβλέπεται να ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις. Αναφορικά με την απόφραξη των σωληνώσεων, το μοναδικό αποφρακτικό μηχάνημα που υπάρχει στο νησί, αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν μετά την επέκταση της ΔΕΥΑΛ, όπως τονίζουν επίσης στελέχη της εταιρείας.

Επωνύμως

Σειρά μας τώρα

Με αφορμή τη σύλληψη Μαρινάτου για την υπόθεση της διαρροής των λυμάτων στη Σκάλα Συκαμνιάς, είναι ευκαιρία να βάλουμε μερικά πράγματα στη θέση τους. Πρώτον και κύριον, ο δικός μας ρόλος δεν είναι να αναζητάμε ευθύνες και να απαγγέλουμε κατηγορίες. Ο ρόλος αυτός ανήκει στη Δικαιοσύνη. Δεύτερον, είναι υποχρέωσή μας να αναδεικνύουμε παραλείψεις ή ενέργειες που έχουν επιβαρυντικές συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο.

Αν υπάρχουν λοιπόν υπηρεσιακές ευθύνες του προέδρου τής ΔΕΥΑΛ ή οποιουδήποτε άλλου υπηρεσιακού παράγοντα για την υπόθεση, θα το κρίνει η Δικαιοσύνη. Άλλωστε τα ακαριαία αντανακλαστικά της εισαγγελέα επιβεβαιώνουν ότι και η συγκεκριμένη υπόθεση θα έχει τη δέουσα προσοχή.

Αυτό όμως που συνεχίζει να απασχολεί τους κατοίκους της Συκαμνιάς και κατά συνέπεια και εμάς, είναι η λύση του προβλήματος και ειδικότερα η μόνιμη αντιμετώπισή του. Και αυτή δεν πρόκειται να έρθει ακόμα και αν συλλάβουν όλους τους εργαζομένους της ΔΕΥΑΛ μαζί. Οι άνθρωποι και σωστοί στη δουλειά τους είναι, και λίγοι είναι, και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν μετά την επέκταση της εταιρείας. Και η απορία για το πώς θα μπορέσουν οι ίδιοι εργαζόμενοι να ανταποκριθούν όταν θα ολοκληρωθεί η επέκταση σε ολόκληρο το νησί, είναι όχι μόνο εύλογη, αλλά και κρίσιμη.

Το συγκεκριμένο ζήτημα, όμως, αφορά όλους τους πολίτες του νησιού. Αν θέλουμε να φτάνει καθαρό νερό στις βρύσες μας και να ξέρουμε ότι τα αστικά λύματα θα βρίσκουν σίγουρα το δρόμο για κάποιο βιολογικό που λειτουργεί, είμαστε υποχρεωμένοι ως πολίτες να το «επιβάλουμε» ως ζήτημα προτεραιότητας στη νέα δημοτική αρχή. Η παλιά ό,τι ήταν να κάνει, το έκανε.

Η υπόθεση της Σκάλας Συκαμνιάς είναι μόνο ο προπομπός για ό,τι θα ακολουθήσει. Στο νησί υπάρχουν πάνω από 15 μικροί ή μεγάλοι βιολογικοί και αν εξαιρέσουμε αυτόν της Μυτιλήνης, οι υπόλοιποι λειτουργούν οριακά ή καθόλου. Υπάρχουν, ακόμα, δεκάδες αντλιοστάσια στα οποία η χλωρίωση είτε γίνεται υποτυπωδώς είτε καθόλου. Υπάρχουν, τέλος, χιλιόμετρα δικτύου ύδρευσης από αμίαντο τόσο στην πόλη της Μυτιλήνης, όσο και σε χωριά. Και για όλα αυτά καλούνται μια χούφτα υπάλληλοι της ΔΕΥΑΛ με τέσσερα αυτοκίνητα να αναλάβουν τη συντήρηση και την αποκατάσταση των βλαβών.

Για να μην έχουμε λοιπόν πολλές ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον, η καινούργια δημοτική αρχή οφείλει από τις πρώτες μέρες που θα αναλάβει, να δώσει ένα σαφές και ρεαλιστικό πλάνο για την ενίσχυση της ΔΕΥΑΛ με προσωπικό, οχήματα και υλικά μέσα και ένα ολοκληρωμένο χρονοδιάγραμμα παρεμβάσεων για την ομαλή λειτουργία της ύδρευσης και της αποχέτευσης σε όλο το νησί. Και στη συνέχεια, να τα τηρήσει απαρέγκλιτα και τα δύο.
Η εισαγγελέας έκανε τη δουλειά της στην περίπτωση της Συκαμνιάς. Τώρα ήρθε η σειρά μας να κάνουμε και τη δουλειά μας ως πολίτες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey