Εβδομάδα Εθελοντισμού για τα δημοτικά σχολεία

Μαθητικό «Let’s do it Greece» στη Λέσβο

11/04/2014 - 23:39

Μια εβδομάδα εθελοντικών δράσεων είχαν τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία του Νομού μας, υλοποιώντας το πρόγραμμα «Εβδομάδα εθελοντισμού "Let's do it Greece 2014"», με την έγκριση του Τμήματος Αγωγής Υγείας.

Μια εβδομάδα εθελοντικών δράσεων είχαν τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία του Νομού μας, υλοποιώντας το πρόγραμμα «Εβδομάδα εθελοντισμού "Let's do it Greece 2014"», με την έγκριση του Τμήματος Αγωγής Υγείας.

Οι δράσεις έγιναν μέσα στις σχολικές μονάδες, ενώ ανοίχτηκαν και στην τοπική κοινωνία, με τη συμμετοχή όλης της σχολικής κοινότητας, προκειμένου να υιοθετηθεί ο σχολικός χώρος ως πεδίο δράσης καθαρισμού και βελτίωσης του περιβάλλοντος.

«Η συμμετοχή των σχολικών μονάδων στο κάλεσμα του εθελοντικού προγράμματος υπήρξε μεγάλη παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτές τις μέρες η σχολική κοινότητα και παρά το γεγονός ότι το σχολικό δίκτυο δε βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία ώστε να μπορέσει η ενημέρωση να φτάσει σε όλα τα σχολεία του Νομού.


«Πορτοκαλοδρομίες» από το Δ.Σ. Λουτρόπολης Θερμής

Τέτοιου είδους δράσεις που έχουν σκοπό την ενεργοποίηση του εθελοντισμού και της προσφοράς, του αισθήματος κοινής ευθύνης όλων ως προς την προστασία του περιβάλλοντος, του σεβασμού και της αλληλεγγύης στο συμμαθητή-συνάνθρωπο, είναι αξιόλογες και δεν έχουν παρά να κάνουν περήφανη όλη τη σχολική κοινότητα», ανέφερε στο «Ε» η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Μαρία Τζουρά.

Καθάρισαν
Το Νηπιαγωγείο Σκαλοχωρίου βγήκε στο προαύλιο του Σχολείου, απ' όπου μάζεψε τα απορρίμματα σε κάδο ανακύκλωσης και διένειμε αφίσες με θέμα την αειφόρο ανάπτυξη του πλανήτη στους συγχωριανούς. Το Δημοτικό Σχολείο Λουτρόπολης Θερμής πραγματοποίησε «Σκυταλοδρομία Πορτοκαλάδας».

Το Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Χαλίκων δενδροφύτευσε στο προαύλιο της εκκλησίας των Αγίων Πατέρων Χαλίκων, σε συνεργασία με τον ιερέα του ναού και πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, π. Ευστράτιο Γιουσμά, και το γεωπόνο Δημήτρη Γιασσιά, καθαρίζοντας και τον αύλειο χώρο του Σχολείου.

Το 2ο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο, αφού τοποθέτησαν ονομαστικές αναγνωριστικές πινακίδες από φυσικό ξύλο στο κοντινό τους δάσος που οδηγεί στο Αρχαίο Θέατρο και στη συνέχεια καθάρισαν τον περιβάλλοντα χώρο του θεάτρου, παρουσίασαν από ένα θεατρικό δρώμενο.

Το Δημοτικό Σχολείο Αγιάσου συμμετείχε με όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές στον καθαρισμό του προαύλιου, της παιδικής χαράς, της εκκλησίας Αγίας Τριάδος, της παλιάς περιφερειακής εισόδου Αγιάσου, της εξόδου της Αγιάσου προς Πλωμάρι και του αύλειου χώρου της εκκλησίας Αγίων Δημητρίου και Αναστασίου.

Φύτεψαν
Μαθητές και δάσκαλοι του Δημοτικού Σχολείου Παπάδου περπάτησαν στους δρόμους του χωριού και μάζεψαν όλα τα σκουπίδια. Το 14ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης σε συνεργασία με το 5ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης φύτεψαν σπόρους και λουλούδια σε γλάστρες, σε παρτέρια και σε άλλες αυτοσχέδιες κατασκευές.

Τοποθέτησαν ταμπελίτσες με την ονοματολογία των φυτών, κατασκευασμένες και ζωγραφισμένες με το μεράκι των μικρών και μεγαλύτερων μαθητών τους.


Ζωγράφισε το 1ο Δ.Σ. Πλωμαρίου

Στο Δημοτικό Σχολείο Ιππείου, αφού ενημέρωσαν τους μαθητές για τη χρήση του «μπλε κάδου ανακύκλωσης», προχώρησαν στον καθαρισμό του αύλειου χώρου του Σχολείου, αλλά και της παιδικής χαράς του χωριού. Τα απορρίμματα που συγκέντρωσαν, διαλέχτηκαν και μεταφέρθηκαν στην ανακύκλωση με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών που υιοθέτησαν τη δραστηριότητα.

Και «βραβείο καθαριότητας»
Το Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου όρισε υπεύθυνο καθαριότητας, ο οποίος εναλλάσσεται εκ περιτροπής κάθε μέρα και ο οποίος φέρει αθλητικό περιβραχιόνιο με την ένδειξη «αρχηγός», καθώς και πλαστικοποιημένη ταμπελίτσα με την ένδειξη «συντονιστής καθαριότητας». Ευθύνη των μαθητών είναι ο συντονισμός όλων ώστε ο χώρος της αίθουσας να παραμένει καθαρός, καθώς και ο χώρος ευθύνης της τάξης στην αυλή κατά τη διάρκεια της σχολικής μέρας.

Στο τέλος κάθε μήνα, με βάση τις καταστάσεις, αναδεικνύεται το Τμήμα του Μήνα και τα παιδιά που συμμετέχουν, κερδίζουν την επιβράβευση με το χειροκρότημα των εκπαιδευτικών και των συμμαθητών τους. Στο τέλος του χρόνου, με βάση τις καταστάσεις, θα αναδειχθούν το Τμήμα και η Τάξη της Χρονιάς και θα απονεμηθεί την ημέρα των πολιτιστικών εκδηλώσεων, κύπελλο καθώς και έπαινοι για όλους τους μαθητές.

Το Δημοτικό Σχολείο Σκοπέλου προχώρησε στη βαφή της αίθουσας της Ε΄ τάξης, τον καθαρισμό των δρόμων γύρω από το Σχολείο και διανομή φυλλαδίων, που δημιούργησαν οι μαθητές με θέμα την καθαριότητα του χωριού. Επίσης, προχώρησε σε κλάδεμα, καλλωπισμό, καθαριότητα και κομποστοποίηση οργανικών υλικών του σχολικού κήπου.
Το Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Ταξιαρχών καθάρισαν όλο τον περιβάλλοντα χώρο του Σχολείου, περιποιήθηκαν τα παρτέρια με τα φυτά στην αυλή και το γενικότερο καλλωπισμό του Σχολείου τους. Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου φύτεψαν αρωματικά φυτά στο πλαίσιο του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που υλοποιούν, «Σγουρέ βασιλικέ μου και μαντζουράνα μου».
Το Δημοτικό Σχολείο Παναγιούδας, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, οργάνωσε τον καθαρισμό του αύλειου χώρου του Σχολείου, ενώ αποφασίστηκε μέσα στο Μάιο οι μαθητές να φυτέψουν λουλούδια σε γλάστρες και παρτέρια του Σχολείου.

Το 1ο Δημοτικό Πλωμαρίου καθάρισε το Σχολείο και στη συνέχεια δημιούργησε μια μεγάλη ζωγραφιά καλύπτοντας έναν άσχημο τοίχο, με σκοπό να βελτιώσει την εικόνα του περιβάλλοντος χώρου, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα εθελοντισμού και αγάπης για το περιβάλλον και το συνάνθρωπο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey